KO JE HTEO DA UBIJE DEJANA? Krstić podsetio na pokušaj atentata na preminulog novinara, pa PONIZIO tadašnju vlast
Krstić podsetio na pokušaj atentata na preminulog novinara, pa PONIZIO tadašnju vlast, Foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/Twitter

i krle se oglaiso

KO JE HTEO DA UBIJE DEJANA? Krstić podsetio na pokušaj atentata na preminulog novinara, pa PONIZIO tadašnju vlast

U aprilu 2007. godine Anastasijević je preživeo pokušaj atentata

Objavljeno:

Novinar Dejan Anastasijević preminuo je juče posle duge i teške bolesti.

Kolege i poštovaoci njegovog rada i dela teško su prihvatili ovu vest. Na društevnim mrežama od Anastasijevića su se oprostili mnogi, a bilo je i onih koji su njegovu smrt iskoristili za komentarisanje bivših političkih lidera, koji su nekada bili na vlasti.

Naime, marketniški stručnjak Nebojša Krstić pomenuo je Anastasijevića danas putem Tvitera. On je na popularnoj društvenoj mreži napisao da je preminuli novinar 2007. godine preživeo pokušaj atentata, te naglasio da je to bilo u vreme vlasti Borisa Tadića i Vojislava Koštunice.

Krstić je dalje naveo da atentator nikada nije pronađen i da tada niko nije protestovao, kao i da, kako je naveo, nigde nije napisano: "Dobro jutro, ko je hteo da ubije Dejana"?

Valja naglasiti da je Krstić to napisao aludirajući sa na tvit koji se već mesecima, svakog jutra ponavlja, a glasi: "Dobro jutro, ko je rušio u Savamali?"

Za kraj ironično je napisao da je važnje "foliranje oko Savamale", od toga ko je pokušao da ubije novinara Dejana Anastasijevića.

Podsetimo, u aprilu 2007. godine Anastasijević je preživeo pokušaj atentata. Tada je na simsu prozora njegovog stana eksplodirala bomba. Druga bomba, koja je takođe bila postavljena, nije eksplodirala.

Tadašnji predsednik Boris Tadić tim podovom izjavio je da bombaški napad na Anastasijevićev stan "akt najviše državne opasnosti, jer pokušaj ubistva novinara nije samo pucanje na javnu reč, već napad na državu".

Tadašnji predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, izjavio je da Vlada Srbije najoštrije osuđuje bombaški napad na Anastasijevića.

- Jutros sam razgovarao sa ministrom policije Draganom Jočićem o preduzimanju svih mera da se počinilac ovog bombaškog napada što pre pronađe i adekvatno kazni - izjavio je tada Koštunica.

S obzirom da atantator nikada nije otkriven, stiče se utisak da se od tada pa sve do danas u Srbiji nije činilo mnogo da se otkrije ko zastrašuje novinarsku profesiju, i između ostalog šalje poruku da se novinari mogu ubijati nekažnjeno.

Anastasijević je rođen 1962. godine u Beogradu. Bio je urednik BBC-a na srpskom, a pre toga dugogodišnji novinar beogradskog Vremena i američkog magazina TIME, kao i dopisnik Tanjuga iz Brisela.

Izveštavao je i sa ratišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Na Radiju B92 uređivao je kultnu emisiju "Oblačić u stripu".

foto: Printsreen / N1

Oktobra 2002. godine Dejan Anastasijević je bio prvi srpski novinar koji je svedočio protiv Slobodana Miloševića u Tribunalu za ratne zločine u Hagu.

Anastasijević je bio urednik knjige o srpskoj opoziciji "Out of Time".

On je 2002. godine bio dobitnik nagrade Nieman Fellowship za novinarstvo Harvard Univerziteta, dobio je dve nacionalne nagrade za novinarstvo (NUNS i nagrada Dušan Bogovac), kao i 2008. nagradu holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja.

BONUS VIDEO: OSOBE SA INVALIDITETOM ČINE NEŠTO PRELEPO ZA SVE NAS: Prodaju JAJA najlepših boja koja će vas ODUŠEVITI! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.