NAŠ DRAGI PREDSEDNIK SE JUNAČKI BORI, JA SE DIVIM TOJ ENERGIJI: Patrijarh Irinej izneo svoj i stav Patrijaršije!
Patrijarh Irinej na Saboru SPC, Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Redovno zasedanje Sabora spc

NAŠ DRAGI PREDSEDNIK SE JUNAČKI BORI, JA SE DIVIM TOJ ENERGIJI: Patrijarh Irinej izneo svoj i stav Patrijaršije!

Borićemo se, nećemo posustati u odbrani Kosova

Objavljeno:

Redovno godišnje zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve održano je juče, a svim pristunima obratili su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh je nakon Vučićevog obraćanja Saboru u Patrijaršiji izjavio da svi vide da se Vučić „junački bori za državu, narod i Kosovo“ i da je to njegov i stav Sabora.

- „Najviše vremena smo posvetili Kosovu, nećemo odustati od borbe za Kosovo“, rekao je patrijarh Irinej, u zajedničkom obraćanju sa Vučićem, navodeći da je neizvesno kako će se to pitanje reštiti.

Kako je rekao, „nadamo se u Boga“, kao i da puno zavisi od situacije u svetu, „od onih koji podržavaju nas i onih koji podržavaju drugu stranu“.

- Mi smo dva sata razgovarali sa našim dragim predsednikom o problemima u kom smo i kao narod, država i crkva, a najviše pažnje smo posvetili o problemu Kosova i Methojije. Konstatovali smo da je stanje na Kosovu vrlo teško i da je, s obzirom na prilike u kojim se nalazimo, vrlo neizvesno i pitanje je kako će se završiti i naći rešenje za Kosovo - rekao je patrijath Irinej na početku.

„Ono što vidimo svi, naš predsednik se junački bori za državu, narod i Kosovo“, rekao je patrijarh Irinej, navodeći da nema sumnje u njegove dobre namera i trud.

- Naša želja je vezana za Kosovo i naša ljubav prema Kosovu, ali na žalost, što se kaže, želim ti ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće. Borićemo se, nećemo posustati u odbrani Kosova, a koliko ćemo uspeti... nadamo se u Boga u našu istoriju i uz pomoć naših prijatelja. Koliko ćemo uspeti, ostaje da vidimo, a zavisno od situacije u svetu - rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je rekao da se divi toj energiji, „jer je svaki drugi dan na putu i vodi teške razgovore van Srbije“, izjavio je patrijarh Irinej.

„Ja mu se divim kako to izdržava i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da svoju ulogu predsednika države odigra na najbolji i najkorisniji način“, rekao je patrijarh Irinej.

Na pitanje da li je to njegov lični stav ili stav Sabora, on je rekao da je to stav i njega i Sabora.

Podsećamo, predsednik Aleksandar Vučić je na poziv patrijarha Irineja došao u Patrijaršiju na sednicu redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve nakon čega je u obraćanju medijima precizirao da se razgovaralo dva i po sata, pa naglasio da je tokom zasedanja pokrenuto pitanje i položaja Srba u Republici Srpskoj, te o demografiji stanovništva.

Aleksandar Vučić se obratio nakon sednice redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve
Aleksandar Vučić se obratio nakon sednice redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

- Izneo sam sve svoje brige, a mislim da je patrijarh razumeo. Jedan vladika mi je rekao da ću biti kriv šta god da uradim, ali moje je da se borim. Sabor sam obavestio o svim pregovorima i pitanjima, a oni mene o svojim brigama. Posebno se zahvaljujem Dodiku koji je razumeo sve naše probleme, izneo svoje mišljenje, a nije skupljao političke poene na Saboru - kazao je predsednik Srbije, pa se zahvalio i patrijarhu Irineju.

Po završetku obraćanja, Vučić nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.