DESNICA PRAVI SVOJ BLOK ZA IZBORE: Šapić, Stamatović i Parović u koaliciji, pridružuju im se Zavetnici i DSS?
Milan Stamatović, Miroslav Parović i Aleksandar Šapić, Foto: Filip Plavčić, Marina Lopičić

SVESNO DESNO

DESNICA PRAVI SVOJ BLOK ZA IZBORE: Šapić, Stamatović i Parović u koaliciji, pridružuju im se Zavetnici i DSS?

Bliže nam se izbori...

Objavljeno:

Pregovori o formiranju „desnog bloka“ koji bi nastupio na narednim izborima su u toku, a na istoj izbornoj listi mogu se naći i partije i pokreti kao što su Demokratska stranka Srbije, Srpski patriotski savez koji predvodi Aleksandar Šapić, Zdrava Srbija, čiji je lider Milan Stamatović, Narodni slobodarski pokret, na čijem čelu je Miroslav Parović i još neke organizacije.

U intervjuu za Novosti Aleksandar Šapić je kazao da bi „bilo neozbiljno da isključim koalicionu saradnju sa DSS, jer imamo dobar odnos“. Ipak, on je napomenuo da „konkretan dogovor još nije blizu, jer nisu blizu ni izbori“. Miloš Jovanović, predsednik DSS, rekao je u za Danas prošlog meseca da ne zna li da postoji mogućnost da DSS i SPAS nastupe na istoj izbornoj listi, ali je naglasio da se nedavno ponovo sreo sa Šapićem i da je razgovor bio „osvežavajući“.

Takva grupacija bi, veruje se, imala velike šanse da pređe cenzus na sledećim izborima i na taj način bi u Skupštini protivnici lideru Dveri Bošku Obradoviću postali njegovi bivši saradnici, poput Parovića i Vladana Glišića, a ako Savez za Srbiju, čija članica su i Dveri, odluči da bojkotuje to glasanje, onda bi predstavnici novog desnog saveza zauzeli mesta u parlamentu koja trenutno pripadaju Obradovićevoj stranci“, piše dnevni list Danas.

U pojedinim političkim organizacijama koje se pominju kao moguće „saveznice“ na narednim izborima zalist Danas nezvanično navode da „postoji komunikacija, jer u svim pomenutim strankama i pokretima ima dosta ljudi koji se poznaju i koji su i ranije sarađivali“.

Ipak, pojedini sagovornici napominju da će situacija oko moguće koalicije „biti jasnija tek na jesen“.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, kaže za Danas da je poznato da je on „veliki zagovornik programski i ideološki koherentnih koalicija jer mislim da se samo tako u Srbiju može vratiti preko potrebni politički pluralizam i srušiti ova nakaradna referendumska atmosfera koja samo pogoduje političkim protuvama, bilo da su uz vlast ili opoziciju“.

– U tom smislu, koalicija o kojoj govorite bila bi najmanje neprirodna, ali izbori su daleko, tako da su i koalicije daleko. Pred Srbijom je teška odluka oko Kosmeta i to će na kraju odrediti i temu izbora i način učešća na njima, naveo je Parović.

Kako navodi "Danas" pozicija Milana Stamatovića nije jasna, budući da je on osnivač Saveza za Srbiju, ali da se već duže vreme ne oglašava u tom svojstvu, niti daje izjave za javnost o tome da li je i dalje u ovoj opozicionoj grupaciji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.