JADRANKA JOKSIMOVIĆ O PUTU SRBIJE KA EU: Manje od dva poglavlja bilo bi veštačko usporavanje Srbije
Jadranka Joksimović za Espreso o putu Srbije ka EU, Foto: Filip Plavčić

ESPRESO INTERVJU

JADRANKA JOKSIMOVIĆ O PUTU SRBIJE KA EU: Manje od dva poglavlja bilo bi veštačko usporavanje Srbije

Ministar za evropske integracije o otvaranju novih poglavlja

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović za Espreso otkriva kako zaista stoje stvari u vezi evropskog puta Srbije, koliko će poglavlja biti otvoreno do kraja juna, kao i šta su prepreke za Srbiju na tom putu.

Prethodnih dana podigla se velika prašina u vezi sa evropskim putem Srbije. Prvo je počela rasprava oko Izveštaja evropske komisije, da bi na kraju došli do pisanja medija o otvaranju samo jednog poglavlja u junu. Šta je tačno? Šta su samo glasine? Pitali smo Jadranku Joksimović.

Kakvu odluku očekujete u junu?

- Države članice će tokom juna odlučivati o tome koliko će poglavlja, od 5 kojih smo tehnički spremili, biti otvoreno na međuvladinoj konfetenciji do kraja rumunskog predsedavanja, tj.do kraja juna. Odluka se donosi na osnovu onoga što i Izveštaj o napretku prati - ukupnog napretka u poglavljima 23 i 24 kao i implementacije Briselskog sporazuma koji se prati kroz poglavlje 35.

Šta je realno da Srbija očekuje?

- U odnosu na ove kriterijume, i naše rezultate bilo bi realno očekivati otvaranje 2 poglavlja. Ali, ja sam još od početka godine govorila o tome da u prvoj polovini godine ne očekujem pojačanu dinamiku pregovora, prevashodno zbog potpune zaokupiranosti članica evropskim izborima i postizbornim kombinatorikama.

foto: Filip Plavčić

Da li ipak imamo razloga za brigu?

- Postoji jedna tiha i zabrinjavajuća za mene kalkulacija EU prema regionu Zapadnog Balkana i činjenici da nisu baš optimistični scenariji vezani za početak pregovora nekih iz regiona, pa ima i ideja da se pravi neka nepotrebna i veštačka simetrija u slabom napretku svih. To nije dobro i ne bi poslalo ohrabrujuću poruku.

foto: TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Koji su argumenti Srbije za otvaranje dva poglavlja u junu?

- Neke članice povezuju dva poglavlja - 9 finansijske usluge i 4 sloboda kretanja kapitala sa skidanjem Srbije sa sive liste FATF, što će se izvesno do kraja juna dogoditi, tako da i tu postoje objektivni argumenti za otvaranje ova dva poglavlja. Izveštaj o napretku, uz sve manjkavosti u metodoloskom smislu unošenjem političkih ocena o kojima sam govorila, pokazao je ipak napredak u poglavljima 23 i 24. Što se tiče implementacine Briselskog sporazuma, ne znam ni da li ima potrebe posebno objašnjavati situaciju i ko je strana koja radi protiv implementacije. Prema tome, iako nismo ni očekivali pojačanu dinamiku pregovora, kredibilno očekujemo makar stabilnu dinamiku, i bar 2 novootvorena poglavlja, jer bi suprotno moglo u kontekstu svega što sam rekla, kao usporavanje Srbije. U svakom slučaju, mi radimo svoj posao na reformama, korak po korak ka EU, nekad mali, nekad veći, ali bitno je ići stalno napred, a EU će nadamo se sačuvati kredibiltet politike proširenja.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.