ALBANCI SU VIKALI KOSOVO REPUBLJIK, A ODGOVOR SRBA BIO JE JEZIV! Pod PENDREKOM je nastala parola KOSOVO JE SRBIJA
Srbi i Albanci, ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Dado Đilas, Ilustracija

EVO ŠTA SE ZBIVALO!

ALBANCI SU VIKALI KOSOVO REPUBLJIK, A ODGOVOR SRBA BIO JE JEZIV! Pod PENDREKOM je nastala parola KOSOVO JE SRBIJA

Bitka parolama...

Objavljeno:

Bitka za Kosovo uveliko traje, a dogovora nema još ni na vidiku, najnovija runda razgovora trebalo bi uskoro da usledi u Parizu, ali videćemo da li će od toga nešto biti.

Donosimo vam priču o tome kako su Srbi sa Kosova odgovorili na albanske povike: "Kosovo republjik!".

Bila je 1989. godina, težnje Albanaca za otcepljenjem uveliko traju, a od prvog pokliča: "Kosovo republjik!" prošlo je 8 godina, podsetimo da je to prvi put javno izgovoreno tokom demonstracija 1981. godine.

Bilo kako bilo tek 1989. godine moglo se videti da i Srbi imaju jasne namere da imaju svoju Republiku na Kosovu i da je, narodski rečeno dogorelo do noktiju.

Naime, do jeseni 1989. godine, stalno rastući jaz između srpske i albanske zajednice na Kosovu još je više produbljen kada su republičke vlasti posegnule za uspostavljanjem opšte administrativne uprave u Pokrajini, centralizovanjem vlade, političkim i propagandnim pritiskom i prostom fizičkom silom policijskog progona.

30.10.1989. godinje počelo je suđenje Azemu Vlasiju, ali ono je odmah odloiženo, a zatim i nastavljeno 23.11. Sudnica je bila opkoljena tenkovima, a stranim dopisnicima, diplomatama nije bilo dozvoljeno prisustvo.

U Sloveniji i Hrvatskoj su suđenje Vlasiju nazivali "sudskom farsom". Srpska štampa je vraćala milo za drago, tvrdeći da Hrvati i Slovenci ne razumeju šta se zaista događa na Kosovu, a naročito kada je rečo patnjama slovenskog življa na Kosovu.

foto: Youtube printscreen

Srbima je najviše smetalo isticanje parole: "I love Kosova", na bedževima koji su već tada nosili mladi Slovenci, koji su tako želeli da se svrstaju na stranu Albanaca.

Tada su se već mogli videti prvi otpori Srba na Kosovu i čuli povicima: "Kosovo je Srbija!"

Ipak, krajem godine kada su desetine hiljada Albanaca u Prištini započele prvo mirne proteste u znak podrške kosovskom komunističkom čelniku, Rahmanu Morini, koji je odbio da primi delegaciju iz novoosnovane Organizacije slobodnih studenata koji su tražili političke reforme na Kosovu, albanski policajci su smesta bili suspendovani i nekih 2.500 srpskih policajaca dovedeno je na Kosovo iz Beograda.

foto: Profimedia

Tada se jasno moglo čuti iz Beograda, pre svega iz usta Slobodana Miloševića da na Kosovu vlast Srbije i Beograda nije upitna i ne sme da bude pod znakom pitanja. Tako se parola "Kosovo je Srbija!" proširila i jasno suprostavila uzvicima: "Kosovo republjik!"

28. aprila naredne godine pušten je Adem Demaći, pošto je u zatvoru odležao skoro dvadeset devet godina kazne. Nekada posvećeni sin koji se bori za bolji svet, Demaći je sada postao nešto kao duhovni patrijarh tri miliona Albanaca u Jugoslaviji. Albanci napuštaju nasilje i opredeljuju se za pasivni otpor koji je postao zaštitni znak sledeće faze albanskog nacionalnog pokreta na Kosovu.

Sve ostalo je istorija...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.