ALBANCI OPTUŽILI SRBINA ZA RATNE ZLOČINE! Sud za Srbe počeo je da ŽIGOŠE ljude na Kosovu, niko nije SIGURAN
Kosovska policija, Ilustracija, Foto: AP

POČELO JE!

ALBANCI OPTUŽILI SRBINA ZA RATNE ZLOČINE! Sud za Srbe počeo je da ŽIGOŠE ljude na Kosovu, niko nije SIGURAN

Ovo nije dobro

Objavljeno:

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv Zorana Đokića iz Peći, osumnjičenog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen tokom marta i aprila 1999. godine u ovom mestu, saopštili su iz tužilaštva.

S druge strane, Đokićev advokat, Ljubomir Pantović, na osnovu prvog uvida u optužnicu, smatra da nema dovoljno dokaza za potkrepljivanje ovih optužbi i da je tužilac predložio „potpuno neuverljive i nekredibilne“ svedoke.

U saopštenju tužilaštva navodi se da je optuženi u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći, gde su, prema navodima optužnice “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili”.

„Optuženi Z. Đ, tokom marta i aprila 1999. godine, u naselju Kristal u Peći u sardnji sa kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, obučeni u policijske, paravojne i vojne uniforme, prouzrokovao je patnju, povredu fizičkog/psihičkog integriteta, zastrašivanje nezaštićenog civilnog stanovništva, ubistvo, pljačku građana ili mesta, i naredio raseljavanje civilnog stanovništva ili pojedinih civilnih pojedinaca koji nisu direktno učestvovali u sukobu“, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva Kosova.

Đokićev advokat, Ljubomir Pantović, poručuje da na osnovu uvida u optužnicu smatra da tužilaštvo nema dovoljno dokaza.

„Tu nema dokaza, sve je to posredno, niko od svedoka nije video Zorana Đokića na mestu izvršenja dela, već su od drugih ljudi čuli da je on učestvovao u toma, da je neki Zoran Đokić učestvovao u tome“, navodi Pantović.

Predloženi svedoci tužilaštva su oštećeni čiji su članovi porodica nastradali, kaže Pantović i dodaje da „svi oni kažu da ga oni nisu videli, nisu prepoznali, da ga nisu poznavali, ali da su čuli od komšija da je Zoran Đokić učestvovao u tome“.

Pantović je ranije podsetio da je Đokić do 2015. godine živeo u Kosovskoj Mitrovici gde je radio u više nevladinih organizacija, i čak jedno vreme u Vladi Kosova, odnosno Ministarstvu za zajednice i povratak, te da je mnogo ranije rađena provera njegove prošlosti i da je uvek bila pozitivna.

Kosovska policija uhapsila je Đokića 2. februara na administrativnom prelazu Jarinje, i od tada se nalazi u pritvoru.

Glavni pretres biće održan pred Osnovnim sudom u Prištini – specijalno odeljenje za ratne zločine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.