CRNOGORCI OPTUŽUJU SRBIJU: Kršite naša prava!
Ta stranka je u saopštenju navela da situacija sa crnogorskim jezikom u Vrbasu, koji i pored zakonske obaveze još nije uveden u službenu upotrebu, Foto: PROMO

izjasnili se

CRNOGORCI OPTUŽUJU SRBIJU: Kršite naša prava!

Ta stranka je u saopštenju navela da situacija sa crnogorskim jezikom u Vrbasu, koji i pored zakonske obaveze još nije uveden u službenu upotrebu

Objavljeno:

Crnogorska partija ocenila je danas da realno stanje u vezi sa pravima te nacionalne manjine u Srbiji nije uskladjeno sa obavezama koje je Srbija preuzela u okviru pregovaračkog poglavlja 23 sa Evropskom unijom.

Ta stranka je u saopštenju navela da situacija sa crnogorskim jezikom u Vrbasu, koji i pored zakonske obaveze još nije uveden u službenu upotrebu, "najbolje oslikava stanje u kojem se nalazi crnogorska zajednica u Srbiji".

"Doslednom primenom zakona na teritoriji 42 opštine u Srbiji u službenoj upotrebi je ukupno 11 manjinskih jezika. U opštinama Mali Idjoš i Vrbas ispunjeni su zakonski uslovi da crnogorski jezik bude uveden u službenu upotrebu. U Malom Idjošu je uveden 2010. godine, dok opština Vrbas, i pored imperativne zakonske norme, više desetina zahteva i jasne preporuke ombudsmana, devet godina odbija da to uradi", piše u saopštenju.

Crnogorska partija je navela da "ni jednoj drugoj nacionalnoj zajednici sem Crnogorcima to pravo nije uskraćeno na teritoriji bilo koje lokalne samouprave u Srbiji gde su propisani zakonski uslovi ispunjeni".

"Odnos prema crnogorskoj zajednici i crnogorskom jeziku je u suprotnosti sa načelima Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima koju je Srbija ratifikovala 2005. godine", ocenila je ta partija i najavila da priprema Okrugli sto o problematici nepoštovanja manjinskih prava Crnogoraca u Srbiji.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.