BRISELSKI SPORAZUM JE UMRO, POTONUO JE U BLATO: Da li je OTIŠLA jedina nada za mir Srba i Albanaca na Kosovu?
Dijalog Beograda i Prištine..., Foto: Filip Plavčić, Jelena Vučetić, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

OTKRIVAMO

BRISELSKI SPORAZUM JE UMRO, POTONUO JE U BLATO: Da li je OTIŠLA jedina nada za mir Srba i Albanaca na Kosovu?

Propala je još jedna prilika

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Briselski sporazum se zaglibio u prištinskom blatu, izjavila je ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i tako otkrila šta se zapravo dešava sa sporazumom koji su potpisali Albanci i Srbi!

Ministarka Joksimović izjavila je da je Briselski sporazum faktički mrtav i da stoji u mestu.

Na pitanje kakve ocene u izveštaju očekuje za poglavlje 35 budući da je dijalog o Kosovu u blokadi šest meseci, otkad je Priština uvela takse od 100 odsto, Joksimovićeva kaže:

- Taj deo izveštaja piše Evropska spoljnopolitička služba, na čijem je čelu gospođa Mogerini, koja je i zadužena za medijaciju i olakšavanje vođenja dijaloga. Čisto sumnjam da će bilo kome pasti na pamet da u našem izveštaju o napretku i ovoga puta zadrži tzv. jezik ogledala, to jest da na isti način u izveštaju za Srbiju i tzv. Kosovo da formulacije o napretku u dijalogu, što je do sada bio slučaj - rekla je ona i dodala:

- Briselski sporazum se zaglibio, što zbog blata unilateralno uvedenih tarifa i loših poruka koje stižu svakodnevno iz Prištine, što zbog toga što Priština usvojenom platformom protiv dijaloga u parlamentu tzv. Kosova otkida točak s kola Briselskog sporazuma, pa su kola krenula nizbrdo.

- Danas se pitam, seća li se i spominje li iko više osim srpske strane Zajednicu srpskih opština. Šta bi sa statutom i radom Upravljačkog tima? Štaviše, od tog blefa Prištine u aprilu 2018. dogodio se niz jednostranih i destruktivnih poteza. Beograd i posebno predsednik Vučić se ponašao civilizovano, evropski - sprovodili smo ono što smo potpisali, poštovali postignute dogovore, bili strpljivi i trpeljivi, odazivali se svakoj inicijativi, čekali da se savremeni evropski kod političke kulture zasnovan na poštovanju sporazuma „primi" i u Prištini, ali, izgleda usamljeni smo čuvar dogovorne diplomatije.

foto: Filip Plavčić

Nije tajna da je i Brisel više puta tražio od Prištine da formira ZSO, ali sve se na kraju završilo guranjem pod tepih.

I do danas 6 godina od potpisivanja Albanci iz Prištine nisu ispunili nijednu jedinu obavezu što se njih tiče iz pomenutog dokumenta.

Podsetimo prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, tj. Republike Srbije i samoproglašene „Republike Kosovo", poznat i kao Briselski sporazum (alb. Marrëveshja e Brukselit), je potpisan 19. aprila 2013. u Briselu.

Sporazum su ispred Republike Srbije potpisali tadašnji predsednik vlade Ivica Dačić i predsednik vlade samoproglašene „Republike Kosovo" Hašim Tači.

On predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština na severu Kosova i Metohije, koja bi se formirala nakon lokalnih izbora po kosovskim zakonima zakazanim za 3. novembar 2013. godine.

foto: YOUTUBE PRINTSCREEN

Pored toga, sporazumom je predviđeno ukidanje bezbednosnih struktura i pravosudnih institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Regionalnog komandanta policije za četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova bi trebalo da imenuju načelnici tih opština.

Apelacioni sud u Prištini bi uspostavio komisiju u kojoj bi većinu činili srpske sudije i koja bi bila nadležna za sve većinski srpske opštine.

Od svega ovoga nema ništa... pregovori su zapali u ćorsokak, pokušali su da intervenišu i Angela Merkel i Emanuel Makron organizovanjem Samita u Berlinu, ali se stvari nisu makle dalje od početka...

Direktor Biroa za društvena istraživanja Pavle Dimitrijević rekao da su po istraživanju koje je sprovela ova organizacija, najveća dostignuća Briselskog sporazuma formiranje lokalnih samouprava na severu Kosova i integracija srpskih bezbednosnih snaga u Kosovsku policiju.

Dimitrijević je u emisiji “Slobodno srpski” kazao da pravni sistem Srbije ne poznaje Briselski sporazum i da taj proces "klizi".

foto: concil of EU

EVO ŠTA KAŽE BRISELSKI SPORAZUM

1. Postojaće Asocijacija/Zajednica opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu. Članstvo će biti otvoreno za svaku drugu opštinu pod uslovom da se o tome saglase članovi.

2. Ova Zajednica/Asocijacija će biti uspostavljena na osnovu Statuta. Do njenog raspuštanja može doći samo na osnovu odluke opština učesnica. Pravne garancije će pružiti merodavno pravo i ustavno pravo (uključujući i pravilo dvotrećinske većine).

3. Strukture Asocijacije/Zajednice će biti uspostavljene na istoj osnovi na kojoj počiva postojeći Statut Asocijacije kosovskih opština, npr. predsednik, potpredsednik, Skupština, Veće.

4. U skladu sa nadležnostima dodeljenim Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom, opštine učesnice će imati pravo da sarađuju u kolektivnom sprovođenju ovlašćenja kroz Zajednicu/Asocijaciju. Asocijacija/Zajednica će imati pun nadzor nad oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizma i ruralnog razvoja.

5. Asocijacija/Zajednica će vršiti i druge dodatne nadležnosti koje joj mogu delegirati centralne vlasti.

6. Zajednica/Asocijacija će imati reprezentativnu ulogu prema centralnim vlastima i u tom cilju biće predstavljena u konsultativnom veću zajednica. U cilju ispunjavanja ove uloge predviđena je funkcija monitoringa.

7. Na Kosovu će postojati jedinstvene policijske snage koje se zovu Kosovska policija. Sva policija na severu Kosova će biti integrisana u okvir Kosovske policije. Plate će isplaćivati samo Kosovska policija.

8. Članovima drugih srpskih bezbednosnih struktura biće ponuđena mesta u ekvivalentnim kosovskim strukturama.

9. Postojaće regionalni komandant policije za četiri opštine na severu u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo (severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić). Komandant ovog regiona biće kosovski Srbin koga imenuje Ministarstvo unutrašnjih poslova sa spiska koji dostavljaju četiri gradonačelnika u ime Zajednice/Asocijacije. Sastav KP na severu će odslikavati etnički sastav stanovništva ove četiri opštine. (Postojaće još jedan regionalni komandant policije za opštine južna Mitrovica, Srbica i Vučitrn). Regionalni komandant četiri severne opštine će sarađivati sa drugim regionalnim komandantima.

foto: AP

10. Sudske vlasti biće integrisane i funkcionisaće u okviru pravnog sistema Kosova. Apelacioni sud u Prištini će uspostaviti veće koje će biti sastavljeno od većine sudija kosovskih Srba, koje će biti nadležno za sve opštine u kojima su Srbi većinsko stanovništvo. Odeljenje Apelacionog suda, koga čine administrativno osoblje i sudije, imaće stalnu kancelariju u severnoj Mitrovici (Okružni sud u Mitrovici). Svako veće spomenutog Odeljenja će biti sastavljeno od većina sudija kosovskih Srba. U zavisnosti od prirode slučaja o kome je reč, veće će činiti odgovarajuće sudije.

11. Opštinski izbori će biti organizovani u severnim opštinama 2013. godine uz posredovanje OEBS-a u skladu sa kosovskim zakonom i međunarodnim standardima.

12. Plan za implementaciju, uključujući vremenske rokove, biće sačinjen do 26. aprila. Prilikom implementacije ovog Sporazuma, poštovaće se princip transparentnog finansiranja.

13. Dve strane će intenzivirati razgovore o energetici i telekomunikacijama i okončati ih do 15. juna.

14. Dogovoreno je da nijedna strana neće blokirati, ili podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu ka EU.

15. Dve strane će, uz pomoć EU, osnovati Komitet za implementaciju.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.