UGLJANIN I RAMA SU NA ISTOM ZADATKU - ISTREBITI SRBE! Velika Albanija i Sandžak su ISTI PROJEKAT, a ON je SEME
Edi Rama i Sulejman Ugljanin..., Foto: Nemanja Pančić, Marina Lopičić, Printscreen

OTKRIVAMO!

UGLJANIN I RAMA SU NA ISTOM ZADATKU - ISTREBITI SRBE! Velika Albanija i Sandžak su ISTI PROJEKAT, a ON je SEME

Evo kako je skovan jeziv plan...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Regija Sandžak koju traži BNV i Sulejman Ugljanin, verovali ili ne ima duboke korene u ideji ujedinjenja svih Albanaca i pravljenja tzv velike Albanije!

Istoričar dr Milutin Živković iz Instituta za srpsku kulturu kaže da je ideologija „Velike Albanije“ na prostoru Sandžaka dugo prisutna, barem od 1941, ako ne i ranije.

Živković, autor studije monografije „Između ’Velike Albanije‘ i Srbije. Novi Pazar, Tutin i Ibarski Kolašin (1941—1944)“ dodaje da je 1941. godine, kada je došlo do nemačke okupacije Srbije, na tom prostoru svu civilnu vlast preuzeo bivši narodni poslanik Kraljevine Jugoslavije, bivši član Džemijeta i bivši kapetan turske vojske Aćif Hadžiahmetović Bljuta, poznatiji kao Aćif Efendija, inače etnički Albanac čija porodica vodi poreklo iz Đakovice.

Baš u Aćif Efendiji, čoveku kome je ploču u Novom Pazaru otkrio BNV, Sulejman Ugljanin i njegovi istomišljenici treba tražiti sponu između velike Albanije i regije Sandžaka.

Naime, prema istorijskim zapisima odlika držanja muslimana sa prostora Novog Pazara i Tutina tokom okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu jeste ideja širenja velike Albanije.

foto: Wikipedia

"Već u junu ’41. predstavnici Novog Pazara Aćif Bljuta i Bahrija Abdurahmanović, inače etnički Turčin, odlaze zajedno sa albanskim predstavnicima Kosovske Mitrovice, Podujeva i Vučitrna u Beograd na razgovore sa komesarskom upravom i traže da se Novi Pazar pripoji Albaniji. S druge strane, traže da se srpske opštine, koje su bile rasprostranjene između Novog Pazara i Raške, izmeste iz Deževskog sreza sa centrom u Novom Pazaru i pripoje Studeničkom srezu sa centrom u Raški. Kad to Nemci nisu dozvolili, administracija Aćifa Bljute je 6. juna 1941. samoinicijativno proglasila odvajanje od okupirane Srbije i pripajanje Albaniji“, rekao je ranije Živković za Sputnjik.

Nemci za ovu ideju nisu želeli ni da čuju, a kada su se oktobra 1941. godine snage Trećeg rajha povukle iz Pazara i Raške ostali su samo albanci i muslimani da kako kažu brane ovaj region od Srba, a komandu nad ovim odredima vodio je lično Aćif Hadžiahmetović, a pomaže mu Albanac iz Drenice Šaban Poluža koji će kasnije udariti i na Tita.

Iza cele priče oko sukoba kod Novog Pazara i Raške stajala je Italija, kaže naš sagovornik. Granica između Italije i Nemačke išla je linijom između Novog Pazara i Tutina. Tutin je pripao Albaniji dok je Novi Pazar ostao u „Nedićevoj Srbiji“.

foto: ecpc1.tumblr.com

"Današnji Bošnjaci samo su delimično prihvatili politiku Aćifa Bljute. Postoje dokazi da je vršena i nasilna albanizacija muslimana slovenskog porekla na tom prostoru — uvođenje albanskog jezika u administraciju, kačenje slika Skendebega i albanskih zastava po varoši, promena imena ulica i javnih mesta, kursevi albanskog i škola na ovom jeziku, afirmacija nošenja ćulafa umesto fesova i slično. Međutim, postojao je i otpor lokalnoj upravi. Pošto je ona bila u potpunoj kolaboraciji sa okupatorom — on je mogao biti samo pasivni", naglašava Živković.

Iz gore navedenog vidi se da je jaka sprega između velike Albanije i današnje priče o regionu Sandžak.

A da ništa nije slučajno pogledajte fotografiju koja će vam sve reći:

foto: Facebook

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.