SRBIJA TREBA DA PRIZNA KOSOVO! Izjava Sonje Biserko podigla je BALKAN na noge
Sonja Biserko o Kosovu..., Foto: Filip Plavčić

SVAŠTA JE REKLA!

SRBIJA TREBA DA PRIZNA KOSOVO! Izjava Sonje Biserko podigla je BALKAN na noge

Sve je rekla...

Objavljeno:

Sonja Biserko, osnivačica i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, izjavila je da je Srbija trebalo da bude prva zemlja koja je priznala Kosovo, kao pokazatelj da je spremna da prihvati novu realnost, da se okrene vlastitom razvoju i tako pokrene kompletan region.

"Srbija je to davno trebalo da uradi i to je trebalo prva da uradi u postojećim granicama. To onda Srbiju čini ozbiljnim akterom u regionu. Stalno se poziva da je najveća, faktor stabilnosti, to bi bio gest koji bi pokazao da je Srbija spremna da prihvati novu realnost, da se okrene vlastitom razvoju i tako povuče region. Ceo region ima sumnje u to šta Srbija želi, to se vidi po njenom ponašanju i na Kosovu, u Bosni, Hrvatskoj", kazala je Biserko za televiziju N1 iz Sarajeva.

Ocenila je da Srbiji odgovara "zamrznuti konflikt", jer stalno računa da će se medjunarodni kontekst promeniti njoj u korist i da će vreme pokazati da te zajednice ne mogu zajedno da žive.

Prema njenim rečima, Srbija pokušava da vrati stanje na staro, time što je Rusija ušla u region.

"Srbija više služi ruskim nego srpskim interesima. Geografski Srbija pripada evropskom krugu, vezana je za region - a ponaša se kao da sebe ne vidi u regionu, stalno gleda savezništvo sa većim silama, a od nedavno je okrenuta ka Višegradskoj grupi koja ima problema sa odredjenim vrednostima EU, ta ksenofobija, antimigratska, islamofobija…", kazala je Sonja Biserko.

foto: Filip Plavčić

Navela je da je Kosovo tema koja je aktuelna od sedamdesetih godina 20. veka, a na Kosovu je otvoreno i srpsko pitanje u Jugoslaviji.

"Tada se već zapravo došlo do zaključka da je nemoguća misija dominirati albansku populaciju na Kosovu s obzirom na brojnost. Pokušalo se tokom devedesetih ići na podelu, amputaciju. Rat na Kosovu je išao da se smanji broj Albanaca, ovo etničko čišćenje, oko 700-800 hiljada Albanaca koji su proterani, čiji su dokumenti spaljeni, kako se kasnije ne bi mogli vratiti. NATO intervencija je sprečila tu vrstu scenarija, tako je Srbija izgubila Kosovo u ratu", rekla je Sonja Biserko.

Prema njenim rečima, nakon incidenata na Kosovu 2004. godine, medjunarodna zajednica je donela kriterijume po kojima će rešavati budući status Kosova, a to znači da nema podele, da nema vraćanja na staro i da nema priljučenja Kosova Albaniji.

"Albanci, Kosovari, oni su većinom protiv podele. To je priča koju potencira (predsednik Kosova Hašim) Tači, on je usamljen u tome. Društvo je protiv. Većina Srba je protiv podele. Po mom uverenju, mislim da je to poslednja faza raspada Jugoslavije, da tako treba tretirati to, čak i medjunarodna zajednica bi trebalo da zauzme taj stav, a istovremeno raditi na normalizaciji odnosa, a Beograd na što većoj zaštiti srpske zajednice i njenu održivost na Kosovu. Oni se zalažu za neke teritorije, a ne neke ljude. Oni negiraju multietnički kontekst koji je zagarantovan našim ustavima", kazala je Biserko.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.