LAZANSKI UPOZORAVA: Srbija hoće da kupi moćni PVO od Kine, ali postoji jedna prepreka - AMERIKA!
Miroslav Lazanski, Foto: Marina Lopičić

au!

LAZANSKI UPOZORAVA: Srbija hoće da kupi moćni PVO od Kine, ali postoji jedna prepreka - AMERIKA!

Kupovina kineskih raketnih sistema je dobrodošla, ali Srbija mora da pazi da tom kupovinom ne prizove američke sankcije

Objavljeno: 09:32h

Jedna od tri ključne tačke u razgovorima srpskog i kineskog predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga jeste, pored kineske podrške u odbrani teritorijalnog integriteta Srbije i dolaska novih investicija - saradnja u nabavci vojne opreme i naoružanja.

- Predsednik Kine dao je zeleno svetlo za vojnotehničku saradnju sa Srbijom - rekao je Vučić u Pekingu.

Već nabavljamo dve bespilotne letelice, tražili smo od Kineza transfernu tehnologiju i nou hau za našu bespilotnu letelicu "Pegaz" , a razmišljamo i o kineskim raketama srednjeg dometa zemlja-vazduh.

Srbija je zainteresovana za kupovinu kineskih dronova "Ving lung", kao i za PVO sistem FK300.

Za srpski dron "Pegaz" iz Kine bismo mogli da nabavimo i elektroniku i avioniku, objašnjava nam vojni analitičar Miroslav Lazanski. Prema njegovim rečima, u obzir bi mogla da dođe i kupovina vođenih projektila, jer "Pegaz" je izviđački dron koji nije naoružan.

Za razliku od "Pegaza", koji je čist izviđački dron, "Ving lung" je borbeni dron, sličan američkom "Predatoru".

Raketni sistem FK300, prema mišljenju Lazanskog, manje je sofisticiran od ruskog S300, ali je zato i osetno jeftiniji.

Međutim, Lazanski upozorava i na izjavu srpskog predsednika, koji je rekao da se razmišlja o kupovini kineskog naoružanja uz zadršku da treba pripaziti da Srbija time ne izazove sankcije nekog drugog, najverovatnije Amerike.

- On je rekao da ćemo razgovarati o tom sistemu ako kupovinom ne ugrožavamo odnose sa drugim državama i u smislu da nam se nametnu sankcije. Jer Amerikanci su rekli svima onima koji kupuju rusko oružje da će dobiti sankcije. Čak i Egipćanima. Mi kupujemo ruske sisteme i zasad, hvala bogu, izbegavamo sankcije. Ali ako bismo podigli nivo kupovine i počeli da kupujemo od Kineza, ne znamo da li bi nas Amerikanci stavili pod neku vrstu ekonomskih sankcija. Tako da je priča o tom sistemu još pipanje terena, ali se još nismo odlučili da kupimo taj kineski sistem - komentariše Lazanski.

Voleo bih da kupimo raketne sisteme i od Rusa i od Kineza, ali u tom pokeru moramo da pazimo da ne izazovemo ekonomske sankcije Amerike i Zapada, pa da budemo na većoj šteti nego na dobiti, zaključuje Lazanski.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.