NAJSTARIJA SRPSKA CRKVA NALAZI SE U HRVATSKOJ! Ovo se HRVATIMA neće svideti, a nalazi se u velikom GRADU na MORU
Vernici i Crkva Svetog Nikole u Puli, Foto: Printscreen/Twitter, Nebojša Mandić, Ilustracija

VEROVALI ILI NE

NAJSTARIJA SRPSKA CRKVA NALAZI SE U HRVATSKOJ! Ovo se HRVATIMA neće svideti, a nalazi se u velikom GRADU na MORU

U njoj se pravoslavci i danas mole...

Objavljeno:

Da li ste znali da se najstarija crkva Srpske pravoslavne crkve i jedna od najstarijih u Evropi, nalazi u Hrvatskoj?!

Da, dobro ste pročitali, u Hrvatskoj. I ne, nije ovo još jedna priča o teorijama zavera kako su Hrvatsi Srbi i slično, ovde vam predstavljamo najstariju građevinu u kojoj se ljudi mole za spas duše još od 6 veka.

Ova svetinja nalazi se u Puli i nosi ime po Svetom Nikoli, a sagrađena je, kao što smo rekli još u 6 veku, kada nije ni postojala SPC!

Pravoslavna crkva Svetog Nikole u Puli sagrađena je u drugoj polovini 6. veka, a posvećena je Velikoj Gospi.

Nakon temeljne rekonstrukcije oko 1.200. godine, dodeljena je grčkoj pravoslavnoj verskoj zajednici u Puli 1583. godine, koju su činili doseljenici s Kipra. Danas ona pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

U crkvi se nalazi ikonostas grčkog majstora Tomiosa Batosa iz 18. veka, vredne ikone i drugi predmeti.

U 16. i 17. veku pravoslavni obred zakonski su mogli obavljati samo grčke porodice u Puli i crnogorske u Peroju, ali isključivo u pulskoj crkvi.

Mletačka vlast određuje da pravoslavni sveštenik može doći iz Pule u Peroj, ali samo da privatno uči mlade ljude i posećuje bolesnike i da ne sme držati obred kome bi prisustvovao puk.

U to je vreme postojala samo jedna pravoslavna župa u Istri, sv. Nikole u Puli, koju su 1588. osnovali grčki begunci, a senat ju je podredio filadelfijskome patrijarhu u Veneciji.

Prvi sveštenik bio je Fran Barbalić u knjizi "Peroj - srpsko selo u Istri", Teofan Xenaki, koji je kasnije imenovan nadbiskupom svih pravoslavaca koji su se nalazili pod Mletačkom Republikom.

Odbivši 1658. zahtev crnogorskih kolonista za osnivanjem pravoslavne crkve u Peroju, rašporski kapetan Girolamo Priuli obavestio je senat da, osim pulske, "nema drugih pravoslavnih crkava u Istri".

Upravo je kapetan Priuli 1657. u tzv. Perojskoj povelji zabeležio je podatke o doseljavanju Crnogoraca.

Nakon višegodišnjih priprema, 1657. godine u Peroj je stiglo oko 15 porodica, ukupno 77 osoba: pet porodica Crnogoraca pravoslavne vere i deset porodica neutvrđene pripadnosti, verovatno katolika Hrvata.

Crnogorce je dopratio pravoslavni sveštenik cetinske eparhije Mihajlo Ljubotina, a ostale Miho Brajković. Oko toga nastala je najzapadnija crnogorska enklava u Mletačkoj Republici, a danas jedina u Hrvatskoj.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.