GRADIMO MOSTOVE-PRIČAMO O EVROPI: Vučić na konferenciji o evropskoj baštini!
Aleksandar Vučić, Foto: Nemanja Nikolić

dovoljno povoda da se govori o evropi

GRADIMO MOSTOVE-PRIČAMO O EVROPI: Vučić na konferenciji o evropskoj baštini!

Ideja konferencije je da se na jednom mestu okupe intelektualce iz oblasti politike, novinarstva, književnosti kako bi se prikazalo koliko je značajna evropska baština književnosti, umetnosti i dijaloga

Objavljeno:

U Novom Sadu je večeras otvorena međunarodna konferencija "Pričamo o Evropi - gradimo mostove", u organizaciji nemačke fondacije Konrad Adenauer (KAS), uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će govoriti na temu "Srbija u Evropi".

Konferencija se prvi put održava na Zapadnom Balkanu i drugi put izvan Evropske unije, sa ciljem da se ukaže koliko je značajna evropska baština u književnosti, umetnosti i dijalogu.

Na otvaranju je gudački kvartet "Mistik čello" odsvirao numere "Svilen konac", "Hajde Jano"..

Direktor fondacije KAS u Srbiji Norbert Bekman Dirkes je poželeo dobrodošlicu svim gostima, a posebno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, istakavši da njegovo prisustvo potvrđuje dobru saradnju i veze Srbije i Nemačke.

Naveo je da je Novi Sad za izabran za mesto održavanja konferencije jer je omladinska prestonica Evrope, mlad grad koji ima šta da pokaže i kaže, a 2021. godine biće i evropska prestonica kulture.

"Novi Sad se razvija brzo, a KAS je fondacija koja radi na unapređenju razumevanja unutar Evrope, a samim tim i na Balkanu. A, gde bi čovek mogao bolje da govori o kulturi i vrednostima, nego u parlamentu. Ovde svi sedimo kao u malom evropskom parlamentu, jer govorimo različitim jezicima", primetio je Bekman Dirkes.

On je istakao i da je Srbija pojam za suživot i različitost konfesija. Kako je rekao, konferencija se održava u zdanju iz doba Bauhausa, dobrom mestu da se govori o istoriji i o budućnosti.

"Imamo dovoljno povoda da govorimo o Evropi. A, pričati o Evropi je jako važan momenat. Ono što mi govorimo o Evropi, to su vrednosti koje zajedno treba da razumemo i živimo. To je jedan od zadataka manifestacije. Radi se o Evropi koja imenuje različitosti i čuva ih kao blago", poručio je Bekmen Dirkes.

Naveo je da je naslov konferencije "Gradimo mostove - pričamo o Evropi" namerno izabran, jer nema ničeg boljeg nego diskutovati o gradnji mostove, i to baš u Novom Sadu.

Pored predsednika Vučića, na otvaranju konferencije, o evropskim perspektivama govoriće predsednik Fondacije Konrad Adenauer i nekadašnji predsednik nemačkog Bundestaga prof. dr Norbert Lamert.

Gostima se obratio i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Ideja konferencije je da se na jednom mestu okupe intelektualce iz oblasti politike, novinarstva, književnosti kako bi se prikazalo koliko je značajna evropska baština književnosti, umetnosti i dijaloga.

Tokom naredna tri dana u Novom Sadu će se diskutovati na brojne teme, među kojima su "Ko se plaši Nemačke? Istorija jednog evropskog problema", "Koliko sećanje je potrebno budućnosti?", "Regioni i nacije - osnovni preduslovi evropske zajednice", "Između Magreba i moderne: gde se nalazi Beograd"...

Konferencija traje do 6. juna u Skupštini AP Vojvodine.

Šib: Nemačka pomaže Srbiji na putu ka EU

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je večeras da je stalna gradnja mostova saradnje važna po mir na evropskom kontinentu, ali da time ne treba da se bave samo državni organi, već i kulturne organizacije, privreda i civilno društvo.

Šib je, na otvaranju međunarodne konferencije "Pričamo o Evropi - gradimo mostove", u organizaciji nemačke fondacije Konrad Adenauer (KAS), kazao da je priča o Evropi jako važna.

"Priča o zajedničkoj Evropi važnija je nego ranije, jer je evropska fragmentacija sve veća. Očuvanje evropskog političkog koncenzusa biće tema u budućnosti", rekao je on.

Šib je ukazao da na Zapadnom Balkanu postoje mnoge rane prošlost koje nisu još zarasle.

"Pomirenje i razmena mišljenja, gradnja mostova, kao i svest o zajedničkoj kulturi je od centralnog značaja i to između zemalja unutar EU, a takođe i zajedno sa onima koje su na putu u Uniju", poručio je Šib.

Rekao je da se Srbija nalazi na značajnom putu ka EU, i da joj Nemačka u tome stalno pomaže.

Šib je ukazao da bogata i kompleksna istorija karakterišu Srbiju, ali i mnoštvo različitih kultura i veroispovesti, dodajući da je vrlo vazno očuvati suživot različitosti.

Naveo je da su upravo u Novom Sadu mostovi važni i u bukvalnom smislu, a kao metafora se koriste za postojanost i kao mesto susreta predstavnika dve obale.

Šib je ukazao da je veliko zadovoljstvo što na ovom skupu učestvuje i jedan od najvažnijih političara Nemačke, nekadašnji predsednik te zemlje i sada predsednik KAS-a.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.