OVO NIJE IGRA PRESTOLA, OVO JE KOSOVO! Vlora opet PROVOCIRA! Prisvaja TVRĐAVU, Srbi POBESNELI (FOTO)
Vlora opet PROVOCIRA!, Foto: Printsceen

razapeli JE

OVO NIJE IGRA PRESTOLA, OVO JE KOSOVO! Vlora opet PROVOCIRA! Prisvaja TVRĐAVU, Srbi POBESNELI (FOTO)

Objava Vlore Čitaku naišla je na mnoštva reakcija u srpskoj javnosti

Objavljeno:

Ambasadorka tzv. države Kosovo u Sjedinjenim Američkim Državama, Vlora Čitaku, svakodnevno objavama na društvenim mrežama provocira Srbe i srpskezvaničnike, a sada je najnovijom objavom na Tviteru izazvala i gnev građana, koji su na društvenim mrežama reagovali na njene izjave.

Naime, Vlora je na Tviteru objavila fotografiju tvrđave Novo Brdo, a uz to napisala:

"Ovo nije Igra prestola, ovo je Kosovo. Kosovo je prelepo."

Građani na društvenim mrežama njen tvit su okarakterisali kao prisvajanje srpskog grada, a putem komentara izrazili svoju ljutnju zbog objavljenog.

Mnogi su mišljenja da je cilj Vlore Čitaku upravo i bio isprovocirati Srbe, te da svojim objavama još više stvara utisak napete situacije

Podsećanja radi, Novo Brdo je tvrđava u Srbiji koja se nalazi 20 kilometara istočno od Prištine odnosno 30 - 35 kilometara severno od Gnjilana kod istoimenog naselja. Podignuta je na usamljenom, samo sa istoka pristupačnom, vrhu, na 1.124 metara nadmorske visine. Male planine u međurečju Prilepnice, Novobrdske reke i Krive reke koje su leve pritoke Binačke Morave.

Tvrđava je podignuta početkom 14. veka sa ciljem zaštite bogatog rudnog područja u kome se eksplatisalo gvožđe, olovo, srebro i zlato i koje od sredine 14. veka postaje najznačajniji rudnik u Srbiji, a svoj vrhunac dostiže u doba despotovine kada su Novobrdski rudnici despotu Đurđu donosili prema različitim izvorima 50.000,120.000 ili čak 200.000 zlatnih dukata.

Sama tvrđava se sastoji od Gornjeg Grada u obliku nepravilnog šestougla na vrhu brda i Donjeg Grada koji se lepezasto širi niz padinu ka zapadu, a ceo grad je bio zaštićen suvim šancem sa severne i zapadne strane.

Utvrđenje je svoju snagu pokazalo tokom više Osmanlijskih opsada, pogotovo tokom dvogodišnje opsade (1439 - 1441) u vreme kada srpska despotovina više nije postojala.

BONUS VIDEO: Espreso intervju nedelje - Naim Leo Beširi

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.