POLITIČARI SLAVE RATNE ZLOČINCE, A MINISTARSTVA OBJAVLJUJU NJIHOVE KNJIGE: Serž Bramerc UPERIO PRST u Srbiju
Serž Bramerc o ratnim zločinima, Foto: Prentscren N1

OŠTRA PORUKA!

POLITIČARI SLAVE RATNE ZLOČINCE, A MINISTARSTVA OBJAVLJUJU NJIHOVE KNJIGE: Serž Bramerc UPERIO PRST u Srbiju

Izneo je svoj stav...

Objavljeno:

Glavni tužilac rezidulanog mehanizma u Hagu Serž Bramerc rekao je za N1 da je izveštaj o saradnji zemalja regiona sa Tribunalom uglavnom negativan i ističe da je razočaran što se svi pojedinci koji su osuđeni u Hagu još uvek smatraju nacionalnim herojima.

"Znate da i dalje podnosimo izveštaje Savetu bezbednosti UN svakih šest meseci o napretku u našim slučajevima i o saradnji u regionu. Imao sam susrete sa ministarkom, tužiocima za ratne zločine i državnim tužiocem. Glavni razlog što sam ovde je da učestvujem na regionalnoj konferenciji sa tužiocima iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BiH koji rade na slučajevima ratnih zločina", rekao je Bramerc kao objašnjenje za njegovu posetu Beogradu.

Kada je reč o optuženim radikalima Brmerc kaže:

"To nije slučaj kojim se direktno bavi moja kancelarija. To je slučaj takozvanog 'amicus curiae', odnosno nezavisnog tužioca koga postavljaju sudije da se bavi slučajem nepoštovanja suda. Naša analiza ovog slučaja je drugačija od odluke srpskog suda. U prošlosti su optuženi lako predavani Hagu u sličnim slučajevima. Sa pravnog stanovišta, ne slažemo se sa odlukom suda. Mi smatramo da postoji obaveza saradnje sa Haškim tribunalom koji je formirao Savet bezbednosti UN, a to znači da sve članice UN moraju da sa njim sarađuju. Mi smatramo da postoji pravna osnova da se Radeta i Jojić predaju Hagu. Čak i da ne postoji takva osnova, vlada ima obavezu da je stvori. Ponavljam, moja kancelarija nije direktno uključena".

Bramerc se posebno osvrnuo na, kako je naveo glorifikovanje ratnih zločinaca.

foto: Prentscren N1

"Ja ovo radim već 11 godina i bilo je trenutaka kada sam imao više optimizma nego danas kada mislim da je nacionalizam veoma prisutan. Negiranje zločina iz prošlosti je učestalo. Glorifikacija ratnih zločinaca je prihvaćena, a čak ni međunarodna zajednica ne reaguje na način na koji bismo voleli da reaguje, imajući u vidu političku situaciju u svetu u kojoj odgovornost i pravda ne igraju istu ulogu kao pre nekoliko godina. Primetio sam u razgovorima sa diplomatama da raste svest u mnogim prestonicama i ambasadama, uključujući Beograd, da se situacija ne kreće u pravom smeru. Dodatna energija se mora uložiti da bi se rešili ti slučajevi. Lično sam razočaran što se svi pojednici koji su osuđeni u Hagu još uvek smatraju nacionalnim herojima, jer su oni upravo suprotno. Niko nije u Hagu ili u nacionalnim sudovima osuđen jer je branio svoju zemlju ili se borio protiv drugih vojnika, već za ozbiljne povrede ženevskih konvencija, što znači da su tolerisali, znali ili su bili aktivno uključeni kada su njihovi vojnici streljali zatvorenike, kada su uništavana cela sela, odgovorni su za masovna silovanja. Nema ničeg herojskog u njihovom stavu, niti u onome za šta su osuđivani. To mi je veoma razočaravajuće, da se manje pažnje poklanja za više od 4.000 žrtava i svedoka koji su svedočili i preživeli zločine na svim stranama. Manje pažnje se poklanja njima nego ratnim zločincima koji idu na vojne akademije, čije memoare objavljuje Ministarstvo odbrane, koje bi trebalo da se distancira od tih ljudi, koji su suprotno od onoga što bi trebao da bude jedan iskusni general".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / n1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.