NAPAD IDE NA RUKU ONIH KOJI BI DA DELE: Vladika TEODOSIJE osudio napad ROSU i OBJASNIO ko stoji IZA NJEGA
Kao Crkva ostajemo čvrsto uz svoj verni narod, Foto: Espreso

jasan stav

NAPAD IDE NA RUKU ONIH KOJI BI DA DELE: Vladika TEODOSIJE osudio napad ROSU i OBJASNIO ko stoji IZA NJEGA

Vladika Teodosije iznosi ocenu da je namera Prištine bila da zastraši stanovništvo

Objavljeno:

Episkop Raško-prizrenski, Teodosije, najoštrije je osudio „preteranu upotrebu sile od strane Kosovske policije na severu Kosova i Metohije“ u čijoj akciji je juče uhapšeno 19 policajaca i 9 građana iz više opština na Kosovu, pričinjena materijalna šteta na privatnim objektima i automobilima, ali i povređeno više građana i policajaca.

Za ovakva i slična dešavanja kaže da idu „na ruku“ zagovaračima ideje razgraničenja, a kosovske vlasti okrivljuje za selektivan pristup u obezbeđivanju vladavine prava.

Vladika Teodosije iznosi ocenu da je namera Prištine bila da zastraši stanovništvo, a osuđuje i upotrebu sile protiv osoblja UNMIK-a.

„Bez obzira na stvarne motive ove akcije, premlaćivanja, upadi u kuće pri kojima su civili, žene i deca zastrašivani, lomljenje nameštaja, uz neskrivenu brutalnost, pokazuju da je namera Prištine bila pre svega da zastraši naše stanovništvo i demonstrira silu. Posebno osuđujemo i upotrebu sile protiv pripadnika UNMIK-a“, navodi se u saopštenju Vladike Teodosija.

On takođe ukazuje na to da, dok se sever Kosova „disciplinuje brutalnom upotrebnom policijske sile, pod izgovorom zavođenja reda“, kosovske institucije „ignorišu gaženje vladavine prava i institucionalni teror koji opština Dečani primenjuje protiv manastira Visoki Dečani, odbijajući izvršenje sudske odluke Ustavnog suda Kosova“.

Podsećamo, juče je opština Dečani najavila miran protest tokom kog bi zahtevala od manastira Dečani da se, ono što oni i dalje vide kao imovinski spor između ovog manastira i dva preduzeća, reši „u korist obe strane“. Protest je zakazan za 6. jun, što je, kako podseća Vladika Teodosije u saopštenju, praznik Vaznesenja.

Kao Crkva ostajemo čvrsto uz svoj verni narod, apelujemo na vladavinu prava koja treba da se primenjuje prema svima jednako, a ne po ključu etničke i verske pripadnosti i očekujemo od KFOR-a i međunarodne zajednice da spreče ponavljanje ovakvih nemilih događaja“, navodi Episkop Raško-prizrenski.

Vladika Teodosije još i navodi da postupci poput onoga u utorak „idu na ruku onima koji bez ikakvog stida uporno zagovaraju ideju teritorijalne podele na etničkoj osnovi“.

BONUS VIDEO:

Dragan Marković Palma u Paraliji otvorio kancelariju Jedinstvene Srbije 2 deo (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Kossev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.