SAMIT U BERLINU SE NASTAVIO RADNOM VEČEROM: Merkelova i Makron dočekali Aleksandra Vučića! (FOTO) (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Emanuel Makron, An Brnabić, Foto: Kurir

SAMIT

SAMIT U BERLINU SE NASTAVIO RADNOM VEČEROM: Merkelova i Makron dočekali Aleksandra Vučića! (FOTO) (VIDEO)

Nemačka i Francuska podržavaju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da je pozitivan razvoj regiona u evropskom interesu

Objavljeno: 22:36h

Lderi Nemačke i Francuske, zapadno balkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije, te visoke predstavnice EU sastali su se oko 18 časova iza zatvorenih vrata sedišta nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu. Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makronom dočekali su predsedniak Srbije Aleksandra Vučićakoji je stigao na sastanak o Zapadnom Balkanu.

Sastanak o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Merkelove i francuskog predsednika Emanuela Makrona, ima za cilj, prema ranijim najavama, pospešivanja saradnje na Zapadnom Balkanu, a pe svega - pronalaženje rešenja za izlazak iz ćorsokaka u kojem se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makronom dočekali su predsedniak Srbije Aleksandra Vučićakoji je stigao na sastanak o Zapadnom Balkanu.

foto: Kurir

Osim predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, sastanku prisustvuju i lideri BiH, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i predstavnici privremenih institucija u Prištini.

Skupu, takođe, prisustvuju i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, kao i premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenović i Marijan Šarec.

Razgovori o situaciji u regionu biće nastavljeni i na radnoj večeri, čiji su domaćini Merkel i Makron.

Prethodno je nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će jedna od tema danas u Berlinu, gde se održava sastanak o Zapadnom Balkanu, a potom se razgovori nastavljaju radnom večerom, biti "pitanje odnosa Srbije i Kosova" i kako da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke.

"Danas će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka", rekla je ona na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koorganizatorom samita o Zapadnom Balkanu, pred početak tog sastanka.

Ona je rekla da Nemačka i Francuska podržavaju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da je pozitivan razvoj regiona u evropskom interesu.

Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu nastavljen je večeras oko 21.00 sat radnom večerom, koju su za lidere iz regiona priredili domaćini sastanka, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Prethodno su tokom pauze između sastanka i večere, lideri iskoristili priliku za direktnu razmenu mišljenja i konsultacije.

Samit je, inače, zamišljen kao razmena mišljenja, bez, kako je kancelarka Merkel objasnila, formalnih odluka ili zaključaka, ali se očekuju izjave lidera po završetku.

BONUS VIDEO:

NEVEROVATNI PRIZORI NAD BEOGRADOM: Ovakvo nebo ne viđamo često! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.