ROSU SE IŽIVLJAVALA NAD NEDUŽNIM SRBIMA, JER SU GLUPANI POSTAVILI BARIKADE: Srbin objasnio šta se DESILO na KOSOVU
Brutalnost koja je sve šokirala, Foto: EPA

drugačiji ugao

ROSU SE IŽIVLJAVALA NAD NEDUŽNIM SRBIMA, JER SU GLUPANI POSTAVILI BARIKADE: Srbin objasnio šta se DESILO na KOSOVU

Divljaci iza severnog zida moraju biti pretučeni

Objavljeno:

Lazar Rakić, rukovodilac programa Centra za alternativno rešavanje sporova – Centra za medijaciju na Kosovu, objavio je na Tviteru svoje viđenje događaja od prošle nedelje kada su pripadnici Kosovske policije i specijalnih snaga ROSU upali na Sever Kosova i tokom akcije u Zubinom Potoku, koja se zvanično vodi kao hapšenje kriminalaca optuženih za šverc i malverzacije, maltretirali nedužne građane srpske nacionalnosti, od kojih su mnoge, bez osnova, teško povredili i ponizili.

Lazar Rakić
Lazar Rakićfoto: Printscreen

- Da li je bilo potrebno uništiti 35 civilnih vozila, pretući desetak Srba koje su optužili za opstrukciju policijske akcije - uključujući žene, starije osobe i osobe sa invaliditetom? - zapitao se Rakić, a potom dao nedvosmislen odgovor vlastima u Prištini:

- Policijske akcije su bile nepotrebne, jer su policajci mogli da uhapse osumnjičene izbegavajući spektakularne scenarije, a uzimajući u obzir krhke međuetničke odnose - smatra Rakić.

On, međutim, pokušava da bude vrlo objektivan, te kaže kako su i neke reakcije sa srpske strane bile bespotrebne i nelogične:

- Opstrukcija policijske akcije bila je nepotrebna. Postavljanje barikada od strane pojedinaca bilo je glupo i nelogično - pogotovo imajući u vidu činjenicu da je legitimitet kosovskom institucionalnom sistemu dat na nedavno okončanim izborima, kada je izlasnost bila preko 50 odsto.

- Ova akcija se više doživljava kao politička nego kao kriminalna. Percepcija glasi: "Svi znamo ko drži najvažnije institucionalne pozicije na Kosovu, a vi mi kažete da su neki policajci sa niskim položajem najopasnija pretnja vladavini prava?" - zapaža Rakić i nastavlja:

- Specijalne jedinice Kosova su iskoristile "opstrukciju akcije" i priliku da uspolje brutalnost prema svima kojima su kuće bile blizu glavnog puta. Sa brutalnim ponašanjem specijalnih jedinica poput ovakvih akcija, Kosovo povećava nepoverenje srpske zajednice i opravdava sve buduće opstrukcije integraciji.

foto: Printscreen

Rakić potom upućuje na pojedinačne slučajeve policijske brutalnosti. Spominje Ivicu Milovanovića koji je pretučen tokom akcije zajedno sa svojom porodicom. Njegovu ćerku Nevenu policija je tukla i potom vukla po zemlji, a sina Tomicu su policajci odvukli u pritvor sa lisicama na rukama, a dok su ga tukli pravili su selfije sa nedužnim mladićem.

Nagrabusio je i njihov komšija, 66-godišnji Razvigor Cvetnić, gluvonemi čovek, koji je pretučen dok je išao u prodavnicu.

- Slobodan Lekić, 75-godišnji stanovnik Varaga, sedeo je u svom dvorištu kada je došao policajac, ušao u njegovo dvorište, gurnuo ga i uzeo "šajkaču". Pretpostavljam da je to uzeo kao suvenir - piše Rakić na Tviteru.

On potom naglašava da za ovakvu rekaciju odgovornost snose i vodeći prištinski političari, a neke od njih je i posebno apostrofirao:

- Izgleda da su Specijalne Jedinice ozbiljno shvatile Vloru Čitaku kada je rekla da divljaci iza severnog zida moraju biti pretučeni - napisao je Rakić i sovrnuo se na reakcije međunarodnih faktora na Kosovu:

- Do sada nije bilo reakcija međunarodnih institucija i kosovskih OCD. Ovakvo ponašanje Kosovske policije je pogubno za međuetničke odnose i toliko potrebno pomirenje.

Rakić na kraju poentira rečenicom:

- Ovo je moj rodni grad i svi ovi ljudi su moje komšije.

BONUS VIDEO:

Poplava u Gružanskom kraju (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.