VUČIĆ RASPRAVLJA SA POSLANICIMA: Predlog rešenja o KOSOVU biće iznet na referendum?
Aleksandar Vučić, Foto: Ana Paunković

POLEMIKA

VUČIĆ RASPRAVLJA SA POSLANICIMA: Predlog rešenja o KOSOVU biće iznet na referendum?

Poslanici su nakon toga krenuli da se javljaju kako bi komentarisali izveštaj koji je izneo predsednik Vučić

Objavljeno: 21:54h

U Skupštini Srbije danas je oko 16 časova počela posebna sednica na čijem je dnevnom redu izveštaj o Kosovu i Metohiji koji poslanicima predstavlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslanici su nakon toga krenuli da se javljaju kako bi komentarisali izveštaj koji je izneo predsednik Vučić. Prvi je reč dobio lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Sednica se nastavlja u utorak u 10 sati!

21.31 - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najavila je da će sednica trajati do 22 sata, a da se nastavlja u utorak u 10 sati.

Vučić je kazao da je spreman da učestvuje u raspravi i do ponoći ako bude potrebno.

Rekao je da je došao u Skupštinu jer su ga zvali i tražili u skladu sa Poslovnikom da govori.

Želeli bi da razgovaraju sa nama o čudnim tajkunskim zahtevima, ko će da rukovodi RTS i ko će da upravlja REM.

To je kao borba sa zankovima, a to je zato što se u prirodi još nije dogodilo da znak ume da uzvrti udarac, pošto ovde neko ume da se bori i odgovori na pitanja onda neće da učestvuju, jer će to da bude kao rijaliti. Pa vi pravite rijaliti, jurite ljude tu po stepenicama.

Šta ćeš da uradiš čime se ti to ponosiš, šta radite vi ljudi? Juite nekoga, ne dam nekome da uđe u Narodnu skupštinu. To nikada nije bilo u ovoj zemlji, to se nikada nije dešavalo. Šta morate da imate u glavi da vam to padne na pamet - upitao je on.

Na Saboru smo imali dobre i važne razgovore, čini mi se da su ljudi razumeli svu ozbiljnsot, ne moramo da se usagalsimo u svemu, ali moramo da poštujemo našu Crkvu koja je sačuvala naš narod.

Nisam išao tamo da nekome solim pamet i da nekoga ubeđujem, već da odgovaram na njihova pitanja i odgovarao sam na ozbiljan način. Činilo mi se da sam uvek spreman da na bilo koje pitanje odgovorim, bio sam zbunjen bar 10ak sekundi kada sam video da nema argiumenata, to što su pitali za Anu Brnabić.

21.12 - Potpredsednik Skupštine Srbije i šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da to koliko ćemo da dobijemo zavisi od nas samih i naše spremnosti da prihvatimo greške u poslednjih 20 godina.

Čudno je da se o tome ćutalo i ovo je prva vlada koja izlazi pred parlament i otvoreno govori o tome.

Imate punu podršku poslaničke grupe SPS.

20.42 - Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da je Vučić u Skupštini Srbije od dela opozicije dočekan gore nego da je ulazio u hrvatski Sabor ili Skupštinu u Prištini.

"Boško Obradović je organizovao napad na Vas da bi bacio senku i ljagu na ovu sednicu i Vas", rekao je on.

Nije vreme da se junačimo i busamo u grudi jer nemamo dece za bacanje.

"Imate nedvosmislenu podršku srpskog naroda na KiM, niste sami kao što je rekao Čedomir Jovanović. Imate podršku poslanika SNS, naših koalicionih partnera, braće iz sestara sa KiM i građana Srbije. Nemojte da potcenjujete naš narod, oni znaju šta je moguće a šta ne i šta je racionalno a šta ne", rekao je Martinović.

- Samo hrabro i napred - poručio je Martinović, na šta su poslanici aplaudirali.

20.25 - Predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor kazao je da je pitanje Kosova i Metohije bitno ne samo za Srbe, već i za Mađare koji žive u Srbiji.

"Svima je evidentno kako se Vi borite za interese Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, i mi vas u toj borbi maksimalno podržavamo kao što smo Vas podržavali i u donošenju onih mera koje nisu bile popularne, glasali smo za smanjenje penzija", rekao je on i poručio da će Mađari u Srbiji i dalje podržavati vladu i Vučića u donošenju teških odluka.

20.05 - Vučić je rekao da bi bilo koji problem u Raškoj oblasti bio rešen za 24 sata i da nema nikakve opasnosti po ustavni poredak Srbije na tom prostoru.

"Molim Bošnjake u Pazaru, Tutinu i Sjenici, Priboju, Prijepolji da ne nasedaju na trikove onih koji više ne predstavljaju nikoga i ne znače ništa, ne mogu da ugroze nikoga osim da naprave štetu Bosni i Hercegovini", poručio je on.

Podržavamo Republiku Srpsku u okviru BiH jer Srbija neće da ruši ni mir ni stabilnost na Balkanu.

19.47 - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj komentarisao je izveštaj koji je izneo Vučić, kojem je poručio da su pokušali da ga ubiju 1999. godine, jer je imao zakazano gostovanje u emisiji na RTS baš na dan kada je ta televizija bombardovana.

Šešelj je upozorio da Vučiću opet preti mogućnost atentata.

"Ovog puta ti najviše prete otrovi, ja ti ozbilno to kažem", poručio je Šešelj.

19.40 - Govoreći o odnosima sa Mađarskom, Vučić je rekao da mu je mađarski premijer Viktor Orban sinoć preneo da može da računa da će svakog trenutka i na svakom mestu postavljati pitanje bržeg ulaska Srbije u EU.

Vučić je kazao da je ubistvo braće Bitići bio zločin ali da Srbija nikoga ne može da hapsi bez dokaza.

"Ne bežim od rasprave o takvim pitanjima, počinjen je zločin, ali dajte dokaze i odgovaraće onaj ko je zločin počinio. Da hapsimo samo zato što pišu novine, Srbija je previše ozbiljna da bi to radila", kazao je on.

Kazao je i da će predlog rešenja za Kosovo i Metohiju biti iznet na referendumu.

foto: Ana Paunković

"Ako bude narod doneo odluku suprotnoj toj, istog dana ću podneti ostavku. Dok se nalazim na ovom mestu, poštovaće se volja naroda", rekao je Vučić.

19.26 - Vučić je o događajima na Saboru SPC rekao da je samo episkopu Amfilohiju kazao da mu je predsednik Crne Gore Milo Đukanović najbolji prijatelj.

"Neke vladike su se samo nasmejale, nikakve druge rasprave nije bilo", rekao je Vučić.

On je dodao da je bio jedan vladika koji je sve vreme dirigovao drugima kako da ga napadaju, ali nije precizirao koji vladika je u pitanju.

Kazao je i da je bilo vladika koji su ga kritikovali to što je Ana Brnabić premijerka zbog njene seksualne orijentacije, ali im je on odgovorio da je ona mnogo uradila za Srbiju.

19.21 - Vučić je rekao da je današnja sednica važna, ne zbog važnih odluka nego jer će narodu kazati istinu i što će moći da saznaju neke stvari.

"Da saznaju kakve su stvarne projekcije, to su radili neki od najumnijih ljudi", kazao je Vučić.

On je pojasnio šahovskim rečnikom da smo ušli u igru sa damom i topom manje i da se trudi da sakrije svoje namere da bi mogao da se u toj borbi izbori.

foto: Printscreen

"Ja sam mogao danas da iznesem sve planove, mape i o svakom zaseoku i selu, ali to ne mogu i ne smem da govorim jer ne odlučujemo o svemu sami nego i druga strana", poručio je on.

Vučić je dodao da plan nije izneo ne zato što ozbiljan plan za očuvanje interesa Srbije na Kosovu i Metohiji ne postoji.

19.00 - Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kritikovao je deo opozicije koji je dočekao Vučića ispred Skupštine, a ne prisustvuje posebnoj sednici.

Prema njegovim rečima "Kosovo je podeljeno i sever nije ni Kosovo ni Srbija".

On se verbalno sukobio sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljem kojem je poručio da bi ga raketom isporučio u svemir.

"Kad bih mogao da te raketom u svemir izbacim, ali i iz svemira bi te vratili", rekao je Jovanović.

"Otvorite nam perspektivu, dogovorite se sa Albancima", poručio je Jovanović i dodao da je najbitniji mir.

BONUS VIDEO:

DOMAĆI ZADATAK ZA SLAHA I MESIJA- URADITE VI OVO! Lakše je prebaciti lopte kroz automobilske gume, nego ovo (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.