NOVI SUSRET VUČIĆA, TAČIJA I RAME BIĆE POSLE ĐURĐEVDANA! Održaće se u SRCU Balkana
Aleksandar Vučić na Samitu u Berlinu, Foto: Tviter

SVE JE POZNATO!

NOVI SUSRET VUČIĆA, TAČIJA I RAME BIĆE POSLE ĐURĐEVDANA! Održaće se u SRCU Balkana

Evo gde će se sastati...

Objavljeno:

Lideri zemalja zapadnog Balkana okupit će se 8. maja u Sarajevu na samitu koji će biti održan u okviru Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kada bi trebali poslati jasnu poruku da je ova regija sigurna za investiranje.

Najavio je to prošle sedmice ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, a potom je zvaničnim najavnim programom ovog sastanka to i potvrđeno.

Uz obraćanje predsjednika EBRD-a Sume Čakrabartija i predsedavajućeg Veća ministara BiH Denisa Zvizdića, koji će otvoriti ovaj susret na visokom nivou najavljeno je da će u Sarajevo stići predsednici Crne Gore, Kosova i Srbije Milo Đukanović, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, te premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

Predsednik EBRD-a 2014. godine predsedavao je regionalnim samitom premijera šest zemalja zapadnog Balkana u sedištu Banke, a bio je to prvi put da su se premijeri šest država okupili u tom formatu.

- Ovaj EBRD samit organizira novi drugačiji oblik regionalne saradnje, što je nastavak kontinuirane regionalne integracije, koju predvodi Evropska unija, neophodne za ekonomski razvoj regije i njenu stabilnost - ističu u EBRD-u.

Kako su napomenuli u najavi ovog događaja, ovo je sastavni dio politike proširenja Evropske unije, a sadašnji nivo regionalne saradnje jedno je od najvećih dostignuća zapadnog Balkana.

Međutim, dodaju, ostaju brojni izazovi koji se moraju riješiti da bi se oslobodio puni potencijal za rast i povećala privlačnost regije za strane ulagače.

Lideri šest zemalja zapadnog Balkana (WB6) imat će priliku da razgovaraju o različitim temama, kao što su načini da se premosti jaz između postojećeg nivoa političke predanosti regionalnoj integraciji i kako se ona pretvara u konkretne regionalne projekte na terenu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.