ALBANCI ODUSTAJU OD VELIKE ALBANIJE? Imaju SUROVIJI PLAN, evo kako žele da se UJEDINE u jednu državu
Foto: AP /Visar Kryeziu

promena iz temelja

ALBANCI ODUSTAJU OD VELIKE ALBANIJE? Imaju SUROVIJI PLAN, evo kako žele da se UJEDINE u jednu državu

Lider albanske opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša ocenio je da se Albanija nalazi na raskrsnici

Objavljeno:

U intervjuu za slovenački list "Delo", on je rekao da" Albanija mora da se promeni od temelja, počevši od pravosuđa", jer "pravda ne sme da bude u rukama vlasti, zakon ne sme da bude monopol u rukama snažnih i bogatih", prenosi portal a1on.

"U Albaniji postoje organizovani kriminalni klanovi povezani s Latinskom i Severnom Amerikom, Azijom, pa sve do srca Evrope", rekao Baša i istakao da kriminal uvek ide tamo gde su javne institucije slabe, dok je politika spremna da žrtvuje javna dobra zbog ličnih interesa.

"Tamo gde vlasti ne razmišljaju o investicijama u obrazovanju i zdravstvu, pokušavaju da imaju celokupnu kontrolu u državi, policiji i sudstvu. Zato, mi moramo puno da investiramo u jačanju državnih institucija i podsticanju političke konkurencije", objašnjava Baša.

On dodaje da cilj mora da bude Evropska unija, čemu teži 95 odsto Albanaca.

"Želimo slobodne izbore, pravnu državu i pravdu za sve nas. Trideset godina nakon pada komunizma, ljudi vide da u Albaniji ne postoji pravna, već zarobljena država. To nije zbog ideološke tiranije, već zbog autokratske vlasti koja je uzurpirala celu državu", naglasio je Baša.

Komentirašući ideju o ujedinjenju Albanaca ili ideje o Velikoj Albaniji, Baša kaže da Albanija želi da postane deo Evropske unije.

"Identične aspiracije imaju Severna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija. Zato sam ubeđen da će svi Albanci u ovih pet zemalja biti zajedno kao članice EU", zaključio je lider albanske opozicije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.