AMERIKANCI NISU ZNALI ZA BLJESAK, BILI SU PROTIV NJEGA: Tajni dokumenti CIA otkrili do sad NEPOZNATE DETALJE NAPADA
Ni CIA ne zna baš sve, Foto: Printscreen/Youtube

sad je sve jasno!

AMERIKANCI NISU ZNALI ZA BLJESAK, BILI SU PROTIV NJEGA: Tajni dokumenti CIA otkrili do sad NEPOZNATE DETALJE NAPADA

Inače dobro obaveštene agencije zatečene su iznenadnom operacijom hrvatske vojske i policije

Objavljeno: 20:56h

Amerikanci su organizovali Bljesak i Oluju. Amerikanci su nadzirali sprovođenje vojnih operacija. Takve i slične optužbe već su standardni arsenal iz određenih krugova.

Međutim, CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. maj 1995. godine, praktično samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija. Možda i važnije, pokazuju koliko su se protivili oružanom oslobođenju okupiranih područja.

Zamenik šefa CIA-e jasno je savetovao prisutne da je situacija opasna i da postoji mogućnost ozbiljne eskalacije sukoba u Hrvatskoj i Bosni, uključujući i srpsku intervenciju, uz minimalno prethodno upozorenje. Prisutni se slažu da hrvatskom predsedniku Tuđmanu nije bilo jasno da američka vlada ne odobrava hrvatske poteze.

"Odlučeno je da su potrebni određeni koraci kako bi se jasnije iskomunicirala američka zabrinutost", stoji u zapisniku. Važno je napomenuti da je sastanku prisustvovao i Ričard Holbruk, isti onaj koji će se kasnije proslaviti Dajtonskim sporazumom i prestankom rata na ovim područjima. Upravo na njega i njegove saradnike iz američkog ministarstva spoljnih poslova pao je zadatak stvaranja pritiska na Franju Tuđmana. Jedan od predloga bio je i sastanak sa zamenikom američkog predsednika Alom Gorom i to u Londonu.

"Prisutni se slažu da treba izvršiti pritisak na sve nivoe hrvatske vlasti kako bi prihvatili blaže stavove: demilitarizacija oslobođenih područja, povratak srpskih civila i ponovna uspostava UNCRO-a u Sektoru Zapad. Prihvati li Hrvatska ove predloge, SAD bi podržao raspoređivanje hrvatske civilne policije u Sektoru Zapad i uklanjanje vojne sile RSK", stoji u zapisniku uz napomenu da taj zadatak pripada ministarstvu spoljašnjih poslova. A to znači Holbruku i njegovim saradnicima.

"Prisutni su raspravljali o potrebnim koracima kako bi se osiguralo da Hrvati jasno vide američke stavove o njihovim vojnim operacijama. Prisutni nalažu da se odmah obavesti hrvatska strana o našoj dubokoj zabrinutosti te da predložimo sastanak zamenika predsednika s predsednikom Tuđmanom u Londonu kao jedan od načina prenošenja informacija Hrvatima o brizi zbog Tuđmanove vojne operacije", piše u CIA-inim dokumentima.

Apsolutni uspeh Bljeska razbesnio je i vođstvo pobunjenih Srba, pa je Milan Martić naredio granatiranje Zagreba kasetnim bombama. Poginulo je sedmoro ljudi, povređena je 181 osoba, a oštećeno je i 277 automobila. Martić je kasnije u Hagu osuđen na 35 godina zbog ratnog zločina, a jedan od najvažnijih dokaza bio je snimak gde on otvoreno priznaje da je naredio granatiranje Zagreba kao odmazdu za Bljesak.

BONUS VIDEO:

DŽINOVSKA ANAKONDA BLOKIRALA AUTOPUT! Vozači ni da mrdnu dok ogromni gmizavac ne prođe! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.