KOSOVO NIJE SRBIJA, NITI ĆE TO VIŠE IKADA BITI! Filip David šokirao Srbe svojom izjavom, u Prištini mu aplaudiraju
Filip David o Kosovu..., Foto: Foto: Filip David; Autor: Marina Lopičić

OŠTRA IZJAVA!

KOSOVO NIJE SRBIJA, NITI ĆE TO VIŠE IKADA BITI! Filip David šokirao Srbe svojom izjavom, u Prištini mu aplaudiraju

Izneo je svoj stav...

Objavljeno:

Kosovo nije Srbija, niti će to više ikada biti, a iako to svi u Srbiji znaju, još uvek je bogohulno tako nešto javno reći, izjavio je pisac Filip David.

"Neki se, što je sumanuto, nadaju vojnom rešenju, kao da je moguće oružjem vratiti Kosovo u sastav Srbije, iako bi dobar sporazum sa Kosovom zaštitio srpsku manjinu i srpske kulturne spomenike, doneo bi stabilnost i bio primer rešavanja otvorenih pitanja", rekao je David za sarajevski portal Klix.

Prema njegovim rečima, alternativa je rat do istrebljenja, do poslednjeg Srbina i Albanca, što priželjkuju ovdašnje patriote, ne priznajući ni pod kakvim okolnostima nezavisnost Kosova.

On je kazao da je u Srbiji došlo do paradoksa, jer mnogi od onih koji su nas uveli u tragične sukobe devedesetih ne samo da nisu odgovarali, nego su ponovo u izvršnoj vlasti, a jasno je da oni ne mogu izvesti zemlju iz krize i haotičnog stanja u kojem se nalazi.

"Srbija je u lošim odnosima sa Crnom Gorom, Bosnom, Makedonijom i Hrvatskom, a u Evropi ima podršku ekstremno desnih i populističkih stranaka kao što su Nacionalni front Merin Le Pen, Straheova Slobodarska partija, Orbanovi populisti i ultradesničarska Liga za Sever Matea Salvinija, a nemoguće je sa takvim vlastima i takvim saveznicima graditi neku novu, bolju i drugačiju Srbiju", upozorio je David.

Govoreći o odnosu Srbije i Republike Srpske, David je rekao da deo srpskog političkog establišmenta i dalje sanja o Velikoj Srbiji, ali je ukazao da se na isti način govori o Velikoj Albaniji i Velikoj Hrvatskoj.

"Na ovom našem ne tako velikom prostoru nemoguće je ostvariti sve te velike želje, ali već i to što one još postoje i što se upisuju u programe nekih političkih partija i u glave običnih ljudi opominje da nacionalističke strasti još nisu iživljene", kazao je David.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.