NATO JE ZAUZEO TITOV ŠTAB I PRAVI NAJMOĆNIJU BAZU NA BALKANU! Od nje drhte Srbi i Rusi, BONDSTIL odlazi u ISTORIJU
NATO gradi novu bazu..., Foto: Printscreen/Google Maps, Vladimir Šporčić, Printscreen Youtube, Ilustracija/Espreso.co.rs

OTKRIVAMO!

NATO JE ZAUZEO TITOV ŠTAB I PRAVI NAJMOĆNIJU BAZU NA BALKANU! Od nje drhte Srbi i Rusi, BONDSTIL odlazi u ISTORIJU

Opasne namere, baza je blizu Srbije i ruske baze u Nišu...

Objavljeno:

Amerika, tačnije NATO pravi jednu od najvećih vojnih baza u Severnoj Makedoniji i to na mestu koje je nekada doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito!

Naime baš na mestu gde je Jugoslovenska Narodna Armija, 1963. godine u najvećoj tajnosti, započela sa organizovanjem i opremljivanjem velikog nenaseljenog prostora između Titovog Velesa, Štipa i Negotina i gradnjom vojnog poligona "Krivolak" NATO i Amerika gradiće novu vojnu bazu.

Kako saznajemo ta vojna baza biće veća i bolje opremljenija čak i od čuvenog Bondstila na Kosovu.

"Krivovlak" je pušten u upotrebu 6 godina kasnije, tačnije 1969. godine i bio je najveći poligon u SFR Jugoslaviji.

Vojni poligon "Krivolak" zauzima površinu od 22.564 hektara, odnosno 22 km u pravcu sever-jug i 18 km u pravcu istok-zapad.

Ovaj vojni poligon imao je svih mogućih terenskih uslova: šumskih predela, pesaćnih ridova (imitacija pustine) i reka Vardar za aktivnosti na vodi, sto omogućavala idealni prostor za vojne vežbe pešadije, oklopne jedinice, PVO, ABH odbrane, inžinerije itd.

Dakle vojni poligon Krivolak je omogućavao armiji i vojnicima da treniraju u realnim "ratnim" uslovima.

foto: Prentscren

Prema natpisima medija NATO će oko 50 miliona evra NATO je spremio za modernizaciju nekada najvećeg vojnog poligona JNA - u vojnu bazu Krivolak, koju trenutno koristi upravo NATO. U isto vreme najavljena je i mogućnost izgradnje nove baze u Kumanovu.

Nicanje novih baza Alijanse u okruženju Srbije Ljuban Karan, oficir KOS-a u penziji, vidi kao očekivan potez. On nije iznenađen ni idejom da i Makedonija zvanično dobije NATO bazu, posebno kada je reč o poligonu Krivolak.

- Na tom poligonu se mogu simulirati svi vremenski i terenski uslovi: ravnica, pustinja, brda, vode… Njih taj teren zanima i gotovo sam siguran da će tu da osnuju bazu. Tu postoje idealni uslovi za obuku NATO snaga i to ne samo za Evropu, nego i za Afriku, Aziju, jer je moguća simulacija i pustinjskih uslova borbe - objašnjava Karan koji smatra da je baza NATO-a u Makedoniji realna stvar, a gde će se baš nalaziti u Krivolaku ostaje da se vidi.

Druga, povoljna stvar za izgradnju NATO baze u tom delu Makedonije je, prema Karanovim rečima, i ta što im je vrlo blizu aerodrom koji mogu da koriste neograničeno.

Ipak ono što svima bode oči je blizina nove NATO baze Srbiji i vazdušno je vrlo blizu Niša gde je smeštena humanitarna ruska baza.

Krivolak je smešten u središnjem delu Republike Makedonije, a od najbližeg većeg grada Kavadaraca udaljen je 20 kilometara severoistočno.

Smešten je u dolini reke Vardar, u središnjem delu Tikveške kotline. Naselje je na približno 140 metara nadmorske visine, u ravničarskom području. Lokalna klima je izmenjena kontinentalna sa značajnim uticajem Egejskog mora, što znači da su leta veoma topla.

Činjenice pokazuju koliko je Krivovlak važan!

- JNA ga gradila u najvećoj tajnosti od 1963. do 1969.

- zovu ga „nebrušeni dijamant"

- nalazi se u Tikveškoj dolini, između centralne i južne Makedonije

- najbliži gradić Kavadarci udaljen više od 20 kilometara

- dužine je 22 kilometra, širine 18 kilometara

- skladište je velike količine različitog teškog naoružanja i ubojnog materijala

- koristiće se pravi bojni otrovi, hemijsko oružje poput sarina i iperita (koristili ga teroristi u Siriji i Iraku)

- američki avioni A-10 gađaće mete sa municijom sa osiromašenim uranijumom

- testiraće nove bombe i mine

- 2009. makedonska vlada ponudila ga Amerikancima uz određenu rentu, ali su oni odbili ponudu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.