TAJNI PLAN SAD: CIA iz Sarajeva ruši uticaj Rusije u Evropi
CIA iz Sarajeva ruši uticaj Rusije u Evropi, Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

au!

TAJNI PLAN SAD: CIA iz Sarajeva ruši uticaj Rusije u Evropi

U zvaničnu posetu Sarajevu, zamenik direktora CIA Bišop stigao je u četvrtak uz velike mere bezbednosti

Objavljeno:

Delegacija američkih zvaničnika, predvođena drugim čovekom CIA Vonom Bišopom, danas bi u Sarajevu trebalo da ima sastanke sa predstavnicima svih obaveštajnih i bezbednosnih službi u BiH i RS. Zvanična tema ovih sastanaka je rizik od terorizma i povratka džihadista na Balkan, ali kako navode obaveštajni izvori, pravi cilj posete Bišopa je jačanje logistike za sprovođenje američke agende - "borbe protiv malignog uticaja Rusije u Evropi".

U zvaničnu posetu Sarajevu, zamenik direktora CIA Bišop stigao je u četvrtak uz velike mere bezbednosti. Njegov domaćin praktično će biti direktor Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić, a trebalo bi da razgovara i sa odlazećim ministrom bezbednosti Draganom Mektićem i drugim predstavnicima bezbednosnih službi, uključujući i čelnike MUP RS.

Formalni sastanci, međutim, samo su maska za pravu misiju u Sarajevu, koja je usmerena na sprečavanje ruskog uticaja i posebno na slabljenje pozicije predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika koga Amerika vidi kao "glavnog ruskog čoveka". On bi, prema našim izvorima iz obaveštajnih krugova, trebalo da o tome razgovara sa čelnicima OSA, ali i da radi na širenju mreže saradnika.

Suzbijanje uticaja Rusije u Evropi poslednjih godina nalazi se visoko na listi prioriteta vašingtonske administracije. Američki državni sekretar i nekadašnji čelnik CIA Majk Pompeo nedavno je izjavio da borba protiv "pogubnog uticaja" Rusije predstavlja prioritet i u budžetu SAD. On je, prilikom posete Evropi, rekao da Kina i Rusija predstavljaju dvostruku pretnju za napredovanje u demokratiji i slobodnom tržištu od pada Berlinskog zida. Obećao je da će Amerika povećati svoje angažovanje u istočnoj i centralnoj Evropi preko sporazuma o odbrambenoj saradnji i programa razmene.

I Dodik je nedavno govorio o mreži za sprečavanje "malignog uticaja Moskve". Prema njegovim rečima vlada Velike Britanije uložila je šest miliona funti u formiranje centra koji bi se time bavio:

- Jedno odeljenje nalazi se u Tirani, a drugo u Podgorici. Oni evidentiraju ljude iz vladinih institucija i NVO koji šire ruski uticaj i na spisku ih ima oko trista. Verovatno sam i ja na toj listi.

Bišopova poseta BiH, prema pisanju sarajevskih medija, nije bila najavljena u javnosti.

Ko je Bišop?

Von Bišop je čitavu karijeru proveo u CIA, gde je, između ostalog, bio glavni analitičar za Afriku. Penzionisao se 2011. godine, ali se vratio nekoliko godina kasnije kao konsultant za reorganizaciju američke obaveštajne službe. Prošle godina američki predsednik Donald Tramp postavio ga je na poziciju drugog čoveka CIA.

Klopka za Banjaluku

Sastanci za zamenikom direktora CIA nisu slučajno zakazani za danas - navodi naš izvor. Organizatori su računali da bi, s obzirom na to da je danas Veliki petak, predstavnici Srpske mogli da izostanu, što bi se iskoristilo da se Banjaluka optuži da izbegava saradnju sa Amerikom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.