GRADSKOM URBANISTI ODUZET POSAO OD 5 MILIONA DINARA: Razlog je bio neregularni konkurs
Beogradskom urbanisti zbog neregularnog konkursa oduzet posao od pet miliona dinara, Foto: Printscreen

au

GRADSKOM URBANISTI ODUZET POSAO OD 5 MILIONA DINARA: Razlog je bio neregularni konkurs

U osnovnoj konkursnoj dokumentaciji je samo navedeno da ponuđač mora da dostavi potvrdu da će ako bude izabran rešiti pitanje autorskih prava

Objavljeno: 16:05h

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u celosti je poništila postupak javne nabavke za izradu građevinske dokumentacije za naučni kompleks „Verokio“ na čiju nezakonitost je Pištaljka ukazala, a u kom je gradski urbanista Marko Stojčić bio u sukobu interesa.

Reč je o konkursu koji je raspisao Institut za fiziku iz Zemuna procenjene vrednosti pet miliona dinara bez PDV-a na kojem je posao dobila Stojčićeva firma Otvoreni atelje grada Arhitekton. Pištaljka je otkrila da je na ovom konkursu Stojčić bio u sukobu interesa zato što je druga njegova firma – Institut za savremenu arhitekturu – bila vlasnik autorskih prava za idejno rešenje, čiji je otkup bio jedan od ključnih uslova za dobijanje posla.

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je ovaj postupak i naložila njegovo ponavljanje na osnovu žalbe jednog od ponuđača na konkursu – BG ARH iz Beograda – o kojoj je Pištaljka pre par meseci obavestila javnost. U obrazloženju odluke komisija navodi da je naručilac posla, Institut za fiziku, napravio propuste u izradi konkursne dokumentacije i da zbog toga nisu postojali uslovi da se odluka o dodeli posla donese na zakonit način.

Iako se komisija u svojoj odluci nije bavila sukobom interesa i povezanošću vlasnika autorskih prava i jednog od ponuđača na konkursu, ipak je odluku zasnovala upravo na toj nelogičnosti – da se na jednom konkursu ponuđači uslovljavaju ugovaranjem autorske naknade sa trećim licem i da je taj uslov preciziran naknadno, što je nedozvoljeno.

„Naručilac (je) kroz sadržinu konkursne dokumentacije na različite, neujednačene i neprecizne načine definisao način ispunjenosti obaveza koje se odnose na naknadu za autorska prava“, navodi se između ostalog u obrazloženju odluke.

U osnovnoj konkursnoj dokumentaciji je samo navedeno da ponuđač mora da dostavi potvrdu da će ako bude izabran rešiti pitanje autorskih prava. Tek nakon pitanja zainteresovanih postaje jasno da se očekuje da onaj ko pobedi mora da otkupi autorska prava, da cenu otkupa uključi u ponudu i dostavi ugovor sa nosiocem autorskih prava. Na pitanje o kojoj ceni je reč, u dodacima konkursne dokumentacije navodi se da je to predmet dogovora nosioca autorskih prava i izabranog ponuđača. U praksi se to pretvorilo u situaciju da jedna firma Marka Stojčića dostavlja potvrdu da joj je druga njegova firma ustupila autorska prava.

Iako to komisija u svojoj odluci izričito ne kaže, time je ova javna nabavka postala „nacrtana“ za jednog ponuđača, Stojčićev arhitektonski studio koji je jedini mogao da ispuni ovaj uslov.

U februaru, dok je još trajao proces odlučivanja o ovoj žalbi, ove dve Stojčićeve firme, Otvoreni atelje grada Arhitekton i Institut za savremenu arhitekturu počele su postupak spajanja, na šta je Pištaljka takođe ukazala. Prema podacima Agencije za privredne registre, Institut za savremenu arhitekturu je trebalo od aprila ove godine da prestane da postoji, i da sva svoja prava prenese na Otvoreni atelje grada Arhitekton, uključujući i autorska prava za idejno rešenje projekta „Verokio“. Ova statusna promena do momenta objavljivanja teksta još nije bila sprovedena.

Poništen konkurs Instituta za fiziku dodatno će probiti rokove za izgradnju naučnog centra „Verokio“, koji već uveliko kasni u odnosu na planove. U ovaj kompleks u sastavu Instituta za fiziku u Zemunu Vlada Srbije planira da uloži pet miliona evra iz kredita Evropske investicione banke, namenjenog razvoju nauke.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjim, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za nauku i tehnološki razvoj potpisali su u novembru 2017. godine ugovor sa Institutom za fiziku, prema kom je izgradnja trebalo da počne u januaru ove godine i da se završi u maju 2020.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević kaže za Pištaljku da kašnjenje ovog projekta ni na koji način ne može da ugrozi mogućnost Srbije da povuče novac iz namenskog kredita. Prema tom kreditu, kako tvrdi Blagojević, poslovi koji se iz njega finansiraju moraju da budu ugovoreni do 2021. godine, a isplaćeni do kraja 2022. godine.

On tvrdi da još uvek nijedan dinar nije povučen ili prebačen za potrebe izgradnje „Verokija“, jer su prema ugovoru izrada urbanističkog projekta i dobijanje građevinske dozvole obaveza samog Instituta za fiziku i finansira ih ta ustanova.

Tek kada bude gotov glavni projekat i građevinska dozvola, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima preuzeće izgradnju centra „Verokio“ pod svoje okrilje. Pošto to još uvek nije njihov projekat, Blagojević ne komentariše trenutna dešavanja.

„Do tada pratimo šta se dešava i ako dođe u kritičnu fazu, mi ćemo predložiti u koju drugu namenu mogu da se iskoriste ta sredstva“ objašnjava Blagojević. Precizira da to što je nešto odobreno ne znači da će biti finansirano ukoliko se ne budu poštovali predviđeni rokovi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Pištaljka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.