TUŽBA PROTIV KOSOVA ZBOG TAKSI BILA BI PRIZNANJE NEZAVISNOSTI! Ovo su moguće SRPSKE AKCIJE protiv PRIŠTINE
Da li će se situacija dodatno zaoštriti?, Foto: Printscreen

pravne zavrzlame

TUŽBA PROTIV KOSOVA ZBOG TAKSI BILA BI PRIZNANJE NEZAVISNOSTI! Ovo su moguće SRPSKE AKCIJE protiv PRIŠTINE

Postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU

Objavljeno:

Beograd neće pokretati arbitražu protiv Prištine zbog enormnih taksa koje su uvedene na proizvode iz centralne Srbije, već je odlučeno da se primene kontramere i one se trenutno razmatraju.

Od arbitraže se odustalo jer se Unmik, koji je u ime takozvanog Kosova potpisnik CEFTA sporazuma, proglasio – nenadležnim.

U toj situaciji, Beogradu je preostalo samo da tuži tzv. Republiku Kosovo, a pojavljivanje „Kosova“ kao pravnog lica u međunarodnom pravu i to na inicijativu naše strane, nesumnjivo bi moglo da se protumači kao priznavanje njegove „državnosti“, zbog čega je opcija arbitraže i odbačena.

Kosovo je postalo punopravni član CEFTA u julu 2007, a Sporazum o članstvu je potpisao Unmik u ime prištinskih institucija.

Mediji su zatražili odgovor od misije Unmika zbog čega su se proglasili nenadležnim u ovom slučaju, ali nisu dobile objašnjenje.

Prema jednom tumačenju pravnih stručnjaka, moguće je da se ova misija Ujedinjenih nacija pozvala na imunitet, jer prema Konvenciji o privilegijama i imunitetima UN iz 1946. godine, protiv ove međunarodne organizacije ne mogu da se pokreću postupci pred sudovima, navodi list.

Sa druge strane, otkako je Kosovo postalo član CEFTA, ono je od Unmika preuzelo deo odgovornosti vezano za ovaj sporazum, a vlasti u Prištini su, čak, podnosile i zahtev Evropskoj uniji da ih Unmik više ne predstavlja u CEFTA.

Zbog taksa od sto odsto uvedenih na srpske proizvode 21. novembra prošle godine, Srbija je do kraja aprila pretrpela štetu od oko 150 miliona evra. Odnosno, prema podacima Vlade Srbije, na dnevnom nivou gubi se oko milion evra.

Jedna od kontramera Beograda prema Prištini mogla bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji.

U tom slučaju, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zbog čega se svaki dalji potez dobro odmerava.

O budućoj strategiji Srbije protiv nameta koje je uvela vlada Ramuša Haradinaja moglo bi da bude reči već u petak, kada u Beograd stižu politički predstavnici Srba sa Kosova.

BONUS VIDEO:

MUK ISPRED KUĆE U NOVOM SADU: Iznose tela ubijene porodice (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.