MILJENICA SAŠE RADULOVIĆA BAVI SE PRORICANJEM SUDBINE GLEDANJEM U ZVEZDE! Ovako je govorila BRANKA SATURN
Branka Stamenković, Foto: Profimedia, Filip Plavčić

ZVEZDE ĆE REĆI SVE

MILJENICA SAŠE RADULOVIĆA BAVI SE PRORICANJEM SUDBINE GLEDANJEM U ZVEZDE! Ovako je govorila BRANKA SATURN

Poslanica DJB bavi se astrologijom...

Objavljeno:

Narodna poslanica i visoka funkcionerka DJB Branka Stamenković pre ulaska u političke vode aktivno se bavila astrologijom, a svoje tzv gledanje u zvezde je javno objavljivala.

Kako se navodi u biografiji Stamenkovićeve, ona se bavila prevođenjem i izdavanjem knjiga iz oblasti popularne psihologije i astrologije i da je autor brojnih članaka koji su objavljivani u desetinama međunarodnih časopisa na četiri kontinenta.

Krajem 2008. godine, piše u njenoj biografiji, nakon serije blogova o ličnom iskustvu na porođaju, pokrenula je Građansku inicijativu "Majka Hrabrost" za poboljšanje uslova u srpskim porodilištima za koju je dobila četiri nagrade.

U biografiji navodi i da je kao stipendista britanskog Sofija centra za proučavanje kosmologije u kulturi, 2008. upisala i postdiplomske akademske studije iz kulturološke astronomije i astrologije na velškom univerzitetu Triniti Sent Dejvid u Lampeteru, Velika Britanija. Studije je završila 2011. godine.

Jedan od njenih radova objavljen je u Astrologusu, Devica, septembar 2003, godina IV, broj 24, a tekst prenosimo u celosti:

"U tradicionalnom astrološkom pristupu bilo kom horoskopu (horarnom, natalnom, elekcionom, kompozitnom, mundanom, itd), potrebno je pre svega proceniti materijal od koga je on sastavljen - stanje u kome se nalaze planete koje predstavljaju glavne glumce u drami koju posmatramo. Da li su likovi snažni ili slabi, pozitivci ili negativci? Osnova za tu procenu biće takozvana Ptolomejeva tabela osnovnih dostojanstava i debilitacija. Ona određuje da planeta snagu za delovanje može dobiti na pet različitih načina - preko vladarstva, egzaltacije, tripliciteta, termina ili lica, dok joj delovanje može biti otežano na dva načina - preko izgona i pada.

foto: Printscreen/youtube

DOSTOJANSTVENA PLANETA

Najjače dostojanstvo, naravno, jeste vladarstvo. Ako planetu u horoskopu pronađemo u znaku kojim ona inače vlada, pred sobom imamo planetu koja obiluje snagom. Ona se nalazi u okruženju koje joj je poznato, koje joj prija, u kome je ona glavnokomandujuća i određuje "pravila igre". Ne osećamo li se svi mi najlagodnije, najopuštenije i najbolje upravo u sopstvenoj kući? Planeta u egzaltaciji je takođe izrazito snažna, mada ne baš kao u svom vladarstvu. Ona je poput počasnog gosta u tuđoj kući - uživa u gostoprimstvu i ljubaznosti domaćina, oseća se ugodno i opušteno, ali svakako ne kao i u sopstvenoj kući. Postoje određene granice onoga što može raditi - verovatno ne bi bila najbolja ideja da se izuje i stavi noge na sto, što u svojoj kuči može uraditi kad želi. Tako ce na ponašanje Jupitera u Raku uticati njegov domaćin - Mesec. I, mada Mesec egzaltira Jupitera i daje sve od sebe da ga ugosti što bolje, ipak će mu onemogućiti potpunu slobodu koju bi Jupiter, inače, imao da je u Ribama ili Strelcu - svojim sopstvenim kućama. Triplicitet je manje snažno dostojanstvo od egzaltacije i vladarstva, ali planeti ipak daje značajnu snagu za delovanje. Planeta u svom triplicitetu jeste planeta na nekom prijateljskom mestu na kome nije najvažniji gost, ali se tu oseća ugodno. Prilikom odrežđivanja tripliciteta u kome se planeta nalazi, moramo obratiti pažnju da li baratamo s dnevnim ili noćnim horoskopom, jer se tripliciteti razlikuju u zavisnosti od toga da li su noćni ili dnevni. Vatrenim triplicitetom, na primer, po danu vlada Sunce, po noći Jupiter. Sunce u Strelcu će, u dnevnom horoskopu, biti osnaženo dostojanstvom tripliciteta, ali u noćnom neće.

foto: Filip Plavčić

Poslednja dva dostojanstva ne odnose se na ceo znak, vec na odredjene njegove delove. Termin deli znake na pet nejednakih delova, a lice na tri jednaka dela kojima vlada po jedna planeta. Tako prvih 5 stepeni i 59 minuta Ovna predstavlja termin Jupitera, da bi nakon toga (od 6 stepeni 00 minuta do 13 stepeni 59 minuta) nastupio termin Venere. Kada je rec o dostojanstvu lica, prvih 10 stepeni Ovna (od 00 stepeni 00 minuta do 09 stepeni 59 minuta) su lice Marsa. Tako ce bilo koja planeta koja se u nocnom horoskopu nadje na, recimo, 4 stepena 38 minuta Ovna, biti u vladarstvu i licu Marsa, egzaltaciji Sunca, triplicitetu i terminu Jupitera. Ako je to Mars, onda ce on dobiti snagu na osnovu cinjenice da je u sopstvenom znaku i licu; ako je to Jupiter, bice snazan zbog toga sto je u svom triplicitetu i terminu; ako je to Sunce, imace snagu egzaltacije. Sve ostale planete na ovom stepenu bice peregrinirane. Peregriniranost je stanje slabosti planete. Ona se ne nalazi ni u jednom svom osnovnom dostojanstvu, pa nema nikakvu snagu za delovanje. Moze to biti i najbolje postavljena planeta u horoskopu, imati najlepse trigone i sekstile s ostalim planetama - to ipak nece promeniti osnovnu cinjenicu da ona nema snagu da deluje samostalno. Onaj koji nema nista moze biti i najveci altruista, ali uzalud - jer nema sta da da. Astrolozi proslosti voleli su da peregriniranu planetu porede s beskucnikom-lutalicom. Niti ima nesto svoje, niti igde moze dospeti i ista sa svojim zivotom uraditi dok nesto ne stekne.

DEBILITACIJA PLANETA Biti beskućnik-lutalica, ipak, nije najgore stanje u kome se neka planeta moze naci. Beskucnik-lutalica moze biti i dobrocudni cika koji je prosto nesnalazljiv u zivotu i 'baksuz' kome svaki posten pokusaj da napravi nesto korisno ide naopako. Ali, ako je beskucnik-lutalica alkoholicar ili agresivan, to je mnogo gore. On ce sve do cega dodje baciti na pice, ostajuci beskucnik-lutalica, ili ce usled svog agresivnog ponasanja upadati u nevolje i cak mozda zavrsiti i u zatvoru. Debilitacija planeta upravo odgovara takvom stanju - planeta je u uzasno losoj situaciji. To nije stvar slabosti, kao u slucaju peregriniranosti, vec prosto receno vrlo lose stanje. Dve su takve situacije moguce u horoskopu: planeta moze biti debilitirana postavkom u znaku svog izgona ili pada. Znaci izgona i pada planete nalaze se prekoputa njenog vladarstva i egzaltacije. I bas kao sto je vladarstvo bolje od egzaltacije, tako je i izgon gori od pada.

foto: Profimedia

DEBILITIRANO DOSTOJANSTVO ILI DOSTOJANSTVENA DEBILITACIJA? Ostro oko će odmah zapaziti da ce pojedine postavke u horoskopu dovesti do zbunjujuce situacije u kojoj ce neka planeta istovremeno biti i u nekom svom dostojanstvu i u debilitaciji. Primer bi mogao biti Mesec u Jarcu u nocnom horoskopu - istovremeno dobija snagu preko tripliciteta, ali je i debilitiran izgonom. To ne treba da nas iznanadi, jer su stvari u zivotu retko crno-bele, a astrologija i jeste "sema zivota", pa kao takva ima nacina da prikaze i ovu "sivu zonu". Nismo li svi gledali filmove snimljene po istinitoj prici u kojoj uopste uzev ok tip upada u nevolju zbog svog gadnog temperamenta i u trenutku u kome mu "pada mrak na oci" cini zlocin zbog koga kasnije ispasta? U takvim zapletima obicno nas glavni junak dobija drugu sansu nakon odsluzene kazne. I film prati teska iskusenja koja potom prolazi kako bi odoleo vracanju modelu negativnog ponasanja. Ponekad uspeva da tome odoli, cesce ne. Presudnu ulogu obicno igra neka druga osoba koja kao da ima moc da ga preporodi i promeni. I u astrologiji imamo odgovarajuci prikaz te situacije - recepcije koje predstavljaju moguci izlaz iz problema, ali o tome vise nekom drugom prilikom. Kombinacija dostojanstva i debilitiranosti nemoguca je na najjacem nivou - planeta nikad ne moze biti u svom vladarstvu ili egzaltaciji i nekoj od debilitacija. Tek manja dostojanstva (triplicitet, termin, lice) mogu biti kombinovana s izgonom ili padom. I to nam takodje otkriva vrlo vaznu stvar. Osoba (planeta) koja poseduje istinsku snagu (vladarstvo, egzaltacija) u stanju je da odoli i najtezim zivotnim iskusenjima i nevoljama (izgon, pad). Medjutim, kada je snaga polovicna ili nedovoljna (triplicitet, termin, lice), osoba ce biti sklona da sklizne i u neprikladno ponasanje ili problematicne situacije (izgon, pad). Debilitirana planeta koja je istovremeno i u svom triplicitetu, naravno, lakse ce se iscupati iz problema koje ta debilitacija donosi. Debilitiranoj planeti koje je istovremeno tek u svom terminu ili licu, to ce biti mnogo teze. Ali - prilika je tu. Najteze ce biti planeti koja je peregrinirana i debilitirana. To nije samo beskucnik- lutalica, vec beskucnik-lutalica sa slomljenom nogom. Ne samo da nema snagu da deluje, vec je i fizicki onemogucen da deluje.

PRIMENA DOSTOJANSTAVA I DEBILITACIJA Mnogo snaznih planeta u natalnom horoskopu, medjutim, ne mora garantovati srecan i bogat zivot. Samo postojanje snage ne znaci automatski da ce ona biti i iskoriscena. Tek uzajamni odnos planeta dovodi do aktiviranja tog potencijala. Taj odnos planete mogu ostvariti na vise nacina, od kojih su aspekti najpoznatiji. Medjutim, i recepcije izmedju planeta mogu predstavljati svojevrstan "izlaz" iz neke pasivne situacije - snaznija planeta moze pomoci manje snaznoj da uveca svoj potencijal i usmeri ga na nesto konstruktivno. Kod izrazito slabih horoskopa, upravo ce recepcije ukazati na model ponasanja kome treba posvetiti posebnu paznju kako bi se osnazili i ostali potencijali. To nam otvara i mogucnost za svojevrsnu "intervenciju" u horoskopu - mozemo otkriti sta to na spoljasnjem planu mozemo naglasiti kako bismo sto vise aktivirali pozitivne potencijale iz horoskopa. Tumacenjem mreze recepcija i aspekata izmedju planeta, stizemo do informacija o izlazu i iz najtezih situacija. NAPOMENE: Ako se Sunce u horoskopu nalazi iznad horizonta (u sedmoj, osmoj, devetoj, desetoj, jedanaestoj ili dvanaestoj kuci) - horoskop je dnevni, a ako se Sunce nalazi ispod horizonta (u prvoj, drugoj, trecoj, cetvrtoj, petoj ili sestoj kuci) - horoskop je noćni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.