SRPSKA CRKVA DRŽI ZAGREB I POLA HRVATSKE U RUKAMA! Imaju LUKSUZNE STANOVE, bioskope, kafiće, šokiraće vas spisak
Patrijarh Irinej i Zagreb..., Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija

DAO IM BOG!

SRPSKA CRKVA DRŽI ZAGREB I POLA HRVATSKE U RUKAMA! Imaju LUKSUZNE STANOVE, bioskope, kafiće, šokiraće vas spisak

Spisak imovine je brutalan...

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva je institucija koja u svom vlasništvu 1/1 ima najviše nekretnina u Zagrebu, sve ih izdaje i od toga finansira svoj opstanak u Hrvatskoj, otkriva Espreso.

SPC je posle rata uspela da vrati tapije i da joj one budu priznate na mnoge lokale, zgrade i stanove u Zagrebu koje je sve do poslednjeg milimetra izdala i od toga živi.

Lokali, stanovi, pa čak i same zgrade nalaze se u strogom centru Zagreba, oko Trga Bana Jelačića, Cvetnog trga i na drugim lokacijama koje danas važe za luksuzne u vlasništvu su SPC.

Hrvatska, iako je članica EU, ipak još nije izmirila svoja dugovanja prema SPC.

Prema nekim procenama, u ovoj državi crkva ima tapije na 700 hektara zemlje, 2.300 hektara šuma, na više desetina zgrada, parohijskih domova i crkvišta.

Tako SPC pored gore navedenih lokala ima vlasničke listove na hotel “Banija” u Petrinji, Đački dom i Higijenski zavod u Karlovcu, Muzičku školu “Josif Runjanin” u Vinkovcima, Srpski dom u Vukovaru, ali i više objekata u Dalju, Daruvaru, Šibeniku i drugim gradovima. Dok u samom centru Zagreba ima četiri stambeno-poslovne zgrade sa oko 40 stanova.

foto: Profimedia

Čuvena knjižara Prosveta koja se nalazila kod spomenika Banu Jelačiću u vlasništvu je SPC, a i zgrada nekada najpopularnijeg zagrebačkog bioskopa – Kino-Zagreb je takođe njihovo vlasništvo.

Dvorana ovog decenijama najpopularnijeg i najboljeg bioskopa u Zagrebu pre Drugog svetskog rata bila je vlasništvo Srpske pravoslavne crkve (izgrađena je dobrovoljnim prilozima pravoslavnih vernika i u njoj su se održavali svetosavski balovi), čija crkva na Preradovićevom trgu – poznatijem kao Cvetni trg – je ni stotinu metara od ulaza u taj prostor.

foto: Prentscren

Verski analitičar Draško Đenović potvrđuje naša saznanja.

- Tačno je da SPC ima najviše nekretnina u vlasništvu 1/1 u Zagrebu i koliko sam se skoro uverio na licu mesta svaki milimetar izdat je i rentiran. Dugačije se crkva ne bi mogla finansirati i opstati na tim prostorima. Jer ljudi je sve manje, ostali su penzioneri na čije se priloge ne može računati - kaže za naš portal Đenović i dodaje da SPC ima u još mnogim gradovima širom bivše Jugoslavije vlasničke listove nad luksuznim nekretninama.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.