TI SI PRIVEZAK ŠOVINISTIČKE I KLEROFAŠISTIČKE ORGANIZACIJE: Krle i Lečić u klinču zbog KOKOŠKE koja je snela JAJE!
Branislav Lečić i Nebojša Krstić, Foto: N1/Insajder/printscreen

riba od glave smrdi

TI SI PRIVEZAK ŠOVINISTIČKE I KLEROFAŠISTIČKE ORGANIZACIJE: Krle i Lečić u klinču zbog KOKOŠKE koja je snela JAJE!

Da li je moguć dijalog političkih neistomišljenika?

Objavljeno: 19:46h

Član Glavnog odbora Demokratske stranke Branislav Lečić i marketinški stručnjak Nebojša Krstić gostovali su emisiji Insajder i tom prilikom usaglasili da srpsko društvo je podeljeno i nedostatak dijaloga dovodi do nasilja, ali ne ko je za takvo stanje kriv.

Da li je moguć dijalog političkih neistomišljenika, kao i ko je kriv za nedostatak istih? Na ta, ali i mnoga druga pitanja novinarke Senke Vlatković Odavić odgovarali su Branislav Lečić i Nebojša Krstić.

U početku se sve svodilo na prebacivanje "vrućeg krompira" iz ruke u ruku, a barem je u početku debeta prošla mirnim tonom, bez upadanja u reč sve dok Krle nije počeo da pljuje po Demokratskoj stranci čiji je član nekada bio.

- Ako mene pitate ko je krivac za ovu situaciju ja mislim da je to Demokratska stranka, koja je dozvolila da od centralne i najbitnije političke organizacije u zemlji postane jedna od najnebitnijih organizacija u zemlji. Samim tim se izgubila osa i oslonac, izgubila se politička odrednica”, rekao je Krstić u Insajder debati.

On je naveo da je DS "kokoška", a da je nedostatak dijaloga "jaje koje se izleglo".

Nebojša Krstić
Nebojša Krstić foto: N1/Insajder/printscreen

Lečić je, smejući se, takve tvrdnje nazvao "besmislenim".

Lečić smatra da je odgovorna vlast jer, kako je rekao, "riba od glave smrdi". S druge strane, marketinški stručnjak Nebojša Krstić, kao odgovornu vidi Demokratsku stranku, čiji je on, kako tvrdi, i danas član, iako podržava politiku predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

- "Potpuno je apsurdno optuživati Demokratsku stranku posle sedam godina da je ona kriva za nedostatak dijaloga u zemlji. Kako kaže narodna poslovica riba od glave smrdi. Zna se da dijalog diktira taj neko ko je na vlasti, vladajuća partija ili koalicija, zajedno sa svojim glavnim predstavnikom, a to je predsednik Vučić. On je predstavnik jedne institucije, predsednika države, neko ko daje boju i karakter ponašanju unutar celog političkog ambijenta", smatra Lečić.

Pošto je potvrdio da je nekada bio član Demokratske stranke, nije mu bilo dovoljno da svali krivicu na demokrate, već je istakao da se DS "rastočila, razbucala i raspustila".

Da je dijalog neophodan i da se na njemu mora raditi, saglasila su obojica sagovornika u Insajder debati.

- Demokratska stranka je kriva zato što ne vrši nikakvu funkciju u društvu - rekao je Krstić, dok ga je Lečić istog trenutka prekinuo i podsetio da je svojevremeno bio savetnik predsednika Demokratske stranke odnosno tadašnjeg predsednika Srbije.

U toku emisije pušten je prilog sa Trga Repubike koji je podelio Srbiju, a na kom se vidi da starac udara mladića i obara na ogradu. Lečić i Krle su o ovom incidentu imali potpuno oprečna mišjenja.

- Udario je "nesrećnog" mladića koji ide za njim i psuje mu majku, izgovara mu najgore psovke, pa ga je zaboga on udario. Pa, odbranio se čovek. Ima pravo da ga udari, da mu lupi šamar, jer je to vaspitna mera - rekao je Krle i podsetio da psovke i uvrede opravdavaju nasilje.

Za Lečića je stvar bila jasna, te je istakao da je protiv svakog nasilja, bez obzira odakle je ono poteklo. Krle je opet prekinuo Branislava i naglasio da "nije protiv svakog nasilja".

Glumac se izborio za reč, pa je nastavio:

- Mi nismo pogledali kompletak snimak, videli smo deo događaja, ali nismo mi ti koji ćemo suditi. Ovde se desilo to da je došlo do nasilja, jer je politika prešla na ulicu, kad se na ulici emanira u smislu stava u smisu suprotnosti - rekao je Lečić i dodao da nam šef države treba biti za primer kako se treba ponašati.

Na pitanje ko je taj koji je prvi izneo nasilje na ulicu, prvi se za odgovor javio Lečić koji smatra da se nasilje dešava na ulici, jer mediji sa nacionalnom frekvencijom ne dozvojavaju da se prikazuje debata sa različitim političkim mišljenjima.

Krle je nastavio u napadačkom tonu i prišio etiketu Lečiču i opozicionarima:

- Vi ste sada privezak jedne šovinističke i klerofašističke organizacije koja nema nikakvu politiku - rekao je Krle, na šta je glumac dodao da je politika DS-a od početka sasvim jasna i zamolio ga da ga ne prekida dok priča i pitao ga da li hoće da se okrene leđima, pa da razgovaraju, ako mu tako prija.

Za kraj na pitanje novinarke Insajdera da li su se oko bilo čega saglasili, Lečić odgovara da nisu, ali da to i nije važno.

Branislav Lečić član GO DS
Branislav Lečić član GO DS foto: N1/Insajder/printscreen

- "Ne mislim da smo se složili, ali to je ulaznica, prva etapa u kojoj je logično da svako zastupa možda i kruto nekakav svoj stav. Ja mislim da se ovakav princip razgovora treba sprovesti više puta. I na probama u pozorištu kada više puta nešto radite približavate se rešenju", naveo je Lečić.

S druge strane, Krstić je rekao da je tačno da su se saglasili da je dobro imati dijalog.

"Mislim da se jesmo složili da je dobro imati dijalog, pa čak i ako upadamo jedni drugima u reč, nije ni to kraj sveta, nije ni to problem. Neophodno je da se ne vređamo, da se ne omalovažavamo kao ljudi i građani i ličnosti. Možemo da se sporimo, čak i da dignemo ton, nije to nikakav problem", ocenio je Krstić, i dodao da je dobra stvar da se to dešava i ohrabrio Leku da ide na svaku televiziju gde ga zovu, jer je to njegova obaveza.

- Moja aktivnost i mišljenje je da ova zemlja ima i vlast i opoziciju koja treba međusobno da se poštuje - zaključio je Branislav.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/N1/Senka Vlatković Odavić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.