MUČNO JE, BOŠKO! MUČNO JE, IGORE! Jurić i Obradović razmenili oštre reči, KO JE U PRAVU?
Igor Jurić i Boško Obradović, Foto: Nebojša Mandić, Beta/Branislav Božić

rasprava na tviteru

MUČNO JE, BOŠKO! MUČNO JE, IGORE! Jurić i Obradović razmenili oštre reči, KO JE U PRAVU?

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije Tijana Jurić koji je podržalo oko 160.000 građana 

Objavljeno: 22.05.2019. 14:40h
  • 24

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Krivičnog zakonika kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela. 

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije Tijana Jurić koji je podržalo oko 160.000 građana.

Povodom Tijaninog zakona se povela polemika na društvenim mrežama kako je politizovan.

Na tviteru se oglasio Igor Jurić koji se obratio lideru pokreta Dveri Bošku Obradoviću i poručio kako je bilo mučno aplaudirati onima koji su glasali, a nisu potpisali inicijativu i da je još mučnije bilo to što su neki potpisali, a nisu želeli da budu prisutni u sali.

Ovo je Jurićev komentar: 

Pre toga, Obradović je rekao kako je Jurić u pravu i da je mučno aplaudirati onima koji nisu potpisali Narodnu inicijativu Fondacije Jurić i koji je više od godinu dana držan u fioci, a onda zloupotrebljen .

 

Podsećamo, doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična dela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina.

Ta dela su ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam...

Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.

U skladu sa inicijativom Fondacije "Tijana Jurić" predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom - za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica.

Predviđene su i strože kazne za povratnike učinilaca krivičnih dela.

Pooštravaju se kazne za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaja, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama.

Izmene i dopune usklađene su s međunarodnim telom koje postavlja globalne standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i borbe protiv terorizma.

Uvodi se i novo krivično delo - napad na advokate, što je u skladu sa predlogom Advokatske komore Srbije.

 

Bonus video

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media