EVROPSKA UNIJA UDARA NAJVEĆI ŠAMAR SRBIJI! Srbi su najveći GUBITNICI izbora i njihov glas biće ZABRANJEN?
Evropska unija i Srbija, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO!

EVROPSKA UNIJA UDARA NAJVEĆI ŠAMAR SRBIJI! Srbi su najveći GUBITNICI izbora i njihov glas biće ZABRANJEN?

Ovo je zaista teška situacija...

Objavljeno:

Izbori za Evropski parlament završeni su, sada se krenulo sa odmeravanjem snaga i pregrupisanjem, a u čitav izborni proces Srbija je zagledana jer je u veoma nezavidnoj poziciji.

Srbija i Srbi bi vrlo lako mogli da budu najveći gubitnici izbora u EU, što zbog činjenice da neće biti nijednog Srbina u Evropskom parlamentu, tako i zbog mogućnosti da na mesto glavnog pregovarača EU umesto Federike Mogerini sedne Andrej Plenković iz HDZ.

Poslednjih dana jedno ime je postalo jako bitno. Reč je o aktuelnom premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, koji se pominje kao mogući naslednik Federike Mogerini.

Da Evropska narodna partija, kojoj pripada i HDZ, ozbiljno računa na Plenkovića pokazao je potez čelnika evropskih narodnjaka, koji su hrvatskog premijera zajedno s premijerom Letonije Krisjanisom Karinsom zadužili da u ime njihove grupacije učestvuje u postizbornim pregovorima o raspodeli čelnih mesta ključnih institucija Evropske unije.

foto: AP

Plenković je već boravio da u Briselu, kao zamenika šefa hrvatske Misije pri Evropskoj uniji, a nije tajna da ima ambicije da gradi evropsku karijeru.

Kako su njegovo evropejstvo i njegova želja da demokratizuje Hrvatsku na velikom su iskušenju i manevarski prostor za to mu je sužen.

Ima i sve više konkurenata u vlastitoj stranci, pa bi na stranačkim izborima sledeće godine mogao imati više protivkandidata.

foto: Beta/ Admir Buljubašić

Za sada se spominju bivši šefovi hrvatske diplomatije Davor Ivo Štir i Miro Kovač, ali lista će sigurno biti duža.

Nijedno od ponuđenih imena neće biti prijatno za Srbiju irešavanje srpskog pitanja na Kosovu.

Takođe vrlo važan problem je i taj što Milorad Pupovac i njegova lista nije prošla na izborima, te se srpski glas neće čuti u EP, ali hoće onaj tvrdi desničarski iz Hrvatske, jer je Ruža Tomašić ponovo ušla u parlament.

foto: Printscreen

Jedini glas Srbije čuće se u EP tek prilikom posete srpskih parlamentaraca u svojstvu gostiju ili posmatrača.

Šta će od svega biti ostaje da se vidi...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.