HAŠIM TAČI NIKAD BEZOBRAZNIJI! Pozvali ga u Berlin, on im PLJUNO U LICE! Evo šta je RAZBESNELO Merkelovu i Makrona!
Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević

provaljen

HAŠIM TAČI NIKAD BEZOBRAZNIJI! Pozvali ga u Berlin, on im PLJUNO U LICE! Evo šta je RAZBESNELO Merkelovu i Makrona!

Iako je pred polazak i u Berlinu „na sva usta“ govorio o pripajanju Preševske doline i spajanje ovih mesta naseljenih Albancima sa ostalim delom tzv. države Kosovo, stučnjaci navode da Tači nikada nije izneo ovaj predlog javno

Objavljeno: 09:56h

Uključivanje SAD-a u pregovore između Beograda i Prištine, etiketiranje Evropske unije kao nepouzdanog posrednika u pregovorima, bahati zahtev za prisvajanjem Preševske doline i verbalni sukob sa francuskim predsednikom – ukratko, to skor je koji su postigli predstavnici privremnih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj i Hašim Tači na jučerašnjem samitu zemalja Zapadnog Balkana.

Haradinaj, a pre svega Tači svojim ponašanjem u Berlinu, prilično su uvredili domaćine, pišu i vodeći prištinski mediji, navodeći i niz primera – od omalovažavanja uloge EU u procesu pregovora sa Beogradom pa sve do otvorenog verbalnog sukoba za vreme sastanka.

foto: BETA / ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Naime, i pre nego što se uputio u prestonicu Nemačke, Tači je izjavio kako je jedan od novih zahteva Prištine ujedinjavanje Preševske doline, odnosno Preševa, Bujanovca i Medveđe sa tzv. državom Kosovo, kao zahteva i da Merkelova natera predsednika Srbije i ostalih 5 zemalja učesnica samita da priznaju Kosovo. Otvoreno se zalažući za promene granica na Balkanu, Tači je time zastupao stav koji je potpuno suprotan nemačkom stavu, ali zato bliži novoj viziji SAD za rešavanje kosovskog pitanja. Potom je to i direktnije „uradio“.

No, budući da se nakon sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana ništa od navedenog nije razrešilo Tači je u obraćanju novinarima rekao kako želi da se u proces pregovora uključe SAD jer se Evropska unija pokazala kao nepouzdan pregovarač, piše Blic.

– Nema dogovora dok se SAD ne uključe, jer se EU pokazala nesposobnom – rekao je Tači i tvrdi da EU nije jedinstvena i ne može da reši problem Kosova, već to može samo SAD.

Zvanične reakcije na Tačijev zahtev za dominaciju SAD-a u rešavanju kosovskog konflikta još uvek nije bilo, ali je predsednika Srbije Aleksandra Vučića rekao u izjavi posle samita da je Merkelova sve to čula i da zbog takve izjave „mnogima neće biti drago“.

foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI

Nakon petočasovnog samita povela se i polemika da li je takva Tačijeva izjava bila posledica hladnog tuša za ideju pripajanja Preševske doline koju je, čitavog dana u Berlinu „vrteo kao ploču“.

– Ponavljam svoj stav, bilo bi interesantno da se Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe priključe Kosovu. To bi bila korekcija istorijske nepravde. Ja ću biti protiv razmene teritorija. Nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima nikakav dvojni suverenitet, nemačko-nemački model, model Republike Srpske ili bilo koju vrstu udruživanja – rekao je Tači novinarima na aerodromu u Prištini.

Iako je pred polazak i u Berlinu „na sva usta“ govorio o pripajanju Preševske doline i spajanje ovih mesta naseljenih Albancima sa ostalim delom tzv. države Kosovo, stučnjaci navode da Tači nikada nije izneo ovaj predlog javno.

– Može on da sanja šta god hoće. Tači to proča zbog svojih birača, nikada nije oficijalno tražio pripajanje Preševske doline, probao je 2-3 puta da pomene to, ali ništa, to su njihove igre za domaće upotrebe, o tome nije bilo govora na oficijalnom delu konferncije – kaže za analitičar Dušan Janjić.

Prištinski predstavnici su, međutim, otišli korak i dalje, te je i Haradinaj „zablistao“ na samitu i ušao u sukob sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Prema pisanjima prištinskih medija francuski predsednik je oštro napao Haradinaja, rekavši mu da su nametnute takse razlog prekida dijaloga Beograda i Prištine, a u jednom trenutku je, kako se navodi, Makron podigao prst prema premijeru privremenih prištinskih institucija.

Normalizacija dijaloga Beograda i Prištine i pokretanje sa mrtve tačke po svemu sudeći nisu ni korak bliže ni posle samita zemalja Zapadnog Balkana, jer predstavnici Kosova ne samo da ne žele ni da čuju za ukidanje taksi, već insistiraju da novi prosrednik u dijalogu budu i nov posrednik.

– Oficijalni zaključci kazu da se obe strane moraju ponašati odgovorno, što znači da do sada to nisu činile i da moraju do 1. jula kada je zakazan nov sastanak da učine sve u cilju napretka i normalnizacij, kao i postizanju sveobuhvatnog sporazuma. Dakle obe strane moraju da se vrate tamo gde su bile 2017. godine, te je neophodno da se prekniu price o razmeni teritorija, a takse moraju biti uklanjanjene, što stvara dodatni problem jer srpska strana traži njihovo ukidanje, dok kosovska predlaže suspenziju sa čime se slaže najveći deo EU. Ovo je prva bitna mera, a druga je uklanjanje problema nastalih 2018. godine – kaže Janjić i dodaje da se obe strane moraju urazumiti za dobrobit regiona.

– Prvi put je pomenuta reč terorizam u vezi kosovskog pitanja te obe strane moraju da učine sve u borbi protiv njega i da odustajanu od bilo kakvih ideja o oružanim sukobima već da stvore jedan bezbedniji ambijent u regionu – zaključuje Janjić.

BONUS VIDEO: ESPRESO VASKRŠNJI INTERVJU: Vladika Mileševski Atanasije Rakita

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.