FRKA U DS: Kena ruši Lutovca, preti mu smenom ako DS ne izađe iz SZS i ako ne osudi Boška Obradovića!
Radoslav Milojičić, Zoran Lutovac i Balša Božović, Foto: Stefan Jokić, Marina Lopičić

PUČ

FRKA U DS: Kena ruši Lutovca, preti mu smenom ako DS ne izađe iz SZS i ako ne osudi Boška Obradovića!

U Demokratskoj stranci nije sve idealno kako se predstavlja...

Objavljeno: 14:59h

Sukob u Demokratskoj stranci, nastao raspuštanjem nekoliko lokalnih odbora, nastavio se i ovih dana i preti da dovede do pravog puča u stranci.

O čemu se radi? Na poslednjoj sednici Glavnog odbora DS održanoj u subotu raspušteno je pet lokalnih odbora (u Smederevskoj Palanci, Aleksandrovcu, Trsteniku, Kovinu i Plandištu), ali je najviše prašine podiglo ono što se dešavalo u Smederevskoj Palanci, čiji odbor neformalno predvodi poslanik demokrata u Skupštini Srbije Radoslav Milojičić Kena.

Odbor u kome je Kena vedrio i oblačio raspušten je jer je, prema rečima predsednika Izvršnog odbora DS Dušana Kostadinovića, bio neaktivan.

- Raspuštanje nema ni na koji način veze s Milojičićem, koji i nije predsednik odbora, već isključivo s tim što je odbor potpuno nefunkcionalan već neko vreme - objasnio je Kostadinović.

foto: Printscreen

Kena je na pomenutoj sednici GO DS kritikovao lidera Demokratske stranke Zorana Lutovca.

- Javio se za reč i odmah krenuo s oštrim kritikama. Rekao je da DS ne postoji već godinu dana i da su proteste u 100 opština i gradova sveli na jedan šator. Kritikovao je rukovodstvo stranke rečima da DS nema politiku, jer nisu reagovali ni na temu Kosova, ni povodom izveštaja Evropske komisije. Kena je rekao i da je sramota što DS ćuti na politiku SZS da se pošalje vojska na Kosovo.

Milojičić je imao osvrt i na rejting SZS (prema istraživanjima kreće se oko devet odsto), te da, ako već istraživanja nisu tačna, kao što govore, zašto onda oni ne plate da se uradi pravo istraživanje i da se ustanovi gde se zaista nalaze.

- Kena je otvoreno poručio da Lutovac nema kapacitet da se izbori u Savezu i nametne politiku DS, kao i da se unutar stranke ništa ne radi, ni organizaciono, ni politički. Pomenuo je obećanje sadašnjeg rukovodstva da će, čim pobede na unutarstrančkim izborima u DS, rešiti problem duga i blokade računa, što se još nije dogodilo - navodi izvor Kurira.

S druge strane, Lutovac je Milojičiću rekao da neće da trpi takve reči i kritike.

Kena je odustao od predloga da se ponovo izjašnjava o odlukama i potezima SZS, ali je zatražio da se u septembru održi velika skupština ujedinjene DS, kao i da se kritički odgovori Bošku Obradoviću, lideru Dveri, a javno i pre toga.

- Kena smatra da je neprihvatljivo da DS ćuti kad Boško Obradović, koalicioni partner u SZS, poziva da se hiljadu srpskih vojnika pošalje na Kosovo, čime bi da uvede državu u rat - kažu izvori sa sednice GO.

foto: Stefan Jokić

Izveštaj Zorana Lutovca je usvojen, ali je diskusija pre usvajanja u delu sednice zatvorenom za javnost bila burna.

Srđan Milivojević iz Kruševca založio se za formiranje izbornih štabova u svim sredinama i izrazio nadu da će se energija protesta „Jedan od pet miliona“ zadržati do septembra. Gordana Čomić iz Novog Sada nastavila je da kritikuje Savez za Srbiju, pretežno zbog članstva Dveri u ovoj grupaciji. Ona je pohvalila stvaranje unije DS, ZZS i SDS poručujući da je ovim DS uspela da natera vlast da krene u reaktivno delovanje, dok je opozicija ta koja je proaktivna. Ipak, ona je zatražila da se promeni taktički nastup reujedinjene DS.

Kako Espreso.co.rs saznaje, stvari su postale još dramatičnije od subote do danas. Naime, Keni se u kritici vrha stranke pridružio još jedan skupštinski demokrata Balša Božović.

- Iako u javnosti podržavaju zvaničnu politiku DS, nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Kena i bivši šef beograskog Gradskog odbora Balša, unutar članstva intezivno lobiraju za smenu Lutovca koga otvoreno optužuju za gubljenje identiteta DS zbog ulaska u Savez za Srbiju, koji po njima ima suprotnu politiku od izvornih vrednosti demokrata - kaže naš izvor iz redova DS.

foto: Prentscren

Prema njegovim rečima, kap je prelila čašu kad je Lutovac doneo odluku o ujedinjenju s bivšim partijskim kolegama iz Socijaldemokratske stranke Borisom Tadićem i Zajedno za Srbiju Nebojšom Zelenovićem.

- Kena i Balša veruju da je za sadašnju DS i pored poslednjeg izbornog debakla kad je na izborima u Beogradu dobila dva (2!) odsto glasova, bolje da ostane verna svojim principima nego da sarađuje sa strankama s kojima nema identičan program. Ovih dana Kena i Balša drže sastanke s predstavnicima velikog broja gradskih i opštinskih odbora sa samo jednom temom na dnevnom redu: kako što pre smeniti Lutovca i sprečiti utapanje DS u SZS, ali i sprečiti ujedinjenje sa SDS i ZZS.

Naši izvori dalje kažu da će do kraja juna Balša i Kena suočiti Lutovca s ultimatumom podržanim od odbora koje njih dvojica kontrolišu: ili da se Lutovac javno ogradi od politike SZS i da prekine dogovore o definitivnom ujedinjenju s Tadićem i Zelelenovićem ili će javno zatražiti ostavku Lutovca i zakazivanje vanredne Skupštine stranke.

Iako Kena i Balša ne uživaju veliku podršku među biračima, unutar oslabljene DS ipak imaju nekakav uticaj s obzirom na to da su zbog partijskih funkcija koje su nekad obavljali održali konakte s velikim brojem članova DS, a zadržali su i kontakte u medijima od kojih očekuju podršku za svoj plan.

Zoran Lutovac imao je smrtni slučaj u porodici, pa nije bio u mogućnosti da bilo šta komentariše na ovu temu.

Radoslav Milojičić Kena kratko nam je SMS porukom poručio da se ovim povodom neće oglašavati, dok Balša Božović nije odgovarao na naše pozive.

Zanimljivo je da ovo nije prvi sukob Kene i Lutovca. Kako Kurir piše, Milojičić i Lutovac bili su akteri incidenta na stranačkoj slavi 2018. godine kad se umalo nisu potukli. Nekoliko demokrata je tad razgovaralo o unutastranačkim izborima, na šta je Lutovac rekao da bi sve one koji su bili u rukovodstvu partije do 2012. trebalo isključiti iz DS.

Milojičić je na to burno uzvratio:

-Ko si, bre, ti da isključuješ iz stranke ljude koji su sebe uložili u njen rad? Sram te bilo!

Rasprava je bila žustra, a pale su i psovke. Počeli su i da se koškaju, ali su ih prisutni umirili.

BONUS VIDEO:

OVAKO NEŠTO SE NE DEŠAVA NA KOSOVU I NE OSEĆAM SE UDOBNO ZBOG TOGA: Fatmir Spahiu o incidentu na Mirditi! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.