ALBANCI POSLE FIJASKA U BERLINU SPREMAJU HAOS SRBIMA NA KOSOVU! Udariće jako i na Merkelovu i na Makrona
Emanuel Makron i Angela Merkel u Berlinu, Foto: AP

OPASAN SCENARIO!

ALBANCI POSLE FIJASKA U BERLINU SPREMAJU HAOS SRBIMA NA KOSOVU! Udariće jako i na Merkelovu i na Makrona

Na sve su spremni...

Objavljeno:

Umesto da posle samita lidera Zapadnog Balkana u Berlinu spusti loptu, Priština je krenula sasvim suprotnim pravcem i nastavila s provokacijama i zatezanjem odnosa sa Beogradom.

Ne samo da skoro šest meseci odbija da povuče takse na robu iz Srbije, juče je ad hok komisija kosovske skupštine odobrila nacrt "rezolucije o osudi navodnog zločina genocida i zločina protiv čovečnosti koje su počinili Srbi tokom poslednjih sukoba na Kosovu".

Dan pre predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji najavio je osnivanje međunarodnog tribunala za Srbe i zapretio hapšenjem "kukavicama koje su danas slobodne u Srbiji".

- Reč je o progonu koji je bio sličan holokaustu, Kosovo ne prihvata ćutanje i negiranje, pravda će biti zadovoljena. Naša poruka za zločince i one koji negiraju zločine, kukavice koje su danas slobodne u Srbiji . bićete uhapšeni. Činili ste zločine jer ste kukavice. Bojali ste se sukoba sa Oslobodilačkom vojskom Kosova, pa ste napadali civile. Naći ćemo vas - zapretio je Veselji.

foto: Profimedia

Da je namera Kosova da dignu tenzije na više polja, svedoči i jučerašnja najava kosovskog ministra unutrašnjih poslova Ekrema Mustafe da će uvesti recipročne mere Beogradu zbog nepriznavanja vozačkih dozvola izdatih na Kosovu.

- Nećemo priznati registarske tablice i sva ostala dokumenta koja Srbija ne priznaje - kazao je Mustafa, a na listi provokacija našla se i pretnja ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija da će Priština ubuduće proglasiti "personom non grata svakog ko poriče ratne zločine na KiM", i nagoveštaj da se to odnosi na šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića.

Govoreći o aktuelnim okolnostima i nadolazećem samitu u Parizu 1. jula, Dačić je prognozirao nove pritiske na Srbiju, ali i ocenio da se Priština ponaša gotovo iracionalno.

foto: TANJUG/ RADE PRELIC

- Ne očekujem značajnije pomake u rešavanju problema KiM na samitu 1. jula, koji organizuju Angela Merkel i Emanuel Makron, ali očekujem dalje pritiske na Srbiju. Navikli smo na pritiske i od tog posla, kada je reč o priznanju Kosova, nema ništa. Na to neće pristati ni predsednik Vučić ni ova vlast - kazao je Dačić, i dodao da će Kosovo "veoma brzo da pređe crvene linije svojim ponašanjem".

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da su male šanse za dijalog do 1. jula i da su dva razloga za ovakvo ponašanje Prištine.

- Ili su se uplašili Specijalnog suda, pa pokušavaju Zapadu da pošalju poruku da će u tom slučaju napraviti haos, ili je sve inscenirano kako bi Srbiji izazvali probleme i investitorima koji nam se najavljuju dali signal da nismo stabilni - napominje Anđelković.

Ipak, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je juče da se nada da će se Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto i obnoviti dijalog što pre.

- Stav EU je jasan, a to je da jednostrane takse Prištine na robu iz Srbije moraju da budu ukinute. Obe strane moraju da se obavežu, nema alternative dijalogu - rekao je Fabrici za N1.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.