SULJA PRAVI SANDŽAK PO UZORU NA VELIKU ALBANIJU! Ugljanin OTIMA teritoriju Srbima i pravi NOVU TURSKU (MAPA)
Sandžak regija, Berlinski kongres i Sulejman Ugljanin, Foto: Wikipedia, Fejsbuk, BNV

ESPRESO.CO.RS OTKRIVA

SULJA PRAVI SANDŽAK PO UZORU NA VELIKU ALBANIJU! Ugljanin OTIMA teritoriju Srbima i pravi NOVU TURSKU (MAPA)

Šta se to iza brda valja?

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i Sulejman Ugljanin izašli su sa svojom vizijom, kako su je imenovali regije Sandžak! Granice ove regije vuku, gle čuda ništa manje nego iz vremena Otomanskog carstva, a metode koje traže neodoljivo podsećaju na zahteve Bošnjaka tokom krvavog građanskog rata 90-tih u BiH!

Da li je nešto od gore navedenog slučajno? Da li je slučajno što BNV i Sulejman traže regiju, a ne državu? Da li je slučajno što istoriju priznaju samo od Otomanskog carstva? Da li je slučajno što je takav zahtev stigao baš sada? Prosudite sami...

Podsetimo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), iza koga stoji Sulejman Ugljanin, pokrenulo je incijativu kojom se predviđa uspostavljanje specijalnog statusa za regiju Sandžak. Ovim dokumentom, koji su usvojili većnici iz Ugljaninove partije, BNV traži demilitarizaciju ovog regiona i upostavljanje nove policije, kao i prisustvo međunarodnih snaga koje bi vršile kontrolu granice Sandžaka, odnosno Raške oblasti.

U "inicijativi" pokrenutoj u Novom Pazaru, tvrdi se da su "granice Sandžaka utvrđene na Berlinskom kongresu 1878. godine", pa tako Sandžak, za koji se traži specijalni status, obuhvata opštine Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje, a te granice ne mogu se menjati bez saglasnosti građana Sandžaka.

Kako stoji u "inicijativi", Sandžak će imati svoj "Ustav Sandžaka" koji će izraditi stručnjaci EU a o pitanjima iz svoje nadležnosti "Sandžak će donositi zakone i druga opšta akta".

Pored ovog, zaključeno je u "inicijativi", "Sandžak će imati svoju Skupštinu kao zakonodavno tijelo, guvernera i Vladu kao nosioce izvršne vlasti, uključujući i policiju pod njihovo kontrolom, nezavisno sudstvo i druge organe"!

foto: Beta / Miloš Miškov

Pokratači naglašavaju da inicijativu pokreću "počev od slobodno izražene volje građana Sandžaka na Referendumu održanom od 25. do 27. oktobra 1991. godine, vođeni principima povelje UN, Deklaracije o ljudskim pravima, pozivajući se na odluke, duh i smisao mirovne i međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu, Londonu i Ženevi"!

Da, sve ste dobro pročitali, ali krenimo redom...

Zašto region Sandžak i mogu li se vući paralele sa velikom Albanijom? Naime i ovde kod Sandžaka i kod vekovne želje Albanaca za jednom državom imamo slučaj otimanja delova teritorije nekoliko država.

Regija Sandžak se prema težnjama BNV i Ugljanina prostire preko tri države Srbije, Crne Gore i BiH, te se s toga mogu praviti paralele.

Kada smo kod Berlinskog kongresa 1878. godine velike sile na tom skupu su Sandžak ostavili van teritorije BiH gde su je (teritoriju Sandžaka) pripojili BiH. Zanimljivo je što Bošnjaci ne priznaju istoriju pre toga, po kome je ta teritorija bila zvana Raška, a period kada je pripadala Zetskoj banovini smatraju okupacijom, kao i, gle čuda sada.

foto: Wikipedia

Istorija nas, naime uči da Sandžak (kome ime dolazi od turske reči sancak, naziva za osmansku administrativnu jedinicu), a izvorno znači bajrak (zastava), je nezvanična geografska oblast koja se nalazi u Republici Srbiji i Crnoj Gori.

Ukupna teritorija je 8.686 km² a stanovništvo je, prema popisu iz 1991. godine, 436.000. Od tih, 298.000 (62%) su bili Bošnjaci, a 138.000 (36%) Srbi i Crnogorci.

Taj prostor je bio deo srpske države od ranog srednjeg veka, na tom prostoru se također nalazila srpska srednjovjekovna drzava Raška, čiji je glavni grad bio Ras kod današnjeg Novog Pazara.

Na području današnjeg Sandžaka postojao je Novopazarski sandžak , administrativna jedinica Turske, čije je sedište bio Novi Pazar. Odatle je današnji Sandžak dobio ime.

Sandžak je bio deo Bosanskog Ejaleta/Vilajeta do Austro-Ugarske okupacije 1878.godine.

Nakon aneksije Bosne i Hercegovine je ponovno predat na upravu Osmanskom carstvu 1908. Četiri godine kasnije (1912.) Sandžak su zauzeli Kraljevina Srbija (1882 - 1918) i Kraljevina Crna Gora (1910 - 1918) tokom prvog balkanskog rata, a potom ga podelili između sebe.

foto: Wikipedia

Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, Sandžak je administrativno pripadao Zetskoj banovini. Za vreme Drugog svetskog rata je bio deo Kraljevina Crne Gore/Nezavisne Države Crne Gore (1941 - 1944) pod italijanskom okupacijom, a manji dio je pripojen Albaniji.

Po završetku rata, stare granice Srbije i Crne Gore su postale granice dve republike SFR Jugoslavije, a nakon maja 2006. međunarodne granice.

Istorijski centar Sandžaka je Grad Novi Pazar, koji je osnovao Isa-beg Isaković koji je bio i osnivač Sarajeva.

Na kraju dolazimo do poslednjeg odgovora na pitanje - Zašto sada sve ovo? Umesto odgovora pogledajte sliku, govori više od sto reči:

foto: Facebook

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.