LAZANSKI OTKRIO ZAŠTO AMERIKA POKLANJA ORUŽJE GRČKOJ: Odjednom su se setili i druge strane i to baš SADA?!
Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen/Youtube/ Jutarnji Program TV HAPPY

Šta preostaje Srbiji da uradi?

LAZANSKI OTKRIO ZAŠTO AMERIKA POKLANJA ORUŽJE GRČKOJ: Odjednom su se setili i druge strane i to baš SADA?!

Jedna od poluga američke spoljne politike jeste i politika prodaje naoružanja, ili strategija donacija istoga

Objavljeno:

Vašington je iznenada odlučio da Grčkoj isporuči 70 izviđačko-borbenih helikoptera OH-58D „kajova“ i jedan transportni helikopter tipa CH-47 „činuk“. Toliki broj američkih helikoptera u jednom „paketu“ nije dosada dobila niti jedna država u svetu. Koji je razlog tog iznenadnog američkog poteza?

Turska kupovina ruskog PVO sistema S-400, odbijanje Ankare da se povinuje američkim ultimativnim zahtevima da odustane od kupovine ruskog naoružanja, najverovatnije i jeste razlog iznenadne američke vojne darežljivosti prema Grčkoj. Zapravo, kada god bi u prošlosti odnosi Vašingtona prema Atini, ili Ankari došli u krizu, Amerika je „popravljala“ te odnose isporukama naoružanja onoj drugoj strani. I to se Atini i Ankari direktno i saopštavalo.

Jedna od poluga američke spoljne politike jeste i politika prodaje naoružanja, ili strategija donacija istoga. Malo Grcima, malo Turcima, zavisno ko koliko sluša velikog gazdu u Vašingtonu.

Isto se može reći i za američku politiku donacija naoružanja za vojsku Hrvatske. Amerikancima se svakako ne sviđa to što Rusija donira naoružanje Srbiji, Vašington za to ne može, tek tako, da i javno optuži i Moskvu i Beograd, pa su se Ameri poslužili matricom ponašanja u slučaju Grčke i Turske.

Na 30 modernizovanih tenkova T-72 i 30 modernizovanih oklopnih vozila BRDM-2, koje je Rusija donirala Srbiji, Vašington odgovara namerom da Hrvatskoj donira 60 komada borbenih vozila pešadije „bredli“. Istina ta američka oklopna vozila trebala bi biti modernizovana, no i bez modernizacije ovakva kakva su danas, za balkanske prilike to su odlična oklopna borbena vozila. U ovom času Hrvatska ima veći broj modernih oklopnih borbenih vozila točkaša od Srbije.

Amerika namerava da do 2025. godine isporuči Hrvatskoj i 12 helikoptera UH-60M. Uz dodatnu opremu i obuku posada za te helikoptere vrednost američke donacije Hrvatskoj iznosi 53 miliona dolara. Sa američkim helikopterima UH-60M Zagreb namerava da do 2025. godine zameni flotu starijih ruskih helikoptera tipa Mi-8 i Mi-17.

Inače, Hrvatska je flotu ruskih helikoptera zanovila još 2007. i 2008. godine kada je na ime klirinškog duga bivšeg Sovjetskog Saveza bivšoj SFRJ nabavila 10 transportno-jurišnih helikoptera Mi-171Sh, koji su zatim i modernizovani 2017. godine u okviru posla vrednog 26,9 miliona evra. Modernizaciju su izveli „Zrakoplovni tehnički centar“ u Velikoj Gorici kraj Zagreba i ruski 810. vazdušno-remontni zavod iz Čite

Krajem ove godine ta dva zavoda treba opet da izvrše remont tih hrvatskih helikoptera i da im produže vek trajanja sve do 2027. godine. Kako su ti helikopteri jako ovisni od ruske logističke podrške, i u tom smisli ranjivi za upotrebu država članica NATO-a kao što je Hrvatska, to se Vašingtonu žuri da što pre prenaoruža Zagreb američkim tipom helikoptera. Ako se ujedno time može poslati i odgovarajuća politička i vojna poruka Srbiji i Srbima, za Vašington je to onda dobar potez.

Odnosno, ne baš suptilna politika slanja poruka kroz isporuke i donacije oružja…

Šta preostaje Srbiji da uradi? Jedino da nabavi od Rusije nove borbene i transportne helikoptere, plus moderne PVO sisteme. Pošto živimo u vremenu kada se poštuje samo vojna sila. Koliko ste jaki, toliko ste u pravu…

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/rs-lat.sputniknews.com/Miroslav Lazanski)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.