SUDBINA KOSOVA JE NA STOLU! Vučić će SVETSKIM MOĆNICIMA u Pekingu reći ISTINU od koje svi beže
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

DAN D

SUDBINA KOSOVA JE NA STOLU! Vučić će SVETSKIM MOĆNICIMA u Pekingu reći ISTINU od koje svi beže

Važna poseta i još važniji razgovori...

Objavljeno: 23.04.2019. 16:54h
  • 8

Poseta predsednika države Aleksandra Vučića Pekingu u ovom trenutku je verovatno jedna od najznačajnijih za Srbiju, imajući u vidu da će na samitu Pojas i put, koji će okupiti 40 šefova država i vlada i specijalne izaslanike najmoćnijih zemalja EU, proveriti poziciju i mogućnosti da Srbija zaštiti ključni državni i nacionalni interes u trenutku kada dijaloga sa Prišštinom nema, a kompromis se čini nemoguć.

Naravno, reč je o Kosovu i Metohiji, a konsultacije i razgovori u Pekingu po tom pitanju sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, u četvrtak 25. aprila, i sa ruskim Vladimirom Putinom, sledećeg dana, sigurno imaju pođednak znacaj kakav se daje sastanku balkanskih lidera u Berlinu sa kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Za Srbiju - možda i veći.

Zašto? Zato što predsednik Vučić upravo sa liderima Kine i Rusije, zemalja koje su i do sada u ključnim situacijama branile interes Srbije na međunarodnoj sceni, želi da se konsultuje o mogućim narednim potezima vezanih za kosovski problem.

Pa i da "proveri" može li i na kakvu podršku Srbija da računa, te da "ojačan" takvim saznanjima otputuje u Berlin gde, kako sam kaže, ne ide kao optimista i gde ga čekaju, pretpostavlja, novi pritisci.

Vučić u Pekingu, za početak, očekuje pre svega podršku za stav da Srbija neće nastaviti dijalog dok Priština ne ukine takse, potvrdili su u njegovom Kabinetu uoči puta u Kinu.

On takođe želi da predsednike Sija i Putina informiše o svemu što je Beograd učinio do danas na ispunjenju briselskih dogovora i o svim potezima Prištine protiv dogovora i dijaloga.

Splet je okolnosti da susreti sa Sijem i Putinom "padaju" neposredno pred iznenada zakazani sastanak u Berlinu, ali će ti sastanci svakako staviti do znanja zapadnim zvaničnicima da Srbija ima prijatelje i na "drugoj strani" i da moraju računati na to da u borbi za svoj interes nije sama.

To je od presudnog značaja za Srbiju, naročito ukoliko dođe do promene formata u kojem će se rešavati problem Kosova i Metohije, o čemu se, inače, sve češće govori iz zapadnih prestonica i koji bi doneo konačno rešenje.

U tom slučaju, Rusija, a ni Kina, ne mogu biti isključene iz celog procesa, koji, kako je napomenula i još aktuelna šefica evropske diplomatije, Federika Mogerini, može biti finalizovan samo u Savetu bezbednosti, čije su ove dve zemlje stalne članice.

Konačni sporazum o KiM zavisiće od snage i razmene argumenta mentora kosovske nezavisnosti i pobornika rešenja u kome Srbija ne može izgubiti sve.

Te činjenice je svakako svestan i predsednik Vučić, koji stvari nastoji da nazove pravim imenom, pa kaže da su "svi u regionu, Evropi, svetu sahranili bilo kakvu šansu za bilo kakav sporazum", odnosno kompromis, za šta se zalaže Srbija i zato i navodi da on od Berlina ne očekuje "ništa".

"Tamo nas ne čeka ništa dobro i ne očekujem ništa dobro. Jedino očekujem početak zahteva za novi fortmat, gde bi cilj trebalo da bude priznanje nezavisnosti, a da Srbija ne dobije ništa ....", rekao je nedavno u Beogradu Vučić.

A šta će na sva otvorena pitanja predsednik Srbije čuti u Pekingu možda bude jasnije još tokom boravka predsednika u Kini, a možda ćemo odgovor "pročitati" iz ishoda razgovora u Berlinu.

U svakom slučaju, predsednik Vučić će na obe ove adrese ponoviti ono što ponavlja i kod kuće: rešenja nema bez razgovora, razgovora nema bez ukidanja taksi, Srbija je spremna za razgovor, zna da ne može da dobije sve što želi, ali rešenja za Kosovo bez saglasnosti Srbije - nema.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media