ZAPAD JE NAREDIO AKCIJU NA SEVERU KOSOVA! Iza svega stoji NAJVEĆI kriminalac na BALKANU
Ima svoju teoriju: Agon Maljići, Foto: Beta / Igor Majstorović, Printscreen, Profimedia

ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA NA KIM?

ZAPAD JE NAREDIO AKCIJU NA SEVERU KOSOVA! Iza svega stoji NAJVEĆI kriminalac na BALKANU

Pitanje je zašto se ovo dešava baš sada

Objavljeno: 10:29h

Šta se dešava na Kosovu?, zapitao se na Tviteru Agon Maljići, kosovski novinar i istraživač koji se bavi pitanjima Balkana, a onda probao da poveže događaje koji su se, naizgled nepovezano, desili u poslednje vreme.

Zaključci koje je izveo vrlo su zanimljvi i zaista na prvi pogled deluje kao da mogu biti u vezi.

- Prošle nedelje kosovska policija uhapsila je Ismeta Osmanija Curi (ili Kuri ali Kari), za kojeg se veruje da je jedan od najjačih šefova organizovanog kriminala na Balkanu. Njega pominje i OCCRP-a (Organized Crime and Corruption Reporting Project) vezano za ilegalne aktivnosti u Pragu napisao je Maljići, te nastavio:

Njegove slike je teško pronaći: Ismet Osmani zvani Kari
Njegove slike je teško pronaći: Ismet Osmani zvani Karifoto: Printscreen

- Usledilo je mnoštvo izveštaja i "curenja" video-snimaka koji su ukazivali na Curijeve veze s političkom elitom i njegovim međunarodnim partnerima. U njegovoj ekipi nalazi se i čovek sa misterioznim vezama u Mađarskoj, za kojeg se pretpostavlja da je koristio svoj položaj kako bi, u zamenu za novac, obezbeđivao ljudima sa Kosova i migrantima mađarske vize.

foto: Printscreen

Maljići navodi da je Curi u svojoj kriminalnoj ekipi imao još internacionalnih ljudi koji su poslovali sa ruskim tajkunima koji se nalaze pod sankcijama SAD. Jedan od njih je i čovek koji posluje u Španiji.

- Međutim, ključna stvar je - navodi Maljići - da je Karijeva grupa bila usredsređena na sumnjive poslovne kontakte sa srpskim kriminalnim grupama na Severu Kosova. Prema OCCRP-u, veruje se da tu mrežu uglavnom vode Zvonko Veselinović i Milan Radoičić - piše Maljići i ide još dublje u ovu temu:

- Njihova veza postala je uočljiva nakon što je Priština uvela Srbiji takse od 100 odsto. Uprkos tome, roba je ilegalnim kanalima nastavila da neometano teče preko severa Kosova i tako stiže na jug. Neko je dobro zarađivao od ovih kombinacija.

Maljići zatim objašnjava da su hapšenje Curija prošle nedelje u Prištini i jučerašnja akcija policije na severu u međusobnoj vezi, odnosno deo iste priče. On tvrdi da se to treba smatrati pokušajem vlasti da se preseče moćna internacionalna kriminalna mreža koja je, po njemu, zašla duboko u strukture prištinske vlasti i pravosuđa.

- Pitanje je - piše Maljići - zašto se ovo dešava baš sada. Odgovor je: zato što ova mreža ima moć nad budućnošću predstojećeg dijaloga, a njen interes je očuvanja statusa kvo. zato mislim da su zapadni partneri bili zainteresovani da se ovaj problem reši. Ova akcija takođe omogućava Kosovu da u skorijoj budućnosti potvrdi svoj uticaj na severu zemlje - piše Maljići i kaže da se zbog svega ovoga Kosovo nalazi u veoma neugodnoj situaciji:

foto: Beta / Igor Majstorović

- Ali sada smo na veoma opasnoj teritoriji u smislu bezbednosne situacije. Znamo šta se dešava kada su ugrožene kriminalne strukture na Balkanu. Etničke tenzije će biti podignute. Ako dijalog i dalje ne bude vodio nigde, ne vidim kako je moguće izbeći žrtve u narednim akcijama.

BONUS VIDEO:

GRADONAČELNIK KOSOVSKE MITROVICE GORAN RAKIĆ (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.