SRBIJA NA METI ŠPIJUNA CIA, MI6, MOSAD-a... Ovi TAJNI AGENTI vršljaju zemljom i PRISLUŠKUJU DRŽAVNI VRH
Špijuni CIA, ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

EVO SPISKA

SRBIJA NA METI ŠPIJUNA CIA, MI6, MOSAD-a... Ovi TAJNI AGENTI vršljaju zemljom i PRISLUŠKUJU DRŽAVNI VRH

Oni sve znaju...

Objavljeno:

I Džejms Bond bio je Srbin?! Ovo je najbolja rečenica za početak teksta o stranim agentima i špijunima koji vršljaju Srbijom.

Kao bomba odjeknula je vest da je čitav državni vrh, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, patrijarha Irineja, šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića, ministra policije Nebojšu Stefanovića prisluškivana od strane britanske MI6!

Nije nikakva tajna da je Srbija zbog balkanskih političkih, vojnih i ekonomskih turbulencija trenutno jedno od žarišta špijunaže, a najaktivnije i najprisutnije su američke, britanske i francuske tajne službe.

Kako saznajemo najaktivniji u Srbiji trenutno su CIA i MI6, kao i nemački BND, ruski GRU, izraelski MOSAD, slovenačka SOVA...

Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik nekadašnje Kontraobaveštajne službe JNA, rekao je svojevremeno za srpske medije da strani špijuni ovde rade na podrivanju bezbednosti države, žele da utiču na izbore, ali i da dovedu pogodne ličnosti na ključna mesta u državi, odnosno da protežiraju određene osobe na državne pozicije ili poslove koje im donose moć uticaja na politiku države... Bave se, takođe, i kompromitacijom ličnosti koje im ne odgovaraju.

Prema pojedinim bezbednosnim procenama u Srbiji deluje i do 60 stranih službi.

foto: Marina Lopičić

Bivši obaveštajac Božidar Spasić ističe da je i nemačka obaveštajna služba BND među najaktivnijima u Srbiji.

- BND je u ovom trenutku možda i najprisutnija, a Angela Merkel trenutno ima više podataka nego bilo ko u ovoj zemlji - kaže on i dodaje da postoje pouzdani podaci da na našem području deluju i turske obaveštajne službe koje, između ostalog, obavljaju obaveštajne zadatke duž Sandžaka, kao i ruske FSB i GRU.

foto: Promo

NAJVEĆE ŠPIJUNSKE AFERE U SRBIJI!

* Jul 2015. U stanu u Borči otkriven je leš muškarca za koga se ispostavilo da je nemački agent koji je koristio dokumenta na ime Tomas Lederstater. Među nađenim predmetima bili su i sumnjiva dokumenta, fotografije, mape, policijska značka SR Nemačke, nekoliko laptopova i tableta, više od 15 kartica za banke, nemački i srpski pasoši sa različitim imenima, 100 SIM kartica...

* Februar 2018. Uhapšen Danijel Dejvid Korbet, bivši američki marinac i pripadnik elitne jedinice „Foke“, kod koga je u šek-stanu pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

* Novembar 2018. Agenti britanske MI6 u Crnoj Gori umešani u dešavanja u Sandžaku, a glavne uloge u njihovoj operaciji imali Sulejman Ugljanin i Milo Đukanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.