KFOR HAPSI HAŠIMA TAČIJA! Spremao je ALBANSKE SPECIJALCE da napadnu PATRIJARHA IRINEJA, a onda je stigao odgovor
Patrijarh Irinej, Hašim Tači, Foto: TV Hram / Facebook

O OVOME SE ĆUTI!

KFOR HAPSI HAŠIMA TAČIJA! Spremao je ALBANSKE SPECIJALCE da napadnu PATRIJARHA IRINEJA, a onda je stigao odgovor

Otkrivamo do sada nepoznate detalje...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Predsednik tzv Republike Kosovo Hašim Tači suočio se sa ozbiljnom pretnjom KFOR-a da će završiti sa lisicama na rukama, ukoliko se patrijarhu Irineju nešto dogodi prilikom njegove posete Kosovu i Metohiji, saznaje Espreso.

Kako saznaje naš portal iz izvora bliskih Prištini Hašim Tači spremao je sa grupom ekstremista bliskih njemu, koji su inače deo tzv Vojske Kosova, da izazove incidente tokom posete patrijarha Irineja Kosovu i Metohiji, aprila ove godine.

- Tači je želeo da izazove incidente prilikom posete patrijarha Irineja Kosovu. Time je želeo da isprovocira srpsko stanovništvo i izazove haos na severu i da ROSU naoružan upadne na tu teritoriju i zauzme je - otkriva naš sagovornik.

Prema njegovim rečima KFOR je saznao za ovakve planove i osujetio ih je.

- Jasno su stavili do znanja predsedniku tzv Kosova da imaju mandat da i njega uhapse i da nikakvu eskalaciju sukoba na Kosovu neće dozvoliti - kaže nam naš sagovornik.

foto: BETA / ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

On naglašava da je sve bilo organizovano i da je bukvalno u minut do dvanaest čitava akcija stopirana.

- Naredba za stopiranje svega došla je direktno iz kabineta Hašima Tačija - kaže nam naš sagovornik.

Podsetimo početkom aprila patrijarh srpski Irinej posetio je Kosovo, Peć, Pećku patrijaršiju (gde je i trebao napad da se izvede), kao i Visoke Dečane i razgovarao sa igumanom Savom Janjićem.

Patrijarh Irinej posetio je Kosovo i, kao i više puta dosad, podsetio da je "Kosovo srpski Jerusalim" i prvi put se javno usprotivio ideji podele Kosova.

foto: Dragana Udovičić

- Nikakva podela. Ne mogu da prihvatim da Prizren, gde sam bio više od 15 godina, bude u nekoj drugoj državi, kao ni Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica... To ne može da se prihvati u glavama, a još manje u srcima. Crkva nikada nije promenila stav. Ovde smo i ostaćemo dok nas bude. Neka okupiraju, kao što su uradili, neka je uzmu, ali mi ne smemo da je dajemo. To je glavno - rekao je Irinej tokom poslednje posete Kosovu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.