NAJOTROVNIJA IZJAVA TAČIJA: Poruka upućena Vučiću i Srbiji je zaista ZASTRAŠUJUĆA!
Hašim Tači, Foto: EPA/MSC/GUELLAND

NAKON SASTANKA U TIRANI

NAJOTROVNIJA IZJAVA TAČIJA: Poruka upućena Vučiću i Srbiji je zaista ZASTRAŠUJUĆA!

Tači kaže da je posvećen ispravljanju istorijske nepravde učinjene Albancima

Objavljeno:

Hašim Tači izjavio je u Tirani da predsednik Aleksandar Vučić zna da je priznanje kosovske nezavisnosti uslov za priključenje i članstvo Srbije u EU.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači je to rekao u intervjuu za albanski Top čanel, upitan da komentariše izjavu predsednika Vučića da nikada neće priznati kosovsku nezavisnost.

On misli da je takva izjava Vučića namenjena za unutrašnje potrebe.

- Kada bi se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključili Kosovu, mislim da bi Srbija kao nagradu dobila skoru evropsku budućnost - rekao je Tači.

Upitan da li je pošteno reći da je ideja o korekciji granice Kosova i Srbije "pokopana" na samitu u Berlinu, Tači kaže da u Berlinu nije bilo "ni sahrane, ni rođenja bilo kakve ideje ili predstavjanja bilo kakve alternative".

Ponovio je da sastanak u Berlinu nije dao nikakve rezultate, ali da ceni dobru volju kancelarke Angele Merkel i njeno obećanje da će na predstojećem samitu u Parizu početkom jula biti konkretnijih stvari.

Pregovori još traju
Pregovori još traju foto: Twitter / Maja Kocijancic

A na pitanje da li ideja o korekciji granica uživa američku podršku ili je samo Džon Bolton podržava, Tači kaže da je posvećen ispravljanju istorijske nepravde učinjene Albancima kroz ideju o priključivanju tri opštine centralne Srbije kosovskoj teritoriji, a reč je o Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

To, dodao je, podrazumeva da od Kosova u postojećim granicama ne bude uzet nijedan centimentar.

- To je naše istorijsko pravo i ja ću i sutra na samitu insistirati na toj ideji. I ne samo sutra, već na svakom narednom samitu koji bude održan - kazao je Tači.

Na tome će, ističe, insistirati jer može se, kako kaže, desiti da za 10-20 godina u tzv. "Preševskoj dolini" više ne bude Albanaca.

O stavu SAD o kosovskom pitanju, Tači kaže da je on vrlo jasan:

- Nema crvenih linija. Američka poruka je sadržana u dva pisma koja je predsednik Tramp poslao predsedniku Vučiću i meni.

Na ponovljene tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja da su on, Rama, kancelarka Angela Merkel I francuski predsednik Emanuel Makron u Berlinu tražili ukidanje sto odsto uvećanih taksa na proizvode iz Srbije, Tači kaže da na tom nedavnom skupu nije bilo govora o taksama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.