RATKO MLADIĆ UMEŠAN U UBISTVO PREMIJERA ĐINĐIĆA?! Prvi čovek DB objavio TAJNE SPISE koji otkrivaju POZADINU!
Ratko Mladić, Zoran Đinđić, Foto: EPA/ Peter Dejong Pool, Profimedia

NOVO OTKRIĆE

RATKO MLADIĆ UMEŠAN U UBISTVO PREMIJERA ĐINĐIĆA?! Prvi čovek DB objavio TAJNE SPISE koji otkrivaju POZADINU!

Informativni razgovor sa Jovicom Stanišićem u prostorijama UBPOK obavljen je 13. marta 2003.

Objavljeno: 01.06.2019. 12:59h

Dan posle ubistva premijera Zorana Đinđića bivši šef srpske Državne bezbednosti Jovica Stanišić na saslušanju u UBPOK izneo je teške optužbe o pojedincima koji su umešani u atentat na premijera.

U službenoj belešci od 13. marta 2003, Stanišić je rekao da bi trebalo ispitati i ulogu i učešće Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpskek, u vezi s ubistvom premijera.

- Ratko Mladić je okružen visoko obučenim ljudima, sposobnim da organizuju ovakvo ubistvo. Ratko Mladić je ogorčen i u teškom psihološkom stanju, čovek od akcije, te je intelektualni nivo i psihološki profil takav da je sposoban da nešto ovako organizuje i učini - navodi se u belešci koju prenosi sajt Republika.rs.

Stanišić je još dodao da nema konkretna saznanja o postojanju direktne veze između Legije i Ratka Mladića, ali da postoji mogućnost da ona realno postoji jer ih vežu mnogi zajednički problemi i događaji, stoji u belešci.

foto: Printscreen

Bivši šef DB takođe je rekao da Zorana Đinđića poznaje duži niz godina, ostvarivao je kontakte s njim još početkom devedesetih godina, a posebno ističe kontakt od 6. oktobra 2000. godine, kada je Đinđić dolazio kod njega tražeći savete u odnosu na određena buduća kadrovska rešenja u državi.

- To su bili kontakti uglavnom savetodavnog karaktera, kada bi Đinđić tražio. Prilikom jednog od tih kontakata savetovao je premijera da nije dobro rešenje da Milorad Ulemek Legija dalje ostane na čelu JSO, imajući u vidu njegov profil ličnosti i kriminalne aktivnosti o kojima se pričalo - zabeleženo je u službenoj belešci.

Stanišić je tada rekao da Legiju poznaje kao pripadnika JSO, viđao ga je vrlo retko, isključivo povodom obilaska jedinica JSO, a po sećanju, samo je dva puta imao lični kontakt sa njim. Bilo mu je poznato i da se Ulemek bavi kriminalnim aktivnostima zajedno sa Dušanom Spasojevićem, Ljubišom Buhom, ali da nema konkretna saznanja.

- Legija je psihofizički izuzetno sposoban za izvođenje "borbenih operacija", odlično je obučen i ima visok stepen iskustva imajući u vidu njegova angažovanja u velikom broju operacija JSO. Radi se o čoveku skromnijih intelektualnih mogućnosti, slabijeg obrazovanja, ali da nije predstavljao bilo kakvu perspektivu u JSO i RDB u vreme dok je službom rukovodio on (Stanišić) - može se pročitati u belešci.

foto: Profimedia

Iako je istaknuto da Legija na značaju dobija tek dolaskom Radeta Markovića na čelo RDB, kada je postao član užeg operativnog kolegijuma RDB i praktično prvi saradnik Radeta Markovića, po mišljenju Jovice Stanišića, to predstavlja presedan u praksi obaveštajnih službi.

- Ni u jednoj državi komandant specijalne jedinice ne bavi se obaveštajnim radom i ne prisustvuje radnim kolegijumima i nisu mu dostupni obaveštajni i operativni podaci. Ovakav postupak Radeta Markovića govori o njegovim spremnostima i opredeljenju primeni "ekstremnih i represivnih metoda" u rešavanju problema sa kojima se susreće RDB u svom radu - rekao je Stanišić na saslušanju.

Božidar Spasić, dugogodišnji operativac Službe državne bezbednosti, tvrdi da je ovakvim iskazom Jovica Stanišić samo pokušao da spere odgovornost sa sebe.

- Poznato je da je u javnosti veoma često Jovica Stanišić želeo da se predstavi kao veliki prijatelj Zorana Đinđića, tako da nije bilo nikakvo iznenađenje činjenica da se pojavila takva beleška u kojoj on pokušava da objasni motive ko je eventualno učestvovao u ubistvu premijera, mešajući čak i generala Ratka Mladića u to. Naravno da je on u to vreme gledao kako da ukloni tragove svojih veza sa Legijom i ostalim pripadnicima te jedinice koji su učestvovali u tom ubistvu - smatra Spasić.

foto: Printscreen

I Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, ne može da pronađe vezu između Mladića i Legije kao spone u ubistvu Đinđića.

- Dok je Ratko Mladić bio na Banovom brdu, Đinđiću je bio na Košutnjaku i jedan drugom nisu smetali, tako da nema osnova za takvu priču da je i general umešan u ubistvo premijera. Mladić je u tom periodu imao i tragediju sa ćerkom, a tek kasnije je počeo da se krije. Takođe, ne treba zaboraviti da je upravo Mladić proterao Arkana iz Bosne, a sa Arkanom i Legiju, kada im je zabranio ulazak u Bosnu. Kako je Legija bio Arkanov čovek, sumnjam da je Legija mogao da bude dovođen u vezu sa Mladićem.

Informativni razgovor sa Jovicom Stanišićem u prostorijama UBPOK obavljen je 13. marta 2003. u vremenu od 14 do 20 časova, a povodom ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, kao i nerasvetljenih krivičnih dela ubistava izvršenih u ranijem periodu.

Tom prilikom Jovica Stanišić je izjavio da je u penziji već četiri i po godine, da je lošeg zdravstvenog stanja (karcinom debelog creva) i da sa aktivnim pripadnicima BIA nema posebne kontakte, već kontakte i prijateljstvo ostvaruje sa određenim bivšim pripadnicima SDB, kao i krugom ljudi iz kulturnog i društvenog života. Rekao je da u poslednje vreme češće ostvaruje kontakte sa bivšim radnikom RDB Frankom Simatovićem Frenkijem, uglavnom na okolnosti pripreme odbrane u odnosu na eventualno krivično delo ratnog zločina i podizanje optužnice od strane Haškog tribunala.

Bonus video

Protest na Dorćolu zbog festivala Mirdita 3

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media