Ovo su glumci i glumice koji su upali u živo blato srpske politike! (FOTO) (VIDEO)

Statisti u kukuruzu vladara Srbije

Ovo su glumci i glumice koji su upali u živo blato srpske politike! (FOTO) (VIDEO)

Sergej Trifunović jednom je izjavio da je "politika jedna od najprljavijih delatnosti iz koje čovek ne može da izađe čistog obraza". Ovo je priča o našim glumcima koji su se aktivno bavili politikom
Objavljeno: 18.03.2016. 14:27h
Mnogi glumci u Srbiji su od ukidanja jednopartijskog sistema u našoj zemlji okušali sreću i u političkim vodama. Neki to i dalje rade, dok su se drugi naučili pameti i teško podnose politički balast prošlosti. Jedni su uspeli da se „operu", a drugi se prave kao da se ništa nije ni dogodilo. 

Ipak, čini se da su najbrojniji oni koji su veoma aktivni u strankama, ali se trude da svojim političkim aktivnostima ne dospeju u medije.

Jedan od najpoznatijih srpskih glumaca, Sergej Trifunović, jednom je izjavio da je "politika jedna od najprljavijih delatnosti iz koje čovek ne može da izađe čistog obraza".Očigledno da je bio u pravu, jer  ako se pogleda spisak glumaca koji su politički angažovani, vidi se da ih ima iz svih stranaka, iz opozicionih, vladajućih, postojećih i nepostojećih stranaka.

Praksa je pokazala da su u dosadašnjem višeparlamentarnom životu u prethodnih 25 godina ubedljivo su najgore prošli oni koji su bili deo režima Slobodana Miloševića i Mirjane Marković, a neki od njih tvrde da su i danas prećutno cenzurisani.

Poslednji politički transfer koji je doašao do medija i izazvao brojne reakcije je Slobodan Ćustić, koji je postao član SNS-a i nakon toga postao upravnik Beogradskog dramskog pozorišta. Pored njega, i glumac Tihomir Tika Arsić je član SNS, kao i Rastko Janković, koji je dogurao do pomoćnika ministra kulture u prošlom mandatu kao kandidat stranke Aleksandra Vučića.Podsetimo se nekih od njih koji su pre njega "žarili i palili" političkim životom u Srbiji, i koji su bili deo vlasti ili opozicije.

Tako je svojevremeno sada "pokojni" G17 Plus na izbornu listu upisao reditelja Gorana Paskaljevića, a Dinkićevu kampanju svojevremeno su podržavali i glumac Lazar Ristovski i dramski pisac Dušan Kovačević, kao i Đorđe David.U poslaničkim redovima SPS-a promovisani su Bata Živojinović i Aleksandar Berček. Legendarni Valter čak je bio i kandidat za predsednika Srbije 2002. Nažalost nije uspeo da postane predsednik. Visoki funkcioner ove partije je i režiser Srđan Dragojević, a u kampanji za Slobu je bila i Radmila Savićević.

Redove Jugoslovenske udružene levice, stranke Mire Marković su krasili Ljubiša Ristić, Desimir Desko Stanojević i Milorad Mandić Manda.U vladama demokratske orijentacije mesto ministra kulture uvek bilo rezervisano za glumce - Branislava Lečića, Voju Brajovića, a potom i za ministra Nebojšu Bradića.Neda Arnerić
je bila poslanica i svojevremeno upletene u aferu "Bodrum", a pred pad Miloševića je legendarni Miodrag Petrović Čkalja aktivno podržavao Zorana Đinđića.

 
 
Nakon pada Slobodana Miloševića,  dosta glumaca je postalo blisko sa ovom strankom, pa su se tako na partijskim sastancima redovno viđali Predrag Ejdus, Tihomir Stanić, Branislav Trifunović, Svetozar Cvetković, Jova Radovanović, Vjera Mujović, Gorica Popović i Branislav Cvejić. Demokrate su bili i Katarina Radivojević, Gordan Kičić, Bojana Ordinačev, Tihomir Stanić i Radoš Bajić.

Srpski pokret obnove nekada su podržavali glumci Ljiljana Blagojević, Ljiljana Lašić i Borivoje Kandić.Radove Liberalno demokratske partije su krasili Bora Todorović, Olivera Ježina, Čedomir Petrović, Branka Petrić, režiser Puriša Đorđević, Lena Bogdanović, kao i Milutin Petrović, a kandidat za gradonačelnika iz ove partije je bila Biljana Srbljanović.Vojislava Koštunicu i DSS je aktivno podržavao Milan Lane Gutović, dok je član bio režiser Siniša Kovačević.Lidija Vukićević je dugogodišnji član SRS-a Vojislava Šešelja, a njihov simpatizer je bio Danilo Lazović.

(I. M.)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media