VUČIĆ RASPRAVLJA S POSLANICIMA: Rambuje 2 nije dobar, jer nas dovodi u nemoguću poziciju!
Aleksandar Vučić, Foto: Ana Paunković

RASPRAVA U SKUPŠTINI

VUČIĆ RASPRAVLJA S POSLANICIMA: Rambuje 2 nije dobar, jer nas dovodi u nemoguću poziciju!

Vučić je jutros pokrenuo intenzivne diplomatske aktivnosti posle upada specijalnih jedinica ROSU na sever KiM, rečeno je u njegovom kabinetu

Objavljeno: 28.05.2019. 11:04h
  • 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Skupštinu, a u 10.30 časova započeo je svoje obraćanje poslanicima u Skupštini i građanima Srbije o najnobijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Vučić je jutros pokrenuo intenzivne diplomatske aktivnosti posle upada specijalnih jedinica ROSU na sever KiM, rečeno je u njegovom kabinetu.

16:40 Ja pokušavam da prevedem šta je Vukadinović rekao. Da smo krivi za integrisano upravljanje granica i da smo mi krvi za postavljanje granica na Jarinju? Pa, Srbija je država. Poštuje sporazume i ne prekida kontinuitet kada dođe do promene vlasti. Poštovali smo domaće zakonodavstvo i međunarodno pravo. Čovek je rekao "nikada Rosu nije ušao na sever pre briselskog sporazuma". Onda smo ustanovili da jesu 2011. godine, pa je onda rekao da je to bio jedan jedini slučaj, pa je zbog tog slučaja uspostavljena granica između Srba i Srba. Briselski sporazumom dobili smo četiri gardonačelnika koji su međunarodno priznati. Vi ste dobili nešto drugo međunarodno priznato - rekao je Vučić i dodao da nema tajnog plana. Ono što potpiše Srbija, to će i da ispunjava, kriv sam i izvinjavam se u ime EU, jer sam mislio da će da sprovedu ono što smo potpisali. Za šta smo mi tu odgovorni? Bio sam srećan kada smo potpisali za zajednicu srpskih opština. Koliko puta ste čuli da će kada se smeni Milošević rešiće se pitanje Kosova, a mi 2008. godine nismo ništa poštovali, pa gde to ima?

- Vi ste imali tajni plan, kada je Kosovo proglasilo  nezavisnost, vi ni Ustav niste spomenuli. Nijedan tekst niste napisali. Proglašena je nezavisnost, a vi ste samo ćutali, jer vam je bilo bitno da pobedi Tadić umesto Koštunice. Pričali ste o stolici u Ujedinjenim nacijama za koju neću dozvoliti da uđe u briselski sporazum - objasnio je Vučić.

16:26 Za reč se javio Đorđe Vukadinović, iako je u početku zasedanja bilo rasprave sa predsednikom, on je želeo da postavi pitanja.

Vi ste se u početku  trudili da ostavite utisak tolerantnosti, ali ovo je ozbiljna tema da bismo se vređali. Hoću da samo ispravim dve stvari koje su izrečene.  Odgovornosti prethodnih vlasti  možemo govoriti ovako i onako, ali Rosu nije mogao tada da vršlja i to je činjenica. Kako ste ojačali i podigli borbenu gotovost, pa svako malo nas napadaju. Šta ste rekli za birselski sporazum? Sve što se tiče Srba iz tog sporazuma nije ispunjeno. Kako biste Vi odgovorili da postoji šesti sporazum gde je Srbija ispunila sve,  a ovi drugi ništa? Vi ste ljudima sa Kosova čestitali, jer je formirana zajednica Kosova, od tada nema ni Z od zajednice. Ako su vas prevarili, recite. Pod kojim uslovima je Srbija spremna da prihvati stolicu sa Kosovom u UN. Šta može biti kompenzacija za priznanje Kosova i Metohije? Da li je to ova podela? Nemojte da pogrešimo ponovo. Naše pozicije na Kosovu nikada nisu bile ovako loše. Da li svesno ljude pripremate na kompromis? Rekli ste "ne daju" nam. Da li je moguće, da li je plan  - razgraničenje? Da li je to plan? Čija ideja? Kakva je naš predlog? Da li je rezolucija 1244 na snazi i o čemu ćemo mi glasati? Da li postoji dokument ili samo Vaš usmeni izveštaj? - upitao se Vukadinović.

Đorđe Vukadinović
Đorđe Vukadinović foto: Printscreen/RTS1

14:43 Često čujem "Skini to Kosovo sa leđa, da nam rešiš muke". Kada bih to učinio onda bi voleli da ja budem upisan u istoriju kao najgori - rekao je Vučić i dodao da je mnogo knjiga pročitao iz fašizma, ali ne razumem, ja ovaj vid fašističkog divljanja nisam video. Drugačije i teže će da se pregovara sa Srbijom od danas. Nemojte misliti da postoji neka zavera da se neko dogovorio sa nekim nešto, pa se samo čeka da se to desi. Nema toga. 

Bez dozvole komandanta KFOR-a mi ne smemo da uđemo na Kosovo - naglasio je Vučić. Na rezoluciju 1244 su se u početku Albanci mnogo češće pozivali na nju nego mi. A sada, pozivaju se na na međunarodni sporazum ili sud. Uz rezoluciju  1244 stoji Rabmuje, a to znači da posle tri godine može doći do promene. To niko od nas nije čitao, niti je hteo da čita - naglasio je Vučić. Ja sam ovo čuo 500 puta od njih, a sada kažem vama da znate. Borićemo se za svoju zenlju i svoj narod na svaki mogući način, u budućnosti da gubimo najmanje što moramo, a dobijamo najviše poručio je Vučić i dodao da se od 1999. godine do danas 9.000 etničkih napada se desilo na Kosovu, a u periodu od 2014. do danas nesto manje od 500 napada.

Hoću da vam pokažem da ti rezultati nisu tako mali kako izgledaju i kada pogledate proporciju, videćete da je ovo višestruko manje nego što je bilo u prethodnom periodu kada su govorili da je sve mnogo bolje nego što je danas", rekao je Vučić Naveo je da je dijalog doneo mir i stabilnost i, iako nedovoljna prava za Srbe, nešto veću bezbednost za naš narod i za naše građane.

"To je stvar zbog koje sam zadovoljan", rekao je Vučić.

- Ukupno je 28 lica  uhapšeno dole, od toga 19 policajaca i 9 građana, od 19 policajaca je 11 srba , 7 albanaca,  1 bošnjak , od toga 12 sa severa , a  7 sa juga, a svi građana su Srbi iz Zbinog Potokoa koji su se suprotstavljali kod mesta Varage - rekao je Vučić i naglasio da su to poslednje informacije.

14:37 Vi ste juče sve objedini što slušamo na Vašim konferencijama to su slatke laži i gorke istine. KiM ne može biti maštarija, to je ustavna formulacija, a kada razmišljate o tome da kada gubimo i i dobijamo mora biti u okviru ustava RS i autonomne pokrajine KiM kao dela Srbije. To što se Srbi iseljavaju sa Kosova ne znači da treba da se odričemo tog dela zemlje. Ako sada prećutimo oteće nam i Bogorodicu Ljevišku i ostale manastire, ali onda nam neće ni Hram Svetog Save biti bezbedan. 

- Svak rodjen da po jednom umre, čast i poštenje žive zauvek - završila je Vjerica sa Njegoševom i poručila Vučiču da izabre čast i obraz. Vučić joj je rekao da voli Srbiju i da je to izmedju ostalog pokazao i time što nikada nije izručio medjunarodnom sudu pravde ni jednog Srbina pa ni nju.

Vjerica Radeta
Vjerica Radeta foto: RTV Pink printscreen

14:23 Raziličiti su nam stavovi po pitanju EU i same analize - odgovorio je Vučić.

Donošenje odluka u EU će biti komplikovane posebno o onima koje se tiču Srbije. Srbija se okrenula na vreme Kini, a sa njima imamo najbliže odnose-reko je Vučić, a Šešelj je ponovo dobacio, na šta je predsednik odgovorio da jezikom ucene ne razgovara i nastavio:

- Mi nismo mogli da sprečimo formiranje Vojske Kosova, jer su oni uz pomoć pet članica kvinte to uspeli, a mi možemo samo da pojačamo našu vojsku. Što se tiče odnosa prema Rusiji, ja nemam za šta da se pravdam nekome. Ja sam dobio orden Aleksandra Nevskog. Neće da sveta cveće ako se rešimo dela teritorije, ali u najboljoj soluciji izgubićemo 1.260.000 ljudi - naglasio je Vučić.

- Svet je danas multipolaran, a ja bih ga podelio na četiri strane: SAD, Kina, EU i Ruska Federacija - rekao je Vučić i naglasio da EU ima najbolji standard, i to je njihova snaga. SAD ima najsnažniju ekonomiju na svetu, a Tramp je genije za detektovanje problema, a shvatio je da je Kina na prvom mestu u razvoju veštačke inteligencije. Kina je sila koja će 2027. godine biti zemlja sa najvećim ukupnim brojem bruto domaćeg proizvoda. To je zemlja koja je gladna da se vrati na prvo mesto, a nisu sila broj jedan danas, jer su propustili prvu industrijsku revoluciju, ali će četvrtu peuzeti.

14:17 Aleksandar Šešelj se javio za reč i podsetio da Srbi često kažu da su prespavali pad berlinskog zida, a da mi već 19 godina pregovaramo za ulazak u  EU, a da za to nismo dobili ništa, čak smo više puta kažnjeni.

- Prvo su nam tražili da isporučimo sve begunce u haški tribunal. Obećana nam je zajednica srpskih opština, pa da Rosu neće ići na sever Kosova, da neće biti formirana Vojska Kosova, a na sve to su nam uveli takse. Ukoliko se rešimo jednog dela teritorije, neće početi cveće da cveta i neće se rađati deca. Da li mi možemo da se oslonimo na nekoga iz EU koja je kao takva priznala nezavisnost Kosova koju sada priznaju kao državu. Kakva bi situacija bila kada bismo pretil Haradinaju i Tačiju? Pa, opet bi nas bombardovali -zapitao se radikal.

Aleksandar Šešelj
Aleksandar Šešelj foto: Printscreen/RTS1

14:00 Ja ne mogu da govorim sve stvari koje znam i neke informacije ne mogu da zloupotrebljavam. Neki ljudi koji su u agenturnom odnosu ne mogu da rade za Srbiju. Ne možete da radite za više zemalja, nego samo za jednu. Mogu da vam kažem da ja imam poverenja u Zoranu Mihajlović, a to ćete videti na izborima koji će biti uskoro, ušli smo u izbornu godinu odavno - odgovorio je Vučić Šešelju koji je dobacivao i zahvalio se prisutnima koji su došli u parlament i dodao da pritisci na Republiku Srpsku neće prestati.

- Imajte u vidu jednu stvar. Da li stvarno mislite da 3 i po miljaradi investicija koje imamo, a da nismo na evropskom putu? Najveći deo investicija je došao iz EU. Nisu mi uvek prijatni razgovori sa nima, kao ni licemerje oko borbe protiv kriminala na severu. Mnogo zavisimo od njih, naša zemlja mora da živi i gleda u budućnost. 

13:40 Mi želimo istorijsko pomirenje sa Albancima, ali smo danas dobili odogovor da oni žele da dovrše etničko čišćenje i nastavili su da plasiraju svoje laži. Kosovsko pitanje je najvažnije pitanje za budućnost srpskog naroda. Međunarodni aspekt moramo dobro da razmotrimo. Trenutno se odvija žestok geopolitički sukub između SAD, NATO-a i Rusije, a mi smo direktno uvučeni u taj sukob hteli mi ili ne - rekao je Milovan Drecun u obraćanju.

- Kina može da nam pomogne u ekonomskom jačanju, ali ne može da nam reši kosovski problem. Albanci su zaintersovani za rešavanje problema, ali sprovode etničko čišćenje u nameri da stvore Veliku Albaniju bez Srba. Oni neće nastavak razgovora, jer bi kompromis za njih značio gubitak. Albanci na KiM neće da žive u Srbiji, Srbi na Kosovu neće da žive u Albaniji. Nemamo prava da generacije koje će doći uvučemo u nove ratne sukobe i ponovo oblače unforme. Ja znam šta je rat, video sam ga i rat je užasno stradanje. Albanci nas uporno guraju u rat. Mi ne smemo da zatvorimo vrata za pregovore - rekao je Drecun i napomenuo da će i pitanje Kosova uticati i na Republiku Srpsku.

-Priznanje Kosova neće rešiti problem. Rešenje mora biti policentrično, jer je takva situacija na Kosovu, rešenje nije u ujedinjenju Kosova i Albanije - naglasio je Drecun dok su poslanici dobacivali. 

Milovan Drecun
Milovan Drecun foto: Printscreen/RTS1

13:20 Milošević je imao najbolju poziciju, a DOS nešto lošiju. Mi smo danas u lošoj poziciji - odgovorio je Vučić i dodao da će se boriti snažno svom svojom energijom sa mnogo entuzijazma.

- Ne samo da se borimo protiv borca koji je u ringu  tri kategorije uz nas, čak nam je i jedna ruka vezana, ali to ne znači da ćemo mi odustati od pobede. Što se tiče Vojske Kosova - reagovali smo. Generalni sekretar je osudio formiranje vojske, ali to nije vredelo. Mi smo govorili da oni krše i svoj Ustav koji su sami doneli, ali to nikoga nije interesovalo, jer su zemlje kvinte to podržale. Šta smo mi mogli da uradimo? - pita se Vučić i poručio NATO-u da nam pomogne i da nam ne tuče narod.

- Albanci se bore protiv nas, jer ih ometamo pri proglašenju pune nezavisnosti. Bolje time upravljamo, nego što smo upravljali ranije. Samo nećemo da obmanjujemo narod  da je u nama prevelika sila.

- Nisam popuštao kada su mi pretili mnogim stvarima - istakao je Vučić i potvrdio da se 19 Srba i jedan Bošnjak nalaze u Kosovskoj Mitrovici, misleći na hapšenje i podsetio da je Fatmir Limaj rekao da je ovo udarac kriminalu.

- Nem tog spolja koji će da upravlja odlukama Srbije, mi imamo naše metode- poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić na skupštinskom zasedanju
Aleksandar Vučić na skupštinskom zasedanju foto: Printscreen/RTS1

13:12 Poslanik Milan Lapčević je odmah na početku istakao da ne podržava odluke pojedinih poslaničkih grupa iz opozicije koje ne učestvuju u radu parlamenta, jer je ova tema toliko uzvišena i toliko važna kao i da treba da se uzdržavamo od prozivki.

- Ako ne napravimo kompromis doći će do katastrofe, a sve najveće karte su u rukama države Srbije, jer sve zavisi od nas. Da nije tako ne bi nas svi pritiskali da mi pristanemo na nešto i potpišemo. Bez našeg pristanka Kosovo nikada ne može da bude pravna država. Mislim da smo trebali na vreme da prikočimo i jače reagujemo na formiranje Vojske Kosova, a preovladala je tema uvođena taksi nego formiranje vojske. Tu smo morali da reagujemo, a imamo argumenata da se borimo -rekao je on.

Poslanik Milan Lapćevič
Poslanik Milan Lapćevič foto: Printscreen/RTS1

12:57 Pregovori su ćorskokaku zato što Albanci ili prištinska administracija nije želela nikakvu vrstu kompromisa. Očigledno da su hteli da mi priznamo jednostrano nezavisno Kosovo. Ono što se danas dogodilo imaće teže posledice i zbog građanina koji je ruski državljanin, ali će se mnoge druge opcije otvarati koje znog nas moraju ali ne moraju da budu dobre. U svakom slučaju, Rambuje 2 nije dobar, jer nas dovodi u nemoguću poziciju i ono što nam bude ponuđeno će biti veoma malo i biće nedovojno i nećemo moći i da kažemo da ispunjava najniže zahteve srpske strane. Oni Srbiji, ne žele da daju gotovo ništa, a razmišljajući šta je to što bi Srbiji mogli da ponude, a da Srbija može da proguta. Znam da govore da je Vučić ovo namestio da Rosu upadne na sever. Eto dokle nečija bolest može da ide. Ja nisam u stanju to sa razumem. Možda polaze od sebe, pa bi oni to možda radili. Bićemo  i dalje na evopskom putu. Danas građani žive bolje. Imamo i bolje plate i bolje penzije- odgovorio je Vučić.

- Šta da uradimo?Da pustimo da nam nestane narod? Oni mogu da sprovedu jednu ovakvu akciju? Oni nisu razumeli granicu trpeljivosti srpskog naroda. Što se tiče Vojvodine posle dugog propadanja i stagnacije, želim samo da vam kažem sa ponosom neke stvari. Dešava se mnogo dobrih stvari. U Sremu sam otvorio mnogo fabrika.Posebno sam srećan što samu Banatu kao najsiromašnijem delu Vojvodine, pogotovu u južnom i srednjem delu otvorio fabrike. Što se tiče infrastrukture završavamo ipsilon krak- podsetio je Vučić i rekao da razume njihove autonomaške prirode.

12:45  Na red je došao i Nenad Čanak, koji je postavio opširno pitanje, ali konstatovao:

- Mi imamo ozbiljan problem zbog pregovora koji su ćorskokaku, a zato što se u sve pregovore kretalo sa iste platforme. Između Albanaca i Srba činite ozbiljnu stvar koju dovodim u pitanje. Da li je konflikt vlasti ili naroda? Vrlo je bitna razlika. U slučaju napada na stanovništvo će Srbija zaštititi. Vi ste to obećali predsedniče - rekao je Čanak i podsetio na probleme Britanije koja ima problem sa Bregzitom. Molim pojašnjenje zašto se ne ide na promenu Ustava i zašto se povodom intrevencije ROSU ne insistira na Rambujeu 2? - rekao je Čanak i sačekao odgovor Vučića, ali podsetio na manastire na Kosovu, Grčkoj i Srbiji.

Predsednik je u petnaestominutnom obraćanju naveo da će Srbija učiniti sve da zaštiti državni poredak i da će zaštiti svoje građane na severu KiM. 

Sada sledi obraćanje poslanika i komentarisanje daljeg toka događaja. 

12.00 - Obraćanje predsednika Vučića i rasprava sa Vukadinovićem!

Tražimo povlačenje ROSU-a jer imamo pravnu osnovu za to. Gospodin Vukadinović je izneo neistine. DOS na vlasti 26. jula 2011. godine, specijalne jedinice ROSU-u upadaju na sever Kosova, idu da ostvare punu kontrolu na graničnim prelazima takozvane republike Kosovo. 

Dolazi do pogibije jedne jedinice kod Zubinog Potoka. Rekli ste da ROSU nije mogao na sever, a sada vidimo upad na sever. Nisu mogli da dođu ili su ih spašavali navrat - nanos?

E gospodine Vukadinoviću kakve su to kafanske priče. Zli Srbi su ih ranili, pa ćete da pričate o tome kako nisu mogli? Mi smo Briselskim sporazumom dobili pravni osnov da tražimo da ROSU ne može na sever. Sada imamo pravni okvir po kome to ne mogu, i zbog čega možemo da tražimo njihovo sklanjanje. 

Evo ga pravni sporazum.

foto: Printscreen / RTS

Samo da svi građani Srbije vide i da svima bude jasno, ne želim da verujem da ste namerno govorili neistinu, već da ste ove stvari zaboravili.

Izjavili ste nešto što ne samo da je mene zabolelo, već i svakog Srbina na KiM, rekli ste da smo mnogo nemoćniji nego pre 2012. godine.

2004. su nam spalili 29 hramova, lomili krstove na manastirima i crkvama, ubijali desetine ljudi i progonili 1000 porodica, a moćna država je uradila šta? 

Rešili da će da im se osvete jer su zapalili džamiju u Beogradu. Pa jedni druge optužuju ko je kriv, a Srbe na KiM su zaboravili. Gde je ta moć Srbije tada? 

Šta smo preduzeli mi moćni i snažni tamo? Ništa gospodine Vukadinoviću.

Posebno što kaže gospodin Rističević, da ne kažem da su uhapšeni svi Srbi i progonjeni na sve načine, koji su se drznuli da spale granicu na Jarinju.

Ali da se vratim na najvažnije, pogrešili ste u procentu Srba u BiH i onih koji izlaze na izbore. 

Do polovine 2012. godine Vlada Srbije prihvatila je zvanični pečat Kosova, to je sve nasleđeno. Mi smo sve učinili što se može da spasimo srpski narod. Čak smo uveli i policiju na severu, što pre toga nismo imali. ROSU i svi ostali su pre toga mogli da vršljaju kako hoće. To je razlika.

Poštovani smo od međunarodne zajednice, i izborili smo se da ne budemo nemoćni kao u vreme vlasti onih koje ste podržavali. 

12.15 - Potvrđeno hapšenje ruskog državljanina!

Hašim Tači je potvrdio da su uhapsili ruskog državljanina, da li je istina ili ne, videćemo ali tako on potvrđuje. Postoji nešto važno, to je akcija na celoj teritoriji Kosova, a molim vas, samo saslušajte licemerje. Uhapsiće dvadeset pet lica na severu. Nisam nikakav prorok već sam imao obaveštajnu informaciju pre 20 dana. Pozvao sam predstavnike međunarodne zajednice da reaguju na to, a oni su očekivali našu ishitrenu reakciju. A naša reakcija će biti odgovorna, planirana i nimalo naivna. 

Naše su vezivali kao zveri, a Albanci su dobili poziv da se jave u stanicu. Ako Ramuš Haradinaj vodi borbu protiv korupcije, pošaljite poziv odazvaće se ljudi. Ne, ne, vezujte ih kao zveri da Srbi budu poniženi, a Albanci neka dobiju poziv. To je slika i prilika onih koji su nam se postavljali i kao posrednici u razgovorima, i ne osećam odgovornost što EU nije želela da provede u delo ono za šta je bila garant. 

Nalazimo se u teškoj poziciji, sa malo naše krivice danas, ne isključujem deo naše krivice u prošlosti. 

25 ljudi su uhapsili, ne zbog kriminala i korupcije, to su uradili da bi uterali strah u kosti narodu na KiM. Žele da zauzmu sever Kosova jer smatraju da vladaju svim ostalim delovima KiM. Moja poruka za naš narod je, veliko vam hvala, hvala im što su se suprotstavljali specijalcima u Zubinom Kosovu, njihovo junaštvo neće ostati nezabeleženo, a ne moraju da brinu, dobro su čuli šta sam rekao i juče i danas. 

Čuvaćemo mir i stabilnost, budu li nas primorali da zaštitimo Srbe, sve što imam da kažem, Srbija će pobediti za razliku od mnogo prethodnih decenija. 

12.20 - Zapadne sile reagovale na akciju Albanaca i stali su na našu stranu! Rekoh ja Srbija će pobediti! 

12.21 - Đorđe Komlenski ima reč. 

BONUS VIDEO:

PRŽE GRLO, POMUĆUJU UM I SATIRU JETRU! Smete li da probate 12 najjačih alkoholnih pića na svetu? (KURIR TV)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media