FANTOMI POČELI ŠTRAJK GLAĐU: Kome u Zrenjaninu ne odgovara da imamo čistu vodu?
Miljan Čičić i Milan Pernat, Foto: Printscreen Youtube

bez kompromisa

FANTOMI POČELI ŠTRAJK GLAĐU: Kome u Zrenjaninu ne odgovara da imamo čistu vodu?

U međuvremenu, Grad Zrenjanin je sa 67 i po miliona dinara iz budžeta subvencionisao nabavku opreme za privatnu kompaniju Grupa Zilio, koja je vlasnik postrojenja za prečišćavanje vode

Objavljeno:

Predstavnici Pokreta ujedinjenih fantoma (PUF) Miljan Čičić i Milan Pernat stupili su u štrajk glađu ispred Gradske kuće u Zrenjaninu, jer gradonačelnik nije ispunio njihove zahteve da po gradu rasporedi cisterne sa zdravom pijaćom vodom i kaže im tačan datum kada će Fabrika vode proraditi.

U međuvremenu, Grad Zrenjanin je sa 67 i po miliona dinara iz budžeta subvencionisao nabavku opreme za privatnu kompaniju Grupa Zilio, koja je vlasnik postrojenja za prečišćavanje vode.

Prema odredbama ugovora koji je Zrenjanin 2015. sklopio sa tom kompanijom, privatni investitor dužan je da nabavlja i održava kompletnu opremu, a Grad da plaća samo uslugu prečišćavanja vode.

"Mi smo uputili zahteve gradonačelniku za koje smatramo da su potpuno realni, a odnose se na to da se postave cisterne na određenim punktovima u gradu, po školama...Drugi zahtev se odnosi na poštovanje nekog vremenskog perioda u okviru kojeg će se pustiti u promet ta zdrava voda za piće. Naravno, oni su se oglušili o naše zahteve i mi smo morali da se opredelimo za ovaj radikalni čin", rekao je Miljan Čičić za N1.

Prema njegovim rečima, Srbija je zemlja u kojoj ne postoje institucije.

"Ne postoje institucije, ne postoji sistem, jer kad imate ljude koji svakodnevno ulaze u štrajk glađu, onda vam to govori da nešto ne funkcioniše u tom sistemu", dodao je.

Milan Pernat kaže da je ovo prvi put da "ne prave performans, već da štrajkuju glađu".

"Bila je ta skupština, iako smo mi i pre te skupštine podneli zahteve. Mi ne znamo više šta oni hoće. Oni su sad izdvojili neka sredstva za tu Zilio Grupu, za opremu za ispiranje cevi, a mi znamo da je Zilio Grupa preuzela odgovornost da će oni sve da finansiraju. Ne znamo zašto se daju sad te subvencije, ali ćemo uskoro saznati", kazao je Pernat.

On naglašava da je jasno da "nikome ne odgovara" da Zrenjanin dobije zdravu vodu.

"Ovde ne odgovara nikom da se reši pitanje vode u Zrenjaninu...I pre nas su pojedini građanski pokreti preduzimali određene mere, ali ništa se nije dogodilo. Mi smo morali da krenemo u ovaj lični čin, kažu da je to danas prevaziđen metod, ali bi trebalo da danas bude prevaziđen i problem pijaće vode", naglasio je Pernat.

Bonus video

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.