TAČI PRIPAJA KOSOVO ALBANIJI! NAJAVIO STRAVIČNE PROMENE: Uskoro ćemo živeti u novoj državi!
Hašim Tači, Foto: Beta

velikoalbanske namere

TAČI PRIPAJA KOSOVO ALBANIJI! NAJAVIO STRAVIČNE PROMENE: Uskoro ćemo živeti u novoj državi!

Tači je i ovom prilikom ponovio svoje viđenje ideje „korekcije granica“, za koju je naveo da je njegovo „životno obećanje i zalaganje“, a to je pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu

Objavljeno: 18:59h

„U bliskoj budućnosti zajedno ćemo živeti u jednoj zajedničkoj državi Kosovo-Albanija“, poručio je kosovski predsednik Hašim Tači iz Albanije, prenosi „Kosova pres“. Tači je ujedno ponovio i svoje „životno obećanje“ o pripajanju Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu. Ipak, obe ideje kosovskog predsednika su u suprotnosti sa ustavom Kosova na snazi.

„Vi ste bili zajedno u ratnim rovovima i zajedno ćemo živeti na slobodi i zajedno ćemo živeti u bliskoj budućnosti u jednoj zajedničkoj državi Kosovo-Albanija. Budite sigurni da je veoma lako ostvarenje sna da imamo jedan bezgranični prostor između Kosova i Albanije, nego što je bio izazov udaljenja Srbije sa Kosova i ovo će se desiti“, izjavio je Tači u današnjem obraćanju građanima Hasa u Albaniji, navodi „Kosova pres“.

Tači je i ovom prilikom ponovio svoje viđenje ideje „korekcije granica“, za koju je naveo da je njegovo „životno obećanje i zalaganje“, a to je pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu.

Poručio je da su „Albanci nepravedno podeljeni i da treba da se ujedine“. Rekao je da je došao trenutak da se pametno radi, što podrazumeva „uklanjanje graničnih tačaka“ koje su, kako je Tači naveo, „nepravedno nametnute“, prenosi „Kosova pres“.

Međutim, izjave o pripajanju „Preševske doline“, kao i zajedničkoj državi Kosovo-Albanija u suprotnosti su sa odredbama vrhovnog pravnog akta Kosova.

Naime, u prvom članu kosovskog ustava stoji da „republika Kosovo nema nikakve teritorijalne zahteve prema bilo kojoj državi ili delu države, niti će tražiti ujedinjenje sa bilo kojom državom ili delom države“.

Kako bi kosovski predsednik uspeo da realizuje ideje o „zajedničkoj državi“ i „pripajanju“ na zakonit način, neophodna je promena ove ustavne odredbe, prenosi „Kossev“.

Član 65 stav 2 predviđa da „skupština Kosova na osnovu dve trećine glasova svih poslanika menja ustav, uključujući i dve trećine (2/3) svih poslanika koji zauzimaju mesta rezervisana i zagarantovana za predstavnike zajednica koje nisu većina na Kosovu“.

Iz ovoga proizilazi da Tačijeve ideje nije moguće sprovesti, a da se time ne prekrši kosovski ustav, bez podrške poslanika iz redova srpske zajednice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.