TAČIJEV PAKLENI PLAN: Zbog izjave o ujedinjenju KOSOVA i ALABANIJE naišao da OSUDU albanskih stručnjaka!
Hašim Tači, Foto: AP/Visar Kryeziu

populizam

TAČIJEV PAKLENI PLAN: Zbog izjave o ujedinjenju KOSOVA i ALABANIJE naišao da OSUDU albanskih stručnjaka!

Politikolog Ramuš Tahiri kaže da Tači još nije predstavio nikakav program ili konkretan plan za ideju o pridruživanju Kosova i Albanije u jednoj državi

Objavljeno:

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da se stvaraju nove okolnosti, koje, prema njegovim tvrdnjama, nude ujedinjenje Kosova i Albanije kao najbolje rešenje, što prištinski analitičari ocenjuju kao populizam koji je potpuno neutemeljen u političkoj stvarnosti, prenosi Telegrafi.

- Naša sigurna budućnost je u NATO i u Evropskoj uniji, ali pojavljuju se nove okolnosti da bi najbolje rešenje bilo da dva parlamenta, Kosova i Albanije, donesu neophodne deklaracije o volji naroda Kosova i Albanije da žive u zajedničkoj državi bez granica - rekao je Tači u govoru povodom 20. godišnjice bitke na Paštriku.

Telegrafi podseća da je Tači i u nedelju, u opštini Has u Albaniji, rekao da će se Kosovo i Albanija u bliskoj budućnosti ujediniti.

- Zajednički smo se borili i zajedno ćemo živeti u slobodi i zajedno ćemo živeti u bliskoj budućnosti, u zajedničkoj državi Kosova i Albanije - rekao je Tači, koji je u Hasu dobio titulu "počasnog građanina".

Prema njegovim rečima, lakše je ostvariti, kako je kazao, taj san, nego odlazak Srbije sa Kosova.

Tačijeve izjave analitičari u Prištini vide kao deo političke retorike, bez konkretnog plana, navodi Telegrafi.

Politikolog Ramuš Tahiri kaže da Tači još nije predstavio nikakav program ili konkretan plan za ideju o pridruživanju Kosova i Albanije u jednoj državi.

- Tači pravi političke izjave, izgleda da je frustriran postojećom situacijom na Kosovu i unutrašnjim razlikama oko osnovnog pitanja, ali i sa procesom evropskih integracija, kao i sa procesom dijaloga sa Srbijom, i zbog toga daje mogućnost da se Kosovo pridruži Albaniji - rekao je Tahiri.

Njegove izjave, navodi on, mnogi vide kao neku vrstu nezadovoljstva politikom Evropske unije prema Kosovu, posebno u procesu liberalizacije viznog režima.

Politički analitičar Artan Muhaćiri kaže da je priča Tačija o mogućnosti udruživanja Kosova i Albanije populistička i potpuno neutemeljena u političkoj stvarnosti.

- Više je tendencija da i dalje bude važna u medijima i u razgovorima nego što može biti nešto ozbiljno i konkretno. Apsolutno je jasno kako se prave ove velike geopolitičke i transatlantske promene na Balkanu i nikada nisu učinjene na ovaj način - ocenjuje on.

Prema njegovim rečima, nepoznato je kome su zapravo namenjene izjave Tačija.

- Mi ne razumemo na koga se cilja ovim izjavama kada svi građani Kosova znaju da se takva stvar nikada ne može uraditi na ovaj tendenciozan i pompozan način -rekao je Muhaćiri.

Telegrafi navodi da je na Tačijeve izjave o promeni granice između Kosova i Albanije, reagovao predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, koji je na Fejsbuku napisao da je Tačiju lično rekao da su politički govori o korekciji granica pogrešni i neprihvatljivi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.