VUČIĆ DANAS NA OTVARANJU FORUMA, POSLE SA PUTINOM: Predsednika Srbije očekuju veoma VAŽNI SASTANCI
Odličan susret: Si Điping i Alkesandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

velika čast

VUČIĆ DANAS NA OTVARANJU FORUMA, POSLE SA PUTINOM: Predsednika Srbije očekuju veoma VAŽNI SASTANCI

Vučić je naveo i da očekuje da će predsednik Kine Si Đinping uskoro ponovo posetiti Srbiju

Objavljeno: 08:42h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je jutos u Pekingu otvaranju Drugog foruma "Pojas i put", na koji ga je pozvao predsednik Kine Si Đinping.

Na otvaranju ovog značajnog skupa, koji je okupio najviših predstavnika iz oko 40 zemalja govorili su predsednik Si, predsednik Rusije Vladimir Putin, prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, predsednik Indonezije Džoko Vidodo i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Pored učešća na ovom međunarodnom skupu, na koji je drugi put zaredom pozvan, predsednik Srbije danas će imati i važne bilateralne razgovore, pre svega s predsednikom Rusije Putinom.

Prethodno, kako je najavljeno, on bi trebalo da se sastane i s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Inače, Vučić je juče razgovarao s kineskim predsednikom Sijem, kao i s Vang Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

U izjavi novinarima, nakon susreta s kineskim predsednikom, Vučić je preneo reči Sija da je malo zemalja i prijatelja u svetu koji otvoreno govore i prihvataju prijateljstvo s Kinom, poput Srbije, što potvrđuje koliko Kina ceni poziciju Srbije u bilateralnim odnosima dve zemlje i u okviru inicijative "Pojas i put", koja podiže infrastrukturne i druge kapacitete zemalja učesnica.

Vučić je naveo i da očekuje da će predsednik Kine Si Đinping uskoro ponovo posetiti Srbiju.

Predsednik je rekao da je sa šefom kineske države imao dobar razgovor, u veoma prijateljskom tonu.

"Predsednik Kine bio je veoma iskren u podršci teritorijalnom integritetu Srbije, a izrazio je i želju da se nastavi s dodatnim investicijama iz Kine u Srbiji", rekao je Vučić, ne krijući koliko je zadovoljan razgovorima u Pekingu i dobrim vestima koje donosi u Srbiju.

Si je, takođe, dao zeleno svetlo za vojno-tehničku saradnju sa Srbijom.

Vučić je preneo i da mu je Si rekao da nikada neće zaboraviti posetu Srbiji i smederevskoj železari.

Po dolasku u Peking, u sredu, Vučić je rekao da je Srbiji, kao maloj zemlji, ukazana velika čast i poštovanje u Kini.

Istakao je i da će Kosovo biti jedna od ključnih tema u razgovorima sa predsednikom Sijem, kao i s predsednikom Putinom.

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

Forumu "Pojas i put", između ostalih, prisustvovaće pored predsednika Rusije Putina, predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa, Češke Miloš Zeman, Švajcarske Ueli Maurer, Azerbejdžana Ilham Alijev, Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kipra Nikos Anastasijades, Čilea Sebastijan Pinera i Egipta Abdul Fatah al Sisi.

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

BONUS VIDEO:

Kurir u Dohi pogledajte kako izgleda nacionalni muzej nacionalna biblioteka (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.