U NOVOM PAZARU HOĆE DA NAZOVU ULICE PO UBICAMA SRBA: Ovaj SRAMNI SPISAK nikog neće ostaviti RAVNODUŠNIM
Šetače ulicama s imenima zločinaca?, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

strašna provokacija

U NOVOM PAZARU HOĆE DA NAZOVU ULICE PO UBICAMA SRBA: Ovaj SRAMNI SPISAK nikog neće ostaviti RAVNODUŠNIM

Centralna ulica u Novom Pazaru koja nosi ime Stefana Nemanje bila bi preimenovana u Bulevar ZAVNOS-a

Objavljeno: 24.04.2019. 14:38h
  • 297

Predlog odluke Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka koji nije uvršten u dnevni red današnje sednice Skupštine Novog Pazara podrazumevao je da ulice u tom gradu ponesu imena brojnih istaknutih bošnjačkih i srpskih ličnosti, ali i pojedinaca čija istorijska uloga nije do kraja rasvetljena.

 

Među njima je i Aćif Hadžiahmetović (Aćif-efendija) gradonačelnik Novog Pazara tokom Drugog svetskog rata kojeg su partizan streljali zbog sumnje da je sarađivao sa okupatorom.

U obrazloženju predloga odluke, SDA je navela da je Aćif-efendija bio osnivač i predsednik bošnjačke partije Džemijet, narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, načelnik Novopazarskog sreza, ali i "organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada i zaštitnik srpskog civilnog stanovništva".

Bošnjačko nacionalno vijeće je pokrenulo postupak njegove rehabilitacije, ali sudski proces još nije završen.

Prema predlogu SDA Sandžaka, ime Aćif-efendije bi trebalo da ponese deo Ulice Gojka Bačanina u centru grada, gde se nekada nalazila njegova kuća.

Pored njega, ulice u Novom Pazaru trebalo bi da dobiju i kontroverzne ličnosti sa Kosova Šaban Poluža, Ibrahim Rugova, Adem Demaći, ali i pojedini događaji poput Sjeničke konferencije 1917. godine na kojoj su se gradonačelnici sandžačkih opština izjasnili za nezavisnost.

 

Po Poluži bi bila nazvana jedna ulica u Hotkovu, Rugovino ime poneo bi deo sadašnje Sutjeske ulice, Demaćijevo ulica u naselju Lug, a po Sjeničkoj konferenciji bi bi nazvan deo sadašnje Vojkovačke ulice.

Centralna ulica u Novom Pazaru koja nosi ime Stefana Nemanje bila bi preimenovana u Bulevar ZAVNOS-a (Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobodjenja Sandžaka), a po tom predlogu Novi Pazar bi imao još četiri bulevara.

Spajanjem ulica Ejupa Mušovića i Dubrovačke nastao bi Bulevar Alije Izetbegovića, magistralni put kroz naselje Mur postao bi Bulever kralja Tvrtka, Ulica Save Kovačevića Bulevar Sandžaka, a Kej skopskih žrtava bi postao Bulevar Vinstona Čerčila. Prvomajska ulica dobila bi naziv po osnivaču Novog Pazara Isa-begu Ishakoviću, a Ulica 7. jula po Mehmed paši Sokoloviću.

U obrazloženju predloga za promenu naziva ulica SDA Sandžaka je navela da trenutni nazivi "ni na koji način ne odražavaju ono što Novi Pazar jeste, niti se mogu smatrati odrazom identiteta Novog Pazara i njegovih građana".

BONUS VIDEO:

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK NESREĆE KOD RUME: Pogledajte direktan udarac u banderu, u 30 sekundi poginuli otac i dva sina (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media